Стеван Самарџић Стеван Самарџић

 

Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 

 

 

14. 04. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” dodijelila Nagradu „Dušan Grbović“ za najbolje poetsko ostvarenje mladih


 

JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja, ustanovila je Nagradu „Dušan Grbović“ za najbolja poetska ostvarenja mladih iz gradova na sjeveru Crne Gore. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja da pišu poeziju, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o književnom djelu Dušana Grbovića kao važnom dijelu duhovnog, književnog i kulturnog nasljeđa Pljevalja. Na sjednici Žirija za dodjelu Nagrade „Dušan Grbović“, održanoj 14. 4. 2022. godine, donešena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom februara, prispjela su 33 rada od 8 autora. Stručni žiri u sastavu Slava Vraneš, Snežana Bujaković, Jelena Bajić, Žanka Milić i Đina Bajčeta, odlučio je da Nagrada za najbolje poetsko ostvarenje mladih stvaralaca, ovaj put bude dodijeljena sledećim učesnicima: Jovanu Jovanoviću iz Bijelog Polja, za osvojeno prvo mjesto, sa pjesmom „Još jednom“; Jani Bazović iz Kolašina, drugoplasiranoj, sa pjesmom „Ako odeš“; Božici Grujičić iz Pljevalja, trećeplasiranoj sa pjesmom „Bura“. Nagrada se sastiji od novčanog iznosa, diplome i knjige ,,Sabrani radovi Dušana Grbovića”. Svečano uručenje Nagrade je planirano za 29. april u 12h u Čitaonici Biblioteke. Na taj način će Biblioteka obilježiti Svjetski dan knjige.

 

 

10. 06. 2020.

Dodijeljena nagrada ,,Dušan Grbović“


Radovi dobitnika nagrade "Dušan Grbović" za 2020. godinu

 

Nagradu „Dušan Grbović“, namijenjenu najboljim poetskim ostvarenjima mladih autora, kako na lokalnom, tako i regionalnom nivou, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ ove godine dodijelila je po treći put. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom godine, pristiglo je 105 radova od 31 autora. Prvu nagradu, za pjesmu „Ljubav“, dobila je Ivana Španjević, učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja. Drugo mjesto su ravnopravno podijelili Branka Dromnjak učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, za pjesmu „Neimar“, i Luka Kovačević, student prava iz Pljevalja, za pjesmu „Uspavanka za Anđelu N“. Odluku o dobitnicima Nagrade donio je petočlani stručni Žiri, imenovan od strane Savjeta Biblioteke, koji je radio u sastavu: Slava Vraneš, Snežana Bujaković, Jelena Bajić, Žanka Milić i Đina Bajčeta. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke. Svečano uručenje Nagrade planirano je sredinom juna u Domu kulture, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

 

26. 04. 2018.

  Dobitnici nagrade "Dušan Grbović" za 2018. godinu


Radovi dobitnika nagrade "Dušan Grbović"

 

25. 04. 2018.

Nagrada "Dušan Grbović" uručena mladim pjesnicima
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 24.04. 2018. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je uručena nagrada „Dušan Grbović“ za poetsko stvaralaštvo mladih. Gosti večeri bili su pjesnik Đorđe Šćepović i glumac Petar Novaković. Prvu nagradu dobio je Vukašin Tanjević, student istorije umjetnosti, za pjesmu „Epitaf“. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković, studentinja turizma, sa pjesmom „Biti pjesma“. Treću nagradu podijelili su Jakov Janjušević, učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i Matija Vraneš, student prava, za pjesme „Ogledalo“ i „Nada“. O ovogodišnjem Konkursu, prispjelim radovima, nagrađenim pjesmama, kao i onim koje su ušle u najužu konkurenciju, a nisu dobile Nagradu, govorila je profesorica Nevena Jelovac, predstavnica stručnog Žirija. Nagrađenim pjesnicima direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, uručila je diplomu, novčani dio nagrade i knjigu „Sabrani književni radovi Dušana Grbovića“. Laureati su pročitali nagrađene radove, koji će biti objavljeni u Ljetopisu Biblioteke. Moderator večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac.

 


16. 04. 2018.

 Dodijeljena nagrada "Dušan Grbović"


Na sjednici Žirija za dodjelu nagrade „Dušan Grbović“, održanoj 16.04.2018. godine, donešena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom februara, prispjelo je oko 150 radova, iz svih gradova sa sjevera Crne Gore. Stručni žiri u sastavu Nevena Jelovac, Snežana Grujičić, Sofija Jelovac, Alem Kadić i Zoran Raonić, odlučio je da Nagrada za najbolje poetsko ostvarenje mladih stvaralaca, ovaj put bude dodijeljena sledećim učesnicima: Vukašinu Tanjeviću, za osvojeno prvo mjesto, sa pjesmom „Epitaf“; Jeleni Vuković, drugoplasiranoj, sa pjesmom „Biti pjesma“; Jakovu Janjuševiću i Matiji Vranešu, koji su sa pjesmama „Ogledalo“ i „Nada“, podijelili treće mjesto. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke, dok je svečano uručenje planirano za Svjetski dan knjige.

 

01. 02. 2018.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU DUŠAN GRBOVIĆ“


Narodna biblioteka "Stevan Samardžić” iz Pljevalja raspisuje

 

                                             II КОНКУРС

 

                          за додјелу награде „Душан Грбовић“

                   намијењену поетском стваралаштву младих

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni na sjeveru Crne Gore, uzrasta od 15 do 25 godina.

  • Učesnici Konkursa treba da pošalju najmanje tri pjesme.
  • Konkuriše se sa radovima koji nisu ranije publikovani.
  • Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrješenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu. Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom.
  • Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

 

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke, 1. februara, do 31. marta 2018. godine.

 

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće petočlani stručni žiri koji imenuje Savjet Biblioteke. Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se tri najbolja rada. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke. Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se tri najbolja rada. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

 

Obavještenje o konkursu biće poslano svim narodnim bibliotekama na sjeveru Crne Gore.

 

 

01.11.2016.

„Sabrani književni radovi“ Dušana Grbovića


Ovih dana iz štampe je izašla dugoočekivana knjiga „Sabrani književni radovi“ Dušana Grbovića, pljevaljskog pjesnika, publiciste i kulturno-prosvjetnog radnika, tragično nastradalog u zloglasnom Jasenovačkom logoru. Priređivač ove značajne knjige koja će uveliko obogatiti fond naše zavičajne književnosti je Dobrilo Aranitović, istaknuti kulturni radnik i dugogodišnji poslenik iz oblasti bibliotekarstva. Recenzent knjige je akademik Ljubomir Zuković. U knjizi su okupljeni brojni književni i publicistički radovi, koje je Grbović objavljivao po književnim listovima i časopisima, kao i prilozi književnih istoričara i kritičara o njegovom književnom, kulturno-prosvjetnom i revolucionarnom radu. Izdavač knjige je Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, dok je sredstva za izdavanje obezbijedila Opština Pljevlja.

 

27. 06. 2014.

Biblioteka ustanovila nagradu „Dušan Grbović“


 

Nakon višegodišnjeg iskustva stečenog u radu sa mladom populacijom, gdje posebno mjesto zauzimaju aktivnosti vezane za nagradu „Svitanje“, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ ustanovila je još jednu literarnu nagradu. Riječ je o nagradi „Dušan Grbović“ koja je namijenjena najboljim poetskim ostvarenjima mladih autora, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Ustanovljenjem jedne ovakve nagrade Biblioteka je, osim što cijeni značaj književne tradicije i podstiče kulturne aktivnosti u svojoj sredini, iskazala i posebnu brigu o djelu pjesnika koji je prerano i na tragičan način izgubio svoj mladi život.

 

Dušan Grbović je rođen 1908. godine u Meljaku (opština Pljevlja), u porodici Mića i Anice Grbović. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pljevljima, dok je učiteljsku školu započeo u Užicu, a završio u Beogradu. Bio je član uredništva časopisa Učiteljski podmladak, u kome je objavio nekoliko desetina svojih prvih pjesama. Osim pjesama Grbović je u listovima i časopisima objavljivao i značajan broj proznih zapisa, eseja i prikaza. Ukazivanje na težak socijalno-ekonomski položaj čovjeka, kao i zalaganje za socijalnu pravdu, osnovna su preokupacija njegovog publicističkog rada. Učesnik je trinaestojulskog ustanka u Pljevaljskom kraju i dugogodišnji borac za nacionalnu slobodu. Našavši se u vihoru ratnih zbivanja u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, zbog svoje slobodarske aktivnosti biva uhapšen i zatočen u logor Jasenovac, gdje je i likvidiran pred samo oslobođenje, aprila 1945. godine.

 

Njegova zbirka pjesama Nemiri, koju je iz jasenovačkog logora uspjela da spase njegova supruga, ugledala je svijet 1976. godine u izdanju Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost iz Pljevalja.

 

Značajna rukopisna ostavština, kao i sve ono što je ovaj talentovani stvaraoc publikovao po listovima i časopisima, značajan je podstrek, kao i kulturna obaveza Biblioteke, za okupljanje i publikovanje iste.

 

Predlog za ustanovljenje nagrade „Dušan Grbović“ dali su Milenka Cica Čolović, predsjednica Savjeta Biblioteke i Dobrilo Aranitović, dugogodišnji poslenik u oblasti bibliotekarstva.

 

 

Latinica/Ћирилица

Pročitajte i Vi

 

 Linkovi:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2008 - 2011    -   Народна библиотека "Стеван Самарџић"  -  Пљевља