Стеван Самарџић Стеван Самарџић

 

Награда *Свитање*

Награда *Душан Грбовић*

Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 

 

Правилник о награди "Душан Грбовић"

 

 

14. 04. 2022.

ЈУНБ ,,Стеван Самарџић” додијелила Награду „Душан Грбовић“ за најбоље поетско остварење младих


 

ЈУ Народна библиотека ,,Стеван Самарџић” Пљевља, установила је Награду „Душан Грбовић“ за најбоља поетска остварења младих из градова на сјеверу Црне Горе. Наградом се жели подстаћи стваралачко настојање младих нараштаја да пишу поезију, као и љубав према књизи и читању код шире популације. Овим се истовремено исказује посебна брига о књижевном дјелу Душана Грбовића као важном дијелу духовног, књижевног и културног насљеђа Пљеваља. На сједници Жирија за додјелу Награде „Душан Грбовић“, одржаној 14. 4. 2022. године, донешена је одлука о овогодишњим добитницима. На Конкурс, који је тим поводом Библиотека расписала почетком фебруара, приспјела су 33 рада од 8 аутора. Стручни жири у саставу Слава Вранеш, Снежана Бујаковић, Јелена Бајић, Жанка Милић и Ђина Бајчета, одлучио је да Награда за најбоље поетско остварење младих стваралаца, овај пут буде додијељена следећим учесницима: Јовану Јовановићу из Бијелог Поља, за освојено прво мјесто, са пјесмом „Још једном“; Јани Базовић из Колашина, другопласираној, са пјесмом „Ако одеш“; Божици Грујичић из Пљеваља, трећепласираној са пјесмом „Бура“. Награда се састији од новчаног износа, дипломе и књиге ,,Сабрани радови Душана Грбовића”. Свечано уручење Награде је планирано за 29. април у 12 часова у Читаоници Библиотеке. На тај начин ће Библиотека обиљежити Свјетски дан књиге.

 

 

10. 06. 2020.

Додијељена награда ,,Душан Грбовић“


Радови добитника награде "Душан Грбовић" за 2020. годину

 

Награду „Душан Грбовић“, намијењену најбољим поетским остварењима младих аутора, како на локалном, тако и регионалном нивоу, Народна библиотека „Стеван Самарџић“ ове године додијелила је по трећи пут. На Конкурс, који је тим поводом Библиотека расписала почетком године, пристигло је 105 радова од 31 аутора. Прву награду, за пјесму „Љубав“, добила је Ивана Шпањевић, ученица трећег разреда Гимназије „Милоје Добрашиновић“ из Бијелог Поља. Друго мјесто су равноправно подијелили Бранка Дромњак ученица Гимназије „Танасије Пејатовић“ из Пљеваља, за пјесму „Неимар“, и Лука Ковачевић, студент права из Пљеваља, за пјесму „Успаванка за Анђелу Н“. Одлуку о добитницима Награде донио је петочлани стручни Жири, именован од стране Савјета Библиотеке, који је радио у саставу: Слава Вранеш, Снежана Бујаковић, Јелена Бајић, Жанка Милић и Ђина Бајчета. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Библиотеке. Свечано уручење Награде планирано је средином јуна у Дому културе, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

 

02. 06. 2020.

 Именовани чланови жирија за додјелу Награде "Душан Грбовић" за 2020. годину


На основу члана 5. Правилника о Награди ,,Душан Грбовић” за најбоља поетска остварења младих, Савјет Библиотеке на својој IX сједници од 12. 3. 2020. године, донио је Одлуку којом је именовао чланове/це Жирија за додјелу Награде.

 

1. Слава Вранеш – професорица књижевности у ОШ ,,Бошко Буха”

 

2. Јелена Бајић – професорица књижевности у Гимназији ,,Танасије Пејатовић”

 

3. Снежана Бујаковић - професорица књижевности у ОШ ,,Ристан Павловић”

 

4. Жанка Милић - професорица књижевности у ОШ ,,Салко Аљковић”

 

5. Ђина Бајчета – директорица Библиотеке (из реда запослених)

 

26. 04. 2018.

 Добитници награде „Душан Грбовић“ за 2018. годину


Радови добитника награде „Душан Грбовић“

 

25. 04. 2018.

Награда „Душан Грбовић“ уручена младим пјесницима
Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, у сали Гимназије „Танасије Пејатовић“, 24.04. 2018. године, Библиотека је приредила књижевно вече на коме је уручена награда „Душан Грбовић“ за поетско стваралаштво младих. Гости вечери били су пјесник Ђорђе Шћеповић и глумац Петар Новаковић. Прву награду добио је Вукашин Тањевић, студент историје умјетности, за пјесму „Епитаф“. Друго мјесто освојила је Јелена Вуковић, студентиња туризма, са пјесмом „Бити пјесма“. Трећу награду подијелили су Јаков Јањушевић, ученик Средње стручне школе у Пљевљима и Матија Вранеш, студент права, за пјесме „Огледало“ и „Нада“. О овогодишњем Конкурсу, приспјелим радовима, награђеним пјесмама, као и оним које су ушле у најужу конкуренцију, а нису добиле Награду, говорила је професорица Невена Јеловац, представница стручног Жирија. Награђеним пјесницима директорица Библиотеке, Ђина Бајчета, уручила је диплому, новчани дио награде и књигу „Сабрани књижевни радови Душана Грбовића“. Лауреати су прочитали награђене радове, који ће бити објављени у Љетопису Библиотеке. Модератор вечери била је библиотекарка Софија Јеловац.

 


16. 04. 2018.

 Додијељена награда „Душан Грбовић“


На сједници Жирија за додјелу награде „Душан Грбовић“, одржаној 16.04.2018. године, донешена је одлука о овогодишњим добитницима. На Конкурс, који је тим поводом Библиотека расписала почетком фебруара, приспјело је око 150 радова, из свих градова са сјевера Црне Горе. Стручни жири у саставу Невена Јеловац, Снежана Грујичић, Софија Јеловац, Алем Кадић и Зоран Раонић, одлучио је да Награда за најбоље поетско остварење младих стваралаца, овај пут буде додијељена следећим учесницима: Вукашину Тањевићу, за освојено прво мјесто, са пјесмом „Епитаф“; Јелени Вуковић, другопласираној, са пјесмом „Бити пјесма“; Јакову Јањушевићу и Матији Вранешу, који су са пјесмама „Огледало“ и „Нада“, подијелили треће мјесто. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Библиотеке, док је свечано уручење планирано за Свјетски дан књиге.

 

01. 02. 2018.

 КОНКУРС ЗА КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ „ДУШАН ГРБОВИЋ“


Народна библиотека "Стеван Самарџић" из Пљеваља расписује

 

                                             II КОНКУРС

 

                          за додјелу награде „Душан Грбовић“

                   намијењену поетском стваралаштву младих

 

 

Право учешћа на Конкурсу имају млади ствараоци стално настањени на сјеверу Црне Горе, узраста од 15 до 25 година.

  • Учесници Конкурса треба да пошаљу најмање три пјесме.
  • Конкурише се са радовима који нису раније публиковани.
  • Радови се достављају у штампаној форми потписани шифром (иста шифра за радове једног аутора). У мањој затвореној коверти дати разрjешење шифре, број телефона и адресу. Све ставити у већу коверту. Коверте морају бити запечаћене и потписане шифром.
  • Радови се достављају поштом, на адресу: Народна библиотека „Стеван Самарџић“, 84210 Пљевља, Трг 13. јул, поштански фах 34.

 

Конкурс ће бити отворен од дана објављивања на сајту Библиотеке, 1. фебруара, до 31. марта 2018. године.

 

Радове приспјеле на Конкурс оцјењиваће петочлани стручни жири који именује Савјет Библиотеке. Новчаном наградом и дипломом наградиће се три најбоља рада. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, као и на сајту Библиотеке. Новчаном наградом и дипломом наградиће се три најбоља рада. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, као и на сајту Библиотеке.

 

Обавјештење о конкурсу биће послано свим народним библиотекама на сјеверу Црне Горе.

 

01. 11. 2016.

„Сабрани књижевни радови“ Душана Грбовића


Ових дана из штампе је изашла дугоочекивана књига „Сабрани књижевни радови“ Душана Грбовића, пљеваљског пјесника, публицисте и културно-просвјетног радника, трагично настрадалог у злогласном Јасеновачком логору. Приређивач ове значајне књиге која ће увелико обогатити фонд наше завичајне књижевности је Добрило Аранитовић, истакнути културни радник и дугогодишњи посленик из области библиотекарства. Рецензент књиге је академик Љубомир Зуковић. У књизи су окупљени бројни књижевни и публицистички радови, које је Грбовић објављивао по књижевним листовима и часописима, као и прилози књижевних историчара и критичара о његовом књижевном, културно-просвјетном и револуционарном раду. Издавач књиге је Народна библиотека „Стеван Самарџић“, док је средства за издавање обезбиједила Општина Пљевља.

15. 05. 2016.

 Добитници награде „Душан Грбовић“ за 2016. годину


Радови добитника награде „Душан Грбовић“

 

12. 05. 2016.

„Душан Грбовић“ младим пјесницима
Поводом уручења награде „Душан Грбовић“, Библиотека је приредила књижевно вече. Гост вечери био је Милко Грбовић, завичајни пјесник, који је добитницима награде, Милану Бајчети, Јелени Вуковић и Божици Грујичић, уручио свечане дипломе и новчани износ награде. Нешто више о учесницима овогодишњег Конкурса, награђеним пјесницима и њиховим радовима рекла је Невена Јеловац, која је члан стручног Жирија. Професорица Јеловац нарочито је истакла значај Библиотеке у подстицању и афирмацији културних активности у граду. Желећи да нагласи вриједност значајног књижевног опуса који је Душан Грбовић оставио иза себе, а који није имао прилику да дође пред суд читалачке публике, директорица Библиотеке, Ђина Бајчета, истакла је важност издавања његових „Сабраних књижевних радова“, које је приредио Добрило Аранитовић и који тренутно чекају новац за штампање. Посебно свечану ноту вече је попримило када су лауреати прочитали награђене пјесме и добили искрене аплаузе читалачке публике. Књижевно вече је водила Софија Јеловац.

 


10. 05. 2016.

 

28.04.2016.

 Додијељена награда „Душан Грбовић“


Награду „Душан Грбовић“, намијењену најбољим поетским остварењима младих аутора, како на локалном тако и на регионалном нивоу, Народна библиотека „Стеван Самарџић“ ове године додијелила је по први пут. На Конкурс, који је тим поводом Библиотека расписала почетком године, пристигло је око осамдесет радова, од којих је значајан број ушао у ужи избор. Прву награду, за пјесму „Рекли су ми да си као Троја“, узео је Милан Бајчета, студент. Другопласирана је Јелена Вуковић са пјесмом „Ја сам писац“, студенткиња, док је трећу награду освојила Божица Грујичић, ученица четвртог разреда Гимназије „Танасије Пејатовић“, за пјесму „Пјесма“. Одлуку о добитницима награде донио је петочлани стручни Жири, именован од стране Савјета Библиотеке. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Библиотеке. Свечано уручење Награде планирано је за прву половину маја, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

 

01.02.2016.

Именовани чланови Жирија за додјелу награде

 КОНКУРС ЗА КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ „ДУШАН ГРБОВИЋ“


Народна библиотека "Стеван Самарџић" из Пљеваља расписује

 

                                             КОНКУРС

 

                          за додјелу награде „Душан Грбовић“

                   намијењену поетском стваралаштву младих

 

 

Право учешћа на Конкурсу имају млади ствараоци стално настањени на сјеверу Црне Горе, узраста од 16 до 25 година.

  • На Конкурсу се може учествовати са најмање три поетска рада.
  • Конкурише се са радовима који нису раније публиковани.
  • Радови се достављају у штампаној форми потписани шифром (иста шифра за радове једног аутора). У мањој затвореној коверти дати разрjешење шифре, број телефона и адресу. Све ставити у већу коверту. Коверте морају бити запечаћене и потписане шифром.
  • Радови се достављају поштом, на адресу: Народна библиотека „Стеван Самарџић“, 84210 Пљевља, Трг 13. јул, поштански фах 34.

 

Конкурс ће бити отворен од дана објављивања на сајту Библиотеке, 1. фебруара, до 31. марта 2016. године.

 

Радове приспјеле на Конкурс оцјењиваће трочлани стручни жири који именује Савјет Библиотеке. Новчаном наградом и дипломом наградиће се три најбоља рада. Награђени радови биће објављени у „Љетопису“ Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, као и на сајту Библиотеке.

 

Обавјештење о конкурсу биће послано свим народним библиотекама на сјеверу Црне Горе.

 

27.06.2014.

 Библиотека установила награду „Душан Грбовић“


Након вишегодишњег искуства стеченог у раду са младом популацијом, гдје посебно мјесто заузимају активности везане за награду „Свитање“, Народна библиотека „Стеван Самарџић“ установила је још једну литерарну награду. Ријеч је о награди „Душан Грбовић“ која је намијењена најбољим поетским остварењима младих аутора, како на локалном, тако и на државном нивоу. Установљењем једне овакве награде Библиотека је, осим што цијени значај књижевне традиције и подстиче културне активности у својој средини, исказала и посебну бригу о дјелу пјесника који је прерано и на трагичан начин изгубио свој млади живот.

 

Душан Грбовић је рођен 1908. године у Мељаку (општина Пљевља), у породици Мића и Анице Грбовић. Основну школу и гимназију завршио је у Пљевљима, док је учитељску школу започео у Ужицу, а завршио у Београду. Био је члан уредништва часописа Учитељски подмладак, у коме је објавио неколико десетина својих првих пјесама. Осим пјесама Грбовић је у листовима и часописима објављивао и значајан број прозних записа, есеја и приказа. Указивање на тежак социјално-економски положај човјека, као и залагање за социјалну правду, основна су преокупација његовог публицистичког рада. Учесник је тринаестојулског устанка у Пљеваљском крају и дугогодишњи борац за националну слободу. Нашавши се у вихору ратних збивања у тадашњој Независној држави Хрватској, због своје слободарске активности бива ухапшен и заточен у логор Јасеновац, гдје је и ликвидиран пред само ослобођење, априла 1945. године.

 

Његова збирка пјесама Немири, коју је из јасеновачког логора успјела да спасе његова супруга, угледала је свијет 1976. године у издању Међурепубличке заједнице за културно-просвјетну дјелатност из Пљеваља.

 

Значајна рукописна оставштина, као и све оно што је овај талентовани ствараоц публиковао по листовима и часописима, значајан је подстрек, као и културна обавеза Библиотеке, за окупљање и публиковање исте.

 

Предлог за установљење награде „Душан Грбовић“ дали су Миленка Цица Чоловић, предсједница Савјета Библиотеке и Добрило Аранитовић, дугогодишњи посленик у области библиотекарства.

Latinica/Ћирилица

Прочитајте и Ви

 

 Линкови:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2008 - 2011    -   Народна библиотека "Стеван Самарџић"  -  Пљевља