Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 


04. 02. 2021.

 

23. 12. 2020.

Biblioteka ,,Stevan Samardžić” poklonila je značajan broj knjiga JU Dom starih ,,Pljevlja” 

27. decembar je Dan bibliotekara Crne Gore, tim povodom Biblioteka ,,Stevan Samardžić” poklonila je JU Dom starih ,,Pljevlja” značajan broj knjiga od kojih su zaposleni u Domu napravili novogodišnju jelku da uz nju dočekaju Novu godinu. Ovaj novogodišnji dar je izraz dobre volje i brige za najstarije građane u trenutku kada su novogodišnje raspoloženje i praznični duh umanjeni ukupnom epidemiološkom situacijom u našoj državi, ali i u svijetu. Poznato je da čitanje doprinosi jačanju mentalnih kapaciteta i funkcija, obogaćuje slobodno vrijeme i predstavlja svojevrsnu terapiju u izazovnim vremenima, što je od posebnog značaja za stariju populaciju, kojoj pripadaju korisnici Doma starih. Veliki broj doniranih knjiga, koje odlikuje raznovrsnost žanrova, autora i naslova, omogućiće svakom korisniku da izabere knjigu koja mu najviše odgovara. Na ovaj način značajno je obogaćen njihov knjižni fond i počeli su formiranje domske biblioteke za potrebe korisnika. Biblioteka ,,Stevan Samardžić” će i dalje nastojati da im poklanja viškove svojih knjiga u znak podrške i dobre saradnje.

 

 

23. 12. 2020.

Obilježeno 150 godina crnogorskog novinarstva 

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” i Društva crnogorskih novinara, a povodom 150 godina crnogorskog novinarstva, teoretičar medijske kulture i publicista mr Željko Rutović, održao je online predavanje na temu: Postmediji i medijska pismenost u čitaonici Biblioteke. Željko Rutović, autor više knjiga iz oblasti estetike dijaloga, kulture tolerancije, medijske politike, digitalnih fenomena 21. vijeka, slobode izražavanja, kao i naučnih radova iz oblasti medija u međunarodnim naučnim časopisima, između ostalog, autor je zapažene knjige Postmediji - kriza smisla ili masmedijski totalitarizam. Prigodne riječi povodom 150 godina crnogorskog novinarstva ovim povodom imali su i generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, Dragan Mitov Đurović i mr političkih nauka, prof. Zoran Bošković. Moderator predmetne teme je bila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

11. 11. 2020.

Predstavljena knjiga ,,Znamenja slobode” – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju 

U okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Biblioteka je priredila književno veče na kome je predstavljena knjiga ,,Znamenja slobode” – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju u Čitaonici Biblioteke. Ove godine zbog korona virusa književno veče je snimila TV Pljevlja, bez prisustva publike i biće emitovano u okviru planiranog programa. Izdavači ove knjige su: Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore iz Podgorice i Udruženje boraca NOR-a i antifašista iz Pljevalja. O knjizi su govorili: Dragan Mitov Đurović, sekretar Saveza udruženja iz Podgorice, Goran Čavić predsjednik Udruženja iz Pljevalja i direktorica Biblioteke.

 

 

01. 07. 2020.

Biblioteka poklonila knjige seoskim školama 

U cilju što uspješnije saradnje, kao i dostupnosti literature đačkoj populaciji na području seoskih škola, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“, 1. 7. 2020. godine, posjetili su direktori osnovnih škola: „Mihailo Žugić“ Odžak, „Radoje Kontić“ Gradac, „Bratstvo-jedinstvo“ Kovačevići, „Radoje Tošić“ Srdanov Grob, „Kruševo“ Kruševo, „Živko Džuver“ Bobovo, „Vladimir Rolović“ Šula. Tom prilikom naša Biblioteka poklonila je značajan broj publikacija ovim obrazovnim ustanovama, kako bi djeca, koja pohađaju iste, u svojim školskim bibliotekama imala prilike da ih koriste. Knjige, koje su ovim putem ušle u poklon, multiplikati su u fondu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, dobro su očuvane, i uveliko će biti od koristi u fondovima biblioteka seoskih škola.

 

 

25. 06. 2020.

U Narodnoj biblioteci ,,Stevan Samardžić“ Pljevlja otvoreno Odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu 

U Narodnoj biblioteci ,,Stevan Samardžić“ Pljevlja, 25. 6. 2020. godine, svečano je otvoreno Odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu, namijenjeno osobama sa oštećenjem vida i ostalim licima sa posebnim potrebama. Odjeljenje je otvoreno u saradnji sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore iz Podgorice. Gosti na svečanom otvaranju bili su Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore, i njegovi saradnici. Tom prilikom našoj Biblioteci, za uspješan početak rada, poklonili su dva računara i određeni broj knjiga u audio formatu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i Žana Đačić, predsjednica Udruženja slijepih Pljevalja, i Darko Milošević, koji će ovom Odjeljenju pružiti značajnu stručnu pomoć u budućem radu. Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, zahvalila se svojim saradnicima na značajnoj pomoći i podršci koja je Biblioteci pružena u ovom veoma važnom segmentu savremenog bibliotečkog poslovanja.

 

 

22. 06. 2020.

Biblioteka dodijelila nagradu „Dušan Grbović“ i predstavila novu zbirku pjesama „Dok se nova muka rađa“, zavičajnog pisca Milenka Jovića 

U pozorišnoj sali Doma kulture, 19. juna 2020. godine, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče povodom dva kulturna događaja. U prvom dijelu večeri predstavljena je nova zbirka pjesama „Dok se nova muka rađa“, zavičajnog pisca Milenka Jovića. O knjizi su govorili: književnik Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore, Sofija Jelovac, viša bibliotekarka, i autor knjige. U svečanom dijelu programa dodijeljena je književna nagrada „Dušan Grbović“. Tom prilikom publici se obratila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, rekavši nešto više o životu i djelu Dušana Grbovića, ovogodišnjem Konkursu, kao i značaju same Biblioteke u podsticanju i afirmisanju mladih stvaralaca. Nagradu „Dušan Grbović“, za poetsko stvaralaštvo mladih sa sjevera Crne Gore, ove godine dobili su: Ivana Španjević, učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja, sa osvojenim prvim mjestom, dok su drugo mjesto ravnopravno podijelili Branka Dromnjak, učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Luka Kovačević, student prava iz Pljevalja. Ovogodišnjim laureatima, kao i članovima žirija, Biblioteka je uručila posebne poklone, diplome i zahvalnice. Književno veče je održano pred brojnom čitalačkom publikom. Moderator večeri bila je Sofija Jelovac.

 

 

17. 06. 2020.

 

10. 06. 2020.

Dodijeljena nagrada ,,Dušan Grbović“


Nagradu „Dušan Grbović“, namijenjenu najboljim poetskim ostvarenjima mladih autora, kako na lokalnom, tako i regionalnom nivou, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ ove godine dodijelila je po treći put. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom godine, pristiglo je 105 radova od 31 autora. Prvu nagradu, za pjesmu „Ljubav“, dobila je Ivana Španjević, učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja. Drugo mjesto su ravnopravno podijelili Branka Dromnjak učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, za pjesmu „Neimar“, i Luka Kovačević, student prava iz Pljevalja, za pjesmu „Uspavanka za Anđelu N“. Odluku o dobitnicima Nagrade donio je petočlani stručni Žiri, imenovan od strane Savjeta Biblioteke, koji je radio u sastavu: Slava Vraneš, Snežana Bujaković, Jelena Bajić, Žanka Milić i Đina Bajčeta. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke. Svečano uručenje Nagrade planirano je sredinom juna u Domu kulture, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

 

02. 06. 2020.

Imenovani članovi Žirija za dodjelu Nagrade "Dušan Grbović"


Na osnovu člana 5. Pravilnika o Nagradi ,,Dušan Grbović” za najbolja poetska ostvarenja mladih, Savjet Biblioteke na svojoj IX sjednici od 12. 3. 2020. godine, donio je Odluku kojom je imenovao članove/ce Žirija za dodjelu Nagrade.

 

1. Slava Vraneš – profesorica književnosti u OŠ ,,Boško Buha”

 

2. Jelena Bajić – profesorica književnosti u Gimnaziji ,,Tanasije Pejatović”

 

3. Snežana Bujaković - profesorica književnosti u OŠ ,,Ristan Pavlović”

 

4. Žanka Milić - profesorica književnosti u OŠ ,,Salko Aljković”

 

5. Đina Bajčeta – direktorica Biblioteke (iz reda zaposlenih)

 

 

21. 02. 2020.

Autorsko veče Rodoljuba Ćorića
U Čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja, 20. februara 2020. godine, održano je autorsko veče Rodoljuba Ćorića, autora više zbirki poezije, osnivača Mojkovačkih novina, Radio televizije Mojkovac, Mojkovačkog kulturnog ljeta. O stvaralaštvu pjesnika govorili su mr Željko Rutović i mr Zoran Bošković. Veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta, dok je stihove iz promovisanih zbirki Ćorića recitovala viša bibliotekarka Sofija Jelovac. Pjesnik se toplim riječima zahvalio organizatoru na upriličenoj tribini, poklonivši tom prilikom pljevaljskoj čitalačkoj publici više primjeraka svoje najnovije zbirke poezije.

 

 

01. 02. 2020.

 

24. 01. 2020.

Zahvalnost darodavcima


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, tokom 2019. godine, uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Osim kupovinom, knjige su na police Biblioteke pristizale i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova. Uz srdačnu zahvalnost dajemo imena darodavaca:

 

Zoran Raonić (Pljevlja), Radoje Čolović (Beograd), Miroje Vuković (Podgorica), Nenad Stevović (Pljevlja), Ružica Ostojić (Pljevlja), Dejan Vukelić (Beograd), Verica Krivokapić (Novi Sad), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Rajko Palibrk (Pljevlja), Branka Vojinović Jegdić (Podgorica), Mirko Lončar (Pljevlja), Burhan Čelebić (Bijelo Polje), Milorad Mišo Zečević (Pljevlja), Vladan Bajčeta (Beograd), Borislav Jovanović (Mojkovac), Dejan Vuković (Mojkovac), Milutin Tadić (Beograd), Slavica Stamatović Vučković (Podgorica), Slobodan Vukanović (Podgorica), Andrijana Nikolić (Podgorica), Enes Pelidija (Sarajevo), Goran Čukić (Berane), Đina Bajčeta (Pljevlja), Ismeta Džakić (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Budo Simonović (Podgorica), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jelena Marković (Istočno Sarajevo), Radinko Krulanović (Podgorica), Mirko Jakovljević (Mojkovac), Rodoljub Ćorić (Mojkovac), Kemal Musić (Bijelo Polje), Miomir Maroš (Podgorica), Gogić Mileva (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Laura Barna (Beograd), Nadir Dacić (Prijepolje), Marijan Mašo Miljić (Podgorica), Sofija Kalezić (Podgorica), Božidar Šekularac (Podgorica), Mihailo Bezarević (Pljevlja), Milica Papović (Tivat), Igor Ševčenko (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Institut za književnost i umetnost (Beograd), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Biblioteka „Vlada Aksentijević“ (Obrenovac), JU Ratkovićeve večeri poezije (Bijelo Polje), Osnovna škola Kruševo (Pljevlja), Savjet mladih Demokratske partije socijalista (Pljevlja), Zavičajni muzej (Pljevlja), Srpska kuća (Podgorica), Savjet za građansku kontrolu rada policije (Podgorica), Opština Gračanica (Bosna i Hercegovina).

 

 

05. 01. 2020.

Legat Uzeira Bećovića u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ postala je bogatija za legat Uzeira Bećovića, istaknutog kulturnog radnika Pljevalja, pisca, publiciste, dugogodišnjeg rukovodioca Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost. Legat podrazumijeva cjelokupnu privatnu biblioteku, koju su članovi porodice Uzeira Bećovića poklonili biblioteci ,,Stevan Samardžić“. Ovakve zbirke vode se u bibliotečkoj praksi kao posebni fondovi. Legat Uzeira Bećovića sadrži oko 3000 publikacija. Osim monografskih publikacija, u legatu je sadržano i više književnih i stručnih časopisa, listova, značajna neknjižna građa, bogata fotografska zbirka. Publikacije su iz različitih oblasti kulture, znanja, umjetnosti. Među njima preovladava literatura različitih književnih žanrova, kako pojedinačna izdanja, tako i cijele edicije. Tu su i brojne publikacije iz istorije, filosofije i društvenih nauka, kao i značajan broj leksikona i rečnika. Među autorskim djelima legatora, posebno mjesto zauzimaju monografije, koje svjedoče bogatu kulturno-istorijsku prošlost Pljevalja i okoline.

 

 

28. 12. 2019.

Održana Skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore
 

Povodom Dana bibliotekara Crne Gore, u svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, 27. decembra 2019. godine, održana je Skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore. Program Skupštine, osim stručnih izlaganja bibliotekara i podnošenja Izvještaja o radu Upravnog odbora UBCG, obuhvatio je i izbor organa Udruženja (Nadzorni odbor i Sud časti), koji će pratiti i nadzirati rad Upravnog odbora Udruženja. Tom prilikom za članove Nadzornog odbora izabrani su: Đurđa Martinović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje, Sofija Jelovac iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja i Ardita Rama iz Narodne biblioteke „Mirko Srzentić“ Ulcinj. U Sud časti su izabrani: Milorad Milović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore, Mila Baljević iz Narodne biblioteke Budva i Olivera Todorović iz Biblioteke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Podgorica. Nakon radnog dijela Skupštine, bibliotekari su imali priliku da obiđu izložbu „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“, koja je priređena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

 

27. 12. 2019.

Održana Skupština Opštine Pljevlja


Odbornici Skupštine Opštine Pljevlja, na sjednici održanoj 26. decembra 2019. godine, donijeli Odluku o davanju saglasnosti na Program rada Biblioteke za 2020. godinu. Tom prilikom data je saglasnost i na Odluku o imenovanju direktorice JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Đine Bajčeta, koja je u prethodnom četvorogodišnjem uspješnom i plodotvornom radu na poslovima direktorice Biblioteke, na ovu funkciju izabrana po drugi put.

 

17. 12. 2019.

Pirlitorska legenda pred pljevaljskom čitalačkom publikom
 

Narodna biblioteka „StevanSamardžić“ objavila je drugo dopunjeno izdanje knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“. Tim povodom, u prepunoj Čitaonici Biblioteke, 16. decembra 2019. godine, priređeno je književno veče na kome je knjiga promovisana. Priređivač knjige je mr Isak Kalpačina, književnik, književni kritičar, naučni poslenik na polju vaspitno-obrazovnog rada. Knjiga je po prvi put objavljena u izdanju Nacionalnog parka „Durmitor“ 2004. godine. U knjizi je napravljen izvanredan izbor pjesama, priča, izvoda iz putopisa i književnih ogleda, inspirisanih Pirlitorom i narodnom epskom pjesmom „Ženidba kralja Vukašina“. Književna ostvarenja sadržana u publikaciji prate reprodukcije slika Milorada Mića Blagojevića, koje su tematski vezane za Pirlitor. Ovim izborom čitaocu je ponuđeno jedno novo čitanje pirlitorske legende i narodne pjesme, čime je sam fenomen Pirlitora osvijetljen na nov i estetski osvježavajući način. O knjizi su, osim autora, govorile: mr Zora Jestrović, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Moderatorka večeri bila je Sofija Jelovac.

 

 

 

29. 11. 2019.

Promocija knjige „Minervinim tragom” Sofije Kalezić
 

29. novembra 2019. godine, u Čitaonici Biblioteke, održano je književno veče na kome je promovisana knjiga prof. dr Sofije Kalezić „Minervinim tragom“. Knjiga sadrži prikaze romana i zbirki priča dvadeset i sedam književnica koje su porijeklom iz Crne Gore, a koje su stvarale tokom 20. vijeka do naših dana. Veče je održano u okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti. O knjizi je, osim autorke, govorila doc. dr Andrijana Nikolić, dok je moderatorka večeri bila Sofija Jelovac.

 

 

20. 11. 2019.

Biblioteka počela sa radom u Domu kulture
Nakon više od jedne decenije od kada se Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iselila u zgradu Vektre Optel na Sjenjaku, gdje je svoje redovne aktivnosti obavljala u veoma otežanim uslovima zbog radova na rekonstrukciji zgrade Doma kulture, ovih dana ustanova se vratila u svoje renovirane prostorije. Svečano otvaranje Doma, na kome su ključeve od svojih ustanova dobile Biblioteka, Zavičajni muzej i Umjetnička galerija „Vitomir Srbljanović“, bilo je 19. novembra 2019. godine. Svečanom otvaranju prisustvovali su Igor Golubović, predsjednik Opštine Pljevlja, Aleksandar Dajković, direktori i zaposleni javnih ustanova, kao i brojni građani Pljevalja. Rad sa korisnicima Biblioteka „Stevan Samardžić“ započela je 20. novembra 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06. 11. 2019.

Predstavljena knjiga prof. Dr Božidara Šekularca „Crna Gora u doba Crnojevića“
 

U okviru raznovrsnog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Biblioteka je priredila književno veče na kome je promovisana knjiga prof. dr Božidara Šekularca „Crna Gora u doba Crnojevića“. O knjizi, kao i ukupnom stvaralaštvu pisca, govorio je prof. dr Marjan Premović. Autor se zahvalio organizatoru na pozivu i rekao nešto više o svom dugogodišnjem radu na izučavanju crnogorske srednjovjekovne istorije. Promocija je održana 5. novembra 2019. godine u sali Skupštine opštine Pljevlja, sa početkom u 19. časova. Moderatorka večeri bila je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

 

 

 

 

 

02. 11. 2019.

Biblioteka uzela učešće na Okruglom stolu zavičajnih odjeljenja
 

„Oblici prikupljanja građe vezane za stvaralaštvo zavičajnih pisaca u fondovima biblioteka“, bila je ovogodišnja tema Okruglog stola koji je Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara organizovala u prostorijama svoje ustanove, 1. 11. 2019. godine. Učešće na ovom naučnom skupu, sa svojim stručnim radovima, uzele su narodne biblioteke iz Srbije i Crne Gore, predstavivši tom prilikom zavičajne resurse u svojim fondovima, kao i sve one načine prikupljanja same građe. Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ Pljevlja predstavila je bibliotekarka zavičajnog odjeljenja Sofija Jelovac.

 

 

28. 10. 2019.

Biblioteka na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
 

Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“ posjetila je Međunarodni beogradski sajam knjiga. Kao i prethodnih godina i ova kulturna manifestacija iskorišćena je za upoznavanje sa savremenom domaćom i svjetskom izdavačkom produkcijom. Tom prilikom nabavljeni su brojni naslovi. Publikacije su birane u skladu sa potrebama naše čitalačke publike. Osim stručne literature, police Biblioteke obogaćene su i sa zanimljivim i aktuelnim naslovima iz oblasti beletristike, kao i omladinskim romanom i literaturom za najmlađe korisnike.

 

 

 

 

 

23.10.2019.

Književno veče na Žabljaku


 

U saradnji sa Turističkom organizacijom i Centrom za kulturu Žabljak, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizovala je književno veče posvećeno promociji drugog dopunjenog izdanja knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“, autora Isaka Kalpačine. Izdavač knjige je Biblioteka. O knjizi su govorili mr Zora Jestrović, Đina Bajčeta, kao i sam autor. Gostima se obratio slikar i vajar Milorad Mićo Blagojević, autor likovnih priloga sadržanih u samoj publikaciji. Veče je održano u sali SO Žabljak, u 19 časova.

 

 

27.09.2019.

Promovisana knjiga „Zamka“ Radovana Vujadinovića
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana nova zbirka pripovijedaka Radovana Vujadinovića. O knjizi zavičajnog pisca, iza koga stoji obiman i plodan književni opus, govorio je Milorad Joknić, književnik i publicista, koji je jedan od recenzenata knjige. O ukupnom stvaralaštvu Radovana Vujadinovića, sa posebnim osvrtom na promovisanu knjigu „Zamka“, čiji je izdavač Biblioteka, govorila je direktorica Đina Bajčeta, koja je i moderator večeri. Izvode iz knjige čitala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Veče je održano 26. septembra 2019. godine u sali Skupštine opštine Pljevlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.09.2019.

Biblioteka predstavlja knjigu "Zamka" autora Radovana Vujadinovića


 

23.09.2019.

Održan II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja


 

20. septembra 2019. godine, na dan usvajanja Deklaracije kojom je Crna Gora 1991. godine proglašena za ekološku državu, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ održala je II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je „Ekologija kao predmetna odrednica u zavičajnim fondovima“. Učešće u radu Okruglog stola uzele su biblioteke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavivši u svojim prezentacijama zavičajne resurse, kao i sve one nosioce informacija koje baštine u bibliotečkim fondovima, a koji mogu odgovoriti ovoj složenoj društvenoj temi. Ovu međunarodnu kulturnu manifestaciju, koja je postala sastavni dio programskih aktivnosti Biblioteke, podržalo je Udruženje bibliotekara Crne Gore, naglasivši značaj uspostavljanja saradnje između baštenskih institucija, koja se na ovaj način realizuje i doprinosi bibliotečko-informacionoj djelatnosti. Kao i prethodne godine, radovi sa ovogodišnjeg Okruglog stola biće objavljeni na zajedničkom kompakt disku, koji će nakon obrade i katalogizacije postati značajna bibliotečka građa na predložene teme. Biblioteku „Stevan Samardžić“ sa stručnim radom na temu ekologije predstavila je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja, koja je i urednica Okruglog stola. Stručni skup je održan u sali Skupštine opštine Pljevlja, uz veliku medijsku pažnju.

 

 

19.09.2019.

Promovisana knjiga „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ Nadira Dacića
18. septembra 2019. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ autora dr Nadira Dacića. Knjiga je nastala na osnovu bogate zbirke dokumenata koja se čuva u Državnom arhivu Crne Gore na Cetinju, a koja govori o jednom veoma važnom periodu u radu pljevaljskog muftijstva, čija je nadležnost bila teritorija današnje Crne Gore, izuzev Plava i Gusinja, kao i Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. O knjizi su govorili recenzenti prof. Suljo Mustafić i prof. Mehmed Bajraktarević, prof. dr Adnan Prekić i autor. Moderatorka večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac. Veče je održano u sali SO Pljevlja.

 

 

 

 

 

18. 09. 2019.

Biblioteka organizuje II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, sa temom „Ekologija kao predmetna odrednica u zavičajnim fondovima“. Okrugli sto će se održati 20. septembra 2019. godine, sa početkom u 10 časova, u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Na Okruglom stolu učestvovaće: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, Biblioteka „Milutin Bojić“ Beograd, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ Prijepolje, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ Cetinje, Narodna biblioteka Bijelo Polje i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevalja. Svi radovi sa ovog stručnog skupa biće objavljeni, kao i sa prošlogodišnjeg okupljanja, na zajedničkom kompakt disku, i budućim istraživačima, nakon obrade i katalogizacije, postati korisna bibliotečka građa u budućim istraživanjima. Urednica Okruglog stola je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja NB „Stevan Samardžić“.

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 09. 2019.

Promocija knjige "Pljevaljsko muftijstvo" dr Nadira Dacića


 

13. 09. 2019.

Novo čitanje Isidore Sekulić


U okviru „Književne tribine novo čitanje“, koju je Biblioteka ustanovila 2010. godine, 12. septembra 2019. godine, održana je tribina Novo čitanje Isidore Sekulić. Kao pisac, prevodilac, prva žena član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Isidora Sekulić je govor i jezik smatrala kulturnom smotrom svog naroda. Autor je obimnog i plodnog književnog djela. Svake godine održava se naučni skup i izdaje zbornik radova „Isidorijana“, a ustanovljena je i književna nagrada „Isidora Sekulić“. O životu i stvaralaštvu Isidore Sekulić govorila je prof. Laura Barna, pripovjedač, romansijer i esejista. Objavila je knjige: ,,Protovir“, ,,Nevolje gospodina T. ili suteren“, ,,Crno telo“, ,,Dijalog o kamenu“, ,,Moja poslednja glavobolja“, ,,Četiri elementa“, ,,Sanatorijum pod belim“, ,,Tamo neka zanimanja“, ,,Umetnost nema definiciju“, ,,Đorđoneova kletva“, ,,Pad klavira“, ,,Crveni presek“, ,,Jugo uvek okreće na buru“, ,,Devet srednjovekovnih manastira u Bosni“. Dobitnica je brojnih književnih nagrada. Njene priče i eseji prevedeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije. U saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac, i Kućom kralja Petra I od 2009. godine uređuje i vodi književne i kulturološke tribine u okviru autorskog projekta „Isidora nas sluša“. Razgovor sa gošćom tribine vodila je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator književne večeri. Tribina je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

 

 

 

 

 

09. 09. 2019.

Književna tribina "Novo čitanje Isidore Sekulić"


 

05. 09. 2019.

Predstavljen roman ,,Mojkovačka bitka “ Ćamila Sijarića


U okviru programa književne manifestacije 49. ,,Ratkovićeve večeri poezije” Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” predstavila je roman ,,Mojkovačka bitka” Ćamila Sijarića, koji je reizdala tokom 2018. godine. Književna tribina koja je priređena pod nazivom ,,Kuću kućom čine lastavice”, prema istoimonoj zbirci pripovijedaka Ćamila Sijarića, održana je u utorak 3. septembra u njegovom rodnom mjestu Godijevu, u Biblioteci koja nosi njegovo ime. Biblioteka je smještena u staroj školi koju je pohađao autor romana. Škola je renovirana i adaptirana za kulturne programe. U Biblioteci se nalazi legat Ćamila Sijarića i veliki broj drugih publikacija. O knjizi su govorili prof. Borislav Jovanović iz Mojkovca i mladi književni kritičar Amar Mulabegović iz Bijelog Polja. Književnoj tribini prisustvovali su brojni građani iz Bijelog Polja, mještani, učenici i profesori Osnovne škole ,,Šukrija Međedović” koja je izgrađena u neposrednoj blizini.

 

Učešćem u ovoj kulturnoj manifestaciji, kao i učešćem na skoro održanom ,,Mojkovačkom kulturnom ljetu“, Biblioteka ,,Stevan Samardžić“ je proširila saradnju sa drugim bibliotekama, centrima za kulturu i javnim ustanovama koje se bave promovisanjem i očuvanjem kulturnih dobara, posebno sa sjevera Crne Gore. Kulturno, književno i umjetničko naslijeđe, koje ove naše prostore sažima u jednu cjelinu, dovoljan su i dragocjen povod za organizovanje ovih i sličnih manifestacija. Umjetnička ostvarenja, među kojima roman ,,Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića zauzima posebno mjesto, čine nas prepoznatljivim na široj kulturnoj mapi, tako da je svako novo čitanje i vraćanje ovom djelu od posebnog značaja.

 

Moderator književne tribine bila je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

10. 08. 2019.

Predstavljena knjiga reportaža ,,Zapisana Crna Gora“ Miomira Maroša
U izložbenom prostoru Doma kulture, 10. avgusta 2019. godine, pred brojnom čitalačkom publikom, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je knjigu reportaža ,,Zapisana Crna Gora“ autora dr Miomira Maroša. O knjizi i autoru su govorili etnolog – antropolog dr Branko Banović, direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima i direktorica Biblioteke ,,Stevan Samardžić”, Đina Bajčeta. Publici se obratio i autor knjige reportaža ,,Zapisana Crna Gora“, dr Miomir Maroš, novinar Javnog servisa Televizije Crne Gore, koji je poznat po emisijama ,,Jutro iz gradova” i ,,Zapis” čiji je i autor i voditelj. Književno veče učinili su posebnim i drugačijim gostovanje Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja, na čelu sa gospodinom Emirom Prekićem i članovi Kulturno umjetničkog društva ,,Volođa” koje predvodi umjetnički direktor Arman Bećović. Gost večeri bila je Zarka Tursumović koja je učestvovala u emisijama ,,Zapis” predstavljajući autentičnu pljevaljsku kuhinju. Moderator književne večeri bio je Miljan Živković.

 

 

 

 

 

08. 08. 2019.

 

01. 08. 2019.

Promovisan roman „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića
U okviru manifestacije „Mojkovačko kulturno ljeto“, 31. jula 2019. godine, u sali Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je roman „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića. Biblioteka je roman reizdala 2018. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore. O romanu su govorili prof. Borislav Jovanović, pisac i književni kritičar, i mr Kemal Musić, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ iz Bijelog Polja. Moderator književne večeri bila je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

29. 07. 2019.

 

26. 07. 2019.

Promovisan roman „Ubojtak“ Boža Bulatovića
U izložbenom prostoru Doma kulture, 25. jula 2019. godine, pred brojnom čitalačkom publikom, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je roman „Ubojtak“ Boža Bulatovića. Roman je, kao drugo izdanje, izašao u okviru prestižne edicije „Neprolazni romani“, čiji je izdavač Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“. U ime izdavača prisutnoj čitalačkoj publici obratio se Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke. O romanu „Ubojtak“, njegovoj višeslojnoj tematskoj i značenjskoj kompoziciji: istorijskoj, etnološkoj, psihološkoj, etičkoj, metafizičkoj, estetskoj, kao i značaju koji ovo djelo ima u ukupnoj crnogorskoj književnosti, govorio je Marijan Mašo Miljić, publicista i bibliotekar u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore. Izvode iz promovisanog djela čitala je bibliotekarka Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, Sofija Jelovac, dok je moderatorka večeri bila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

24. 07. 2019.

JAVNI POZIV ZA SPORAZUMNI PRESTANAK RADNOG ODNOSA


Vlada Crne Gore je na sjednici od 11. jula 2019. godine, na osnovu člana 33 stav 3 Zakona o zaradama u javnom sektoru, donijela Odluku o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

 

U cilju realizacije navedene Odluke, kao i Zaključka Vlade br. 07-3038 od 11. jula 2019. godine direktorica, kao starješina JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”, je objavila javni poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa zaposlenih u JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”

 

Na osnovu javnog poziva svi zaposleni u JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”, koji imaju najmanje šest godina radnog staža od kojih posljednju godinu u javnom sektoru, a koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine trebaju da do 30. avgusta 2019. godine podnesu direktoru zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa.

 

Pored javnog poziva, dostavljamo vam i Odluku o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru,Tablicu simulacije iznosa otpremnine po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, na primjeru selektovanih zvanja u javnom sektoru, kao i Obrazac zahtjeva koji će zaposleni podnosilti u cilju prijave za sporazumni prestanak radnog odnosa.

 

 

24. 07. 2019.

 

19. 07. 2019.

Održana radionica ,,Digitalna transformacija sad ili odmah“
U organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore i Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, 19. jula 2019. godine, održana je u hotelu ,,Franca“ radionica ,,Digitalna transformacija – sad ili odmah“. Na skupu se govorilo o tehnološkom vremenu sadašnjice, značenju i ciljevima digitalne transformacije, dobrim primjerima uspješne digitalne transformacije u svijetu kao i u Crnoj Gori i aktuelnim izazovima informacione bezbijednosti. Radionici su prisustvovali predstavnici Opštine Pljevlja, lokalnih preduzeća i ustanova kao i privrednici iz Pljevalja. Suorganizacijom ovog događaja i planiranjem narednih u ovom duhu, opštinska vlast želi da pokaže da je digitalna transformacija lokalne samouprave jedan od važnih ciljeva, ali i da podstakne i pokrene ostale relevantne privredne i društvene faktore da i sami pokrenu ovaj proces, kako bi svi shvatili da IT nije trošak već investicija u stvaranju efikasne, jeftine i konkurentne poslovne sredine. Radionicu su vodili eminentni stručnjaci u Crnoj Gori iz ove oblasti: Vladan Tabaš, Stevan Ljumović i Dragoslav Kenjić. Radionici su prisustvovale iz Biblioteke Đina Bajčeta i Dragana Srbljanović.

 

 

 

08. 07. 2019.

Biblioteka na Okruglom stolu
Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Prijepolju organizovala je 5. 7. 2019. godine šesti Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, koji je ove godine bio posvećen jubileju 800 godina manastira Mileševe i 676. godišnjici Prijepolja. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je „Bibliotečki zavičajni fondovi – polivalentne baze za proučavanje sakralne baštine“. Učešće na Okruglom stolu uzeli su bibliotekari zavičajnih odjeljenja iz Jagodine, Obrenovca, Bijelog Polja, Pljevalja, Prijepolja, Subotice i Novog Pazara. Bibliotekari su u powerpoint prezentacijama predstavili sakralu baštinu svojih sredina, kao i onu najreprezentativniju bibliotečku građu koju posjeduju u zavičajnim fondovima, a koja zainteresovanog čitaoca i istraživača može upoznati sa predstavljenim sakralnim objektima. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ učešće na Okruglom stolu uzele su Sofija Jelovac, bibliotekarka zavičajnog odjeljenja, i Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke. Svi predstavljeni radovi biće objavljeni na posebnim CD diskovima.

 

 

 

04. 07. 2019.

Predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić
U organizaciji Biblioteke ,,Stevan Samardžić”, pljevaljskoj publici je predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice. Prikazani su i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga u filmovima, kao i od mnogobrojnih fotografija koje se nalaze u monografiji. Ova godina je značajan jubilej, 60 godina od prvog snimljenog filma Milene Dravić – „Vrata ostaju otvorena“ Františeka Čapa 1959. godine. Od tada je snimila oko 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i veliki broj, tv drama, serija i emisija. Razgovor sa autorkom monografije Anitom Panić vodila je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

 

25. 06. 2019.

Održana skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore
Udruženje bibliotekara Crne Gore je 25. juna 2019. godine u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju održalo Skupštinu bibliotekara. Udruženje bibliotekara Crne Gore je strukovna nevladina organizacija koja se zalaže za otvaranje novih i razvoj postojećih biblioteka, za stalno profesionalno usavršavanje bibliotekara, kako bi stručnim znanjima, vještinama i inovativnošću omogućili korisnicima brzu, tačnu, preciznu i potpunu informaciju. Udruženje bibliotekara aktivno radi na uspostavljanju bibliotečkog sistema Crne Gore koji podržava, podstiče i promoviše opštu, informatičku i informacijsku pismenost, slobodu mišljenja i izražavanja, slobodan pristup informacijama, njihov nesmetan protok, kao i doživotno učenje za sve građane. Udruženje aktivno radi na čuvanju, njegovanju i prezentaciji pisane i štampane kulturne baštine šireći svijest o njenom značaju. Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo Udruženja. U radu Skupštine uzela je učešće i Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” iz Pljevalja.

 

 

 

22. 06. 2019.

Predstavljena knjiga „Rat i mir kapetana Reka“
Narodna biblioteka "Stevan Samardžić” organizovala je književno veče u subotu 22. juna u sali Doma vojske, na kome je predstavljena knjiga ,,Rat i mir kapetana Reka” autora prof. Buda Simonovića. U knjizi je napisana istinita priča o Amiru Reku, nekadašnjem kapetanu JNA, koji je krajem juna 1992. godine kao komandant 43. drinske brigade vojske BIH u Goraždu, založio glavu i svojim postupkom dokazao ne samo profesionalne već i univerzalne ljudske vrijednosti. O knjizi su govorili pjesnik Slobodan Vučinić, prof. Milorad Zečević, mr Zora Jestrović, autor knjige prof. Budo Simonović, glavni junak Amir Reko i prživjeli Milivoje Čarapić. U toku večeri prikazan je dokumentarni film „Makedonac“, autentično filmsko svjedočanstvo o čojstvu i junaštvu kapetana Reka. Film je režirao Faruk Sokolović a scenarista je Šuhreta Duda Sokolović. Književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

 

20.06.2019.

 

18.06.2019.

Predstavljena knjiga pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“
Tradicionalni 33. Dani humora i satire „Vuko Bezerević“ u Pljevljima počeli su 18. 6. 2019. godine, predstavljanjem knjige pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“, autora dvojice značajnih stvaralaca u raznim formama književnosti, Milorada Joknića i Zorana Raonića. Dane humora i satire ,,Vuko Bezarević” svečano je proglasio otvorenim Dragan Paldrmić, umjetnički direktor ove manifestacije. Promocija je obavljena u izložbenom postoru Doma kulture, a o knjizi „Čudnovata voćka“ je govorio prof. dr Vitomir Teofilović iz Beograda. Učestvovali su i autori Milorad Joknić i Zoran Raonić. U ime izdavača govorila je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Aforizme su kazivali: Dejan Miličić, Husein Čuturić i Miljan Sandić.

 

 

 

11.06.2019.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ na Okruglom stolu u Bijelom Polju
U organizaciji Kulturnog centra ,,Homer” iz Podgorice i Biblioteke za slijepe Crne Gore, održan je Okrugli sto u Bijelom Polju. Tema okruglog stola je bila ,,Ratifikacija Marakeškog sporazuma – Učinimo knjige dostupne svima”. Predavanje je održala bibliotekarka Biblioteke za slijepe Crne Gore, Smiljana Radusinović. Učešće u radu Okruglog stola uzeli su bibliotekari iz biblioteka sa sjevera Crne Gore.

 

Marakeškim ugovorom se omogućava pristup objavljenim djelima od strane slijepih i slabovidih lica koja imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, u digitalnoj formi prilagođenoj potrebama slijepih i slabovidih lica. Marakeški ugovor predviđa da će države potpisnice, u svom nacionalnom zakonu o autorskom pravu, morati da predvide ograničenje autorskog prava, prema kome će biti dozvoljeno da se autorska djela, bez dozvole autora, umnožavaju, stavljaju u promet i postavljaju na internet servere u formatima koji su prilagođeni potrebama slijepih, slabovidih i drugih lica koja imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, kao što su: audio knjige, krupna štampa i brajeva azbuka. Iz naše Biblioteke učešće u radu Okruglog stola uzeli su direktorica Đina Bajčeta i knjižničar Milija Knežević.

 

 

31.05.2019.

Učenici OŠ Kruševo posjetili Biblioteku
U petak 31. 5. 2019. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici OŠ „Kruševo“ i područnog odjeljenja Kakmuže. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga Biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom rada škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

20.05.2019.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ na Međunarodnoj konferenciji
Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2019”, održana je 16. i 17. maja, u organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju. Učešće u ovom međunarodnom skupu uzele su brojne biblioteke, arhivi i muzeji iz Crne Gore i država u okruženju. Tema ovogodišnjeg okupljanja je bila „Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – UN Agenda 2030. za održivi razvoj (The 2030 Agenda for Sustainable Development Goals)”.

 

Učesnici Konferencije predstavili su u power point prezentacijama kulturne resurse svojih ustanova, kao i sve dosadašnje strategije i inicijative koje su preduzeli u svom poslovanju, na što uspješnijem uključivanju u standarde modernog informacijskog društva.

 

Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ učešće na Konferenciji su uzele Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, i Sofija Jelovac, bibliotekarka zavičajnog odjeljenja. Svi radovi sa ovog skupa biće objavljeni u stručnom zborniku, koji će se štampati u toku godine.

 

 

 

 

24.04.2019.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava dodijeljena nagrada ,,Svitanje“
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je predstavljen roman ,,Dokleanka“, autora prof. Dejana Vukovića. O romanu je govorio književnik i književni kritičar prof. Borislav Jovanović. U svečanom dijelu ove večeri Biblioteka je po sedmi put dodijelila književnu nagradu ,,Svitanje“ namijenjenu mladim stvaraocima pljevaljskog kraja, koja se sastoji od novčane nagrade, diplome i knjige ,,Sabrani radovi“ Stevana Samardžića. Odluku o dodjeli nagrade ,,Svitanje“ donio je stručni žiri koji je radio u sastavu: Milorad Joknić, predsjednik, Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, članovi. Nagrada je dodijeljena u obje kategorije predviđene Konkursom.

 

Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Suzana Mazalica, učenica IX razreda OŠ ,,Salko Aljković“, za priču ,,Božićna patka“. Za stariji uzrast prvu nagradu dobila je Božica Grujičić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nikšiću, za priču ,,Božija sahrana“. Nagrađeni radovi biće objavljeni na našem sajtu kao i u ,,Ljetopisu“ Biblioteke.

 

 

24.04.2019.

Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava
Širom svijeta, od 1995. godine, 23. aprila obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, u cilju promocije čitanja i njegovanja kulture pisane riječi. Dan knjige je prilika da se podsjetimo njenog značaja kao odraza ljudske kreativnosti i želje za dijeljenjem znanja. Osim što su izvori informacija, znanja i ideja, knjige predstavljaju i sponu putem koje se prenose poruke kroz prostor i vrijeme i na taj način povezuju generacije širom svijeta.

 

Učenici petog razreda iz Komina i prvog razreda iz OŠ ,,Boško Buha" posjetili su Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom se upoznali sa radom Biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta, kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga naše ustanove tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom rada škole, kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

22.04.2019.

Svečano uručenje nagrade "SVITANJE"


 

17.04.2019.

Prezentacija COBISS-a u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, 16. aprila 2019. godine održala je prezentaciju COBISS-a u Crnoj Gori. Cilj ove prezentacije bio je da se biblioteke upoznaju sa novostima koje donosi COBISS+ u poređenju sa COBISS/OPAC, kao i sa CONOR.CG-normativnom kontrolom, koja će uskoro biti dostupna članicama sistema u Crnoj Gori. Pozdravnu riječ dali su Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore, i dr Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti. Predavači su bili Branko Kurnjek i Davor Bračko iz IZUM-a, Maribor. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Prezentaciji su prisustvovali Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, katalogizator koji aktivno participira u sistemu COBISS, i Marija Dragaš, knjižničarka koja aktivno obavlja poslove u segmentu Pozajmica.

 

 

11.04.2019.

Dodijeljena nagrada „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je ove godine po sedmi put dodijelila nagradu „Svitanje“. Nakon što je razmotrio pristigle radove, kojih je bilo 28 od 14 autora, stručni žiri u sastavu Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, dodijelio je nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. U konkurenciji mlađeg uzrasta nagrada je dodijeljena Suzani Mazalici (14 godina), učenici 9. razreda OŠ ,,Salko Aljković“ za priču ,,Božićna patka“, dok je u konkurenciji starijih učesnika nagrađena Božica Grujičić, dvadesetjednogodišnja studentkinja Filološkog fakulteta u Nikšiću, za priču ,,Božija sahrana“.

Svečano uručenje novčane nagrade, diplome i knjige ,,Sabrani radovi“ Stevana Samardžića, dobitnicima će biti uručene 23. aprila na ,,Svjetski dan knjige i autorskih prava“. Kao i do sada, nagrađeni radovi biće objavljeni na našem web sajtu i u ,,Ljetopisu“ Biblioteke. Na ovaj način Biblioteka motiviše mlade i podržava ih da se bave literarnim stvaranjem.

 

 

06.04.2019.

Sajam knjiga u Podgorici
6. aprila 2019. godine, direktorica Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” posjetila je 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, čiji je ovogodišnji slogan: ,,Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu”. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjigama.Tom prilikom kupljeno je više novih naslova iz beletristike, kao i školske lektire. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo.

 

 

03.04.2019.

Biblioteka obilježila ,,Međunarodni dan dječje književnosti”
Povodom obilježavanja ,,Međunarodnog dana dječje književnosti“, 2. 4. 2019. godine, Biblioteku su posjetili učenici V razreda OŠ ,,Boško Buha” sa svojim učiteljima. ,,Međunarodni dan dječje književnosti“ ustanovljen je 1967. godine, u cilju promocije dječje književnosti i čitanja. Ovom manifestacijom želi se skrenuti pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca širom svijeta, kao i značaj razvijanja ljubavi prema knjizi od najranijeg doba. Sve što je najljepše, najinteresantnije i najzagonetnije sadržano je u dječjim knjigama. Prilikom posjete djeca su se upoznala sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja i čuvanja knjiga. Da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja, pokazatelj je upravo jedna ovakva komunikacija. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa rad OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

29.03.2019.

Redakcija inicijalne baze CONOR.CG
Petnaest bibliotekara iz različitih biblioteka koje funkcionišu u Crnoj Gori pohađalo je najnoviji kurs Redakcija inicijalne baze CONOR.CG. Pokretač projekta i organizator kursa bili su bibliotekari Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, a polaznici katalogizatori sa solidnim iskustvom koji su sa svojim kolegama obradili znatan dio fonda biblioteke u kojoj rade. Iskustvo rada na bibliografskim zapisima neophodan je uslov za nastavak u bazi normativnih zapisa. Kao početni osnov formirana je takozvana inicijalna baza od 17.000 zapisa koji sadrže elementarne podatke o istraživačima. Nakon što se uspostavi konsenzus oko osnovnih principa izrade normativnih zapisa na nivou Crne Gore, primijeniće se znanja stečena na pomenutom kursu koja se tiču redakcije postojećih zapisa u inicijalnoj bazi, kreiranja normativnih zapisa od početka i, na kraju, brisanja nepotrebnih zapisa. Iskustvo stečeno u COBISS-u omogućava rad u CONOR-u, jer su bibliografska i normativna baza međusobno kompatibilne. Ipak, riječ je o radu koji je novina u Crnoj Gori po načinu rada i značaju ponuđenih informacija. Katalogizatori nakon sticanja privilegija rade direktno u jedinstvenoj bazi zajedničkoj za sve biblioteke u Crnoj Gori, stoga je i njihova odgovornost u tom pogledu veća. Smisao ovog posla jeste pružanje što potpunije informacije o pojedinim istraživačima koji se smatraju značajnim za Crnu Goru bez obzira na njihovo porijeklo i vrstu djelatnosti. U središtu pažnje je ime istraživača i otklanjanje svih nedoumica vezanih za njegov bibliografski identitet. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ kurs je pohađala Marija Knežević, viši bibliotekar.

 

 

15.03.2019.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2018. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa dva projekta koji se tiču stručnog usavršavanja i doedukacije stručnog kadra Biblioteke. Ministarstvo kulture Crne Gore finansijski je podržalo projekte ,,Stručno usavršavanje bibliotečkih radnika u upotrebi programske obuke COBISS3/Katalogizacija-napredni kurs” i ,,Doedukacija stručnog kadra COBISS3/Pozajmica”. Jedan od projekata već je realizovan, a realizacija drugog projekta očekuje se tokom narednih mjeseci.

 

15.03.2019.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja u posjeti Biblioteci
14.03.2019. godine Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić“ posjetili su predstavnici Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja. Ova zvanična posjeta Biblioteci od strane sekretarke za društvene djelatnosti Emine Salihović i njenih saradnika, višeg savjetnika za kulturu Dragana Paldrmića i samostalnog savjetnika za kulturu Ermina Đurđevića, protekla je u prijatnoj i radnoj atmosferi. Gosti su se upoznali sa uslovima i standardima po kojima radi naša ustanova, a potom obišli sve prostorije koje Biblioteka koristi. S obzirom na otežavajuće uslove u kojima ova ustanova kulture obavlja svoje redovne aktivnosti već dugi niz godina, predstavnici Sekretarijata izrazili su punu podršku našem radu i entuzijam u što skorije preseljenje u renovirane prostorije Doma kulture.

 

 

15.03.2019.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije
U Narodnoj biblioteci Srbije, u periodu od 04. do 08. marta 2019. godine, održan je kurs „Upotreba programske opreme COBISS3/Katalogizacija - napredni kurs “. Iz naše biblioteke kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić, koje su ranije stekle privilegije potrebne za učešće. Novu građu polaznicima su prezentovali bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. Sredstva za obuku obezbijeđena su učešćem na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu“ koji raspisuje Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

 

14.03.2019.

Biblioteka poklonila knjige Domu starih i raseljenih lica u Pljevljima
28. februara 2019. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posjetila je Dom starih i raseljenih lica u Pljevljima. Tom prilikom Biblioteka je Domu poklonila sve naslove iz svoje izdavačke produkcije, uzevši na taj način značajno učešće u formiranju tek osnovanog bibliotečkog fonda ove javne ustanove. U okviru posjete obavljena je i radionica koju su bibliotekari organizovali sa korisnicima usluga Doma, a na kojoj su prisutnima predstavljeni neki od zavičajnih pisaca i pročitani izvodi iz njihovih djela.

 

 

12.03.2019.

Savjet mladih DPS-a Pljevlja donirao Biblioteci 150 knjiga
U susret obilježavanju Svjetskog dana knjige, predstavnici Savjeta mladih DPS Pljevlja, 11. 03. 2019. godine, posjetili su Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ u Pljevljima, i tom prilikom ustanovi donirali 150 knjiga. Prema riječima Šćepana Tošića, člana Izvršnog odbora Savjeta mladih, tim gestom željeli su da skrenu pažnju sugrađanima na vrijednost knjige i značaj ustanova kulture u gradu, naročito u vremenu informatičkih dostignuća, kada je dodatno potrebno promovisati kulturu čitanja kao vječitog fenomena naučnog i moralnog uzdizanja čovjeka. Direktorka ustanove, Đina Bajčeta, srdačno se zahvalila Savjetu na ovom vrijednom poklonu, izrazivši posebno zadovoljstvo što jedna ovakva donacija stiže od mladih ljudi Pljevalja.

 

 

07.02.2019.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima - najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2019.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima do 31. marta 2019. godine. Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi. Nagrade će biti dodijeljene povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

18.01.2019.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2018. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

 

Uz srdačnu zahvalnost dajemo imena darodavaca: Besim Veljović (Prijepolje), Zoran Raonić (Pljevlja), Olivera Doklestić (Herceg Novi), Dara Radojević (Gornji Milanovac), Bojan Strunjaš (Pljevlja), Gojko Čelebić (Beograd), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Veljko Rajković (Podgorica), Đorđe Šćepović (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Milenko Jović (Pljevlja), Nadir Dacić (Sarajevo), Radoje Čolović (Beograd), Vladislav Bajčeta (Beograd), Vojislav Knežević (Pljevlja), Đoko Ostojić (Kragujevac), Ana Krivokapić (Danilovgrad), Goran Tomović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Petar Krivokapić (Cetinje), Miro Šarac (Pljevlja), Veselin Pavlićević (Podgorica), Milorad Grbović (Negotin), Branislav Antov Mikulić (Sarajevo), Aleksandar Saša Zeković (Podgorica), Zorana Baćović (Podgorica), Vladimirka Bajčeta (Pljevlja), Milja Jelovac (Bar), Milika Vojinović (Pljevlja), Božidar Đondović (Pljevlja), Milanka Aranitović Rakočević (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Andrijevica), Velimir Ralević (Berane), Danko Radovanović (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Mirko Demić (Kragujevac), Nenad Gugl (Čačak), Lela Milosavljević (Užice), Boris Jovanović Kastel (Podgorica), Lazar Đačić (Pljevlja), Milovan Čavić (Pljevlja), Zoran Rankić (Beograd), Dragić Rabrenović (Bijelo Polje), Rajko Davidović (Pljevlja), Slađana Pupović (Florida), Milorad Joknić (Pljevlja), Ratko Stanimirović (Beograd), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ (Kraljevo), Narodna biblioteka Budve, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ (Obrenovac), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ (Negotin), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Ministarstvo kulture Crne Gore (Podgorica), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Matica srpska (Novi Sad), Centar za kulturu Berane, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Srpski nacionalni savjet (Podgorica), Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ (Podgorica), OŠ „Salko Aljković“ (Pljevlja), Književni klub „Dalma“ (Pljevlja).

 

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je tokom 2018. godine značajnim brojem naslova.

 

01.12.2018..

Predstavljeni „Sabrani radovi“ Stevana Samardžića
Povodom izlaska iz štampe „Sabranih radova“ Stevana Samardžića, Biblioteka je priredila književno veče na kome je ova dugo očekivana knjiga predstavljena pljevaljskoj čitalačkoj publici. Veče je organizovano 30. novembra 2018. godine u okviru bogatog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti. O knjizi su govorili: Dobrilo Aranitović, priređivač, istoričari Salih Selimović i Milić Petrović, recenzenti knjige. Direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, istakla je da se ove godine navršava 140 godina od rođenja Stevana Samardžića, jednog od prvih književnika sa ovih prostora, kulturno-prosvjetnog radnika i publiciste, tako da je obaveza Biblioteke, koja nosi njegovo ime, bila da sabere sve njegove radove na jednom mjestu i podsjeti čitalačku javnost o značaju njegovog rada, ne samo u okviru zavičajnog kulturnog miljea, već i mnogo šire. Izdavač knjige je Narodna biblioteka Stevan Samardžić, knjiga je štampana na Cetinju u štampariji „Obod“, u tiražu od 500 primjeraka. Književno veče je održano u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

26.11.2018.

Okrugli sto zavičajnih bibliotekara u Novom Pazaru
Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, 23. novembra 2018. godine, organizovala je u svojim prostorijama Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, čija je ovogodišnja tema bila „Stari zanati“. Učešće u ovom stručnom skupu, čiji je cilj afirmacija zavičajnih fondova, kao i povećanje standarda u njihovoj organizaciji, uzele su biblioteke iz Srbije i Crne Gore: Narodna biblioteka Užice, Narodna biblioteka Pirot, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Narodna biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, Narodna biblioteka Bijelo Polje, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ Novi Pazar. Razvoj zanatstva u Pljevljima od srednjeg vijeka pa sve do modernih vremna, značaj esnafskih udruženja, kao i uticaj koji su njihovi najznačajniji predstavnici ostavili u ukupnom privrednom i kulturnom životu pljevaljske sredine, predstavila je Sofija Jelovac, zavičajna bibliotekarka naše Biblioteke. Sve prezentacije urađene su u PowerPoint formi i biće publikovane kao posebna građa na zajedničkom DVD-u.

 

 

 

 

05.11.2018.

Predstavljena „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga“
U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče na kome su promovisana „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića“. Ovo sedmoknjižje izašlo je u izdanju Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ iz Podgorice, kao rezultat višedecenijskog naučno-istraživačkog rada. O književnom djelu Marka Miljanova govorili su urednik izdanja, akademik Radomir Ivanović i dr Radomir Prelević, predsjednik Fonda za razvoj Kuča. Izvode iz djela Marka Miljanova govorio je mladi književnik Miljan Živković, dok je u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio guslar Ognjen Mićević. Veče je održano u sali Skupštine opštine Pljevlja, 03. novembra 2018. godine, sa početkom u 19 časova.

 

 

30.10.2018.

Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja obilježili 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Povodom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda, priredilo je Veče kulture, u kome je uzela učešće i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Tom prilikom predstavljena je zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. O izdavačkoj djelatnosti Biblioteke i značaju afirmisanja mladih stvaralaca govorila je direktorica ove ustanove Đina Bajčeta, koja se zahvalila organizatoru na pozivu. O promovisanoj knjizi govorila je bibliotekarka Sofija Jelovac, profesorica filozofije, koja je urednik i recenzent knjige, dok je stihove čitao sam autor. Dr Bajo Cmiljanić, predsjednik Udruženja, zahvalio se Biblioteci na učešću u ovoj večeri, kao i mnogobrojnoj publici, prijateljima, piscima, koji su prisustvovali i podržali ovu kulturnu svetkovinu, koja se organizuje već dugi niz godina povodom ovog značajnog praznika knjige. Veče je održano u Domu ratnih vojnih invalida, 26. oktobra 2018. godine, sa početkom u 19 časova. Prilikom ove posjete Biblioteke Beogradu, na samom Sajmu su nabavljeni brojni vrijedni naslovi novije izdavačke produkcije, iz svih oblasti znanja, kulture, umjetnosti, čime je fond ove ustanove značajno obogaćen.

 

 

 

 

08.10.2018.

Promovisan književni opus Borisa Jovanovića Kastela
U predivnom ambijentu svečane sale Skupštine opštine Pljevlja, pred brojnim kulturnim i naučnim radnicima, poštovaocima poezije, 5. oktobra 2018. godine, promovisan je književni opus pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. U ime organizatora, Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, veče je otvorila i prisutne pozdravila direktorica Đina Bajčeta, dok je o književnom stvaralaštvu sa pjesnikom razgovarala urednica Sofija Jelovac. Fokus ovog vrlo zanimljivog i slojevitog razgovora odnosio se na prepoznatljivost Kastelovog životnog i književnog Mediterana, kao simbola svjetskosti na crnogorskoj i međunarodnoj sceni, ambijentalnost i čulnost njegovih poetskih horizonata, lirsku rekonstrukciju istorijskih odjeka, kompatibilnost lokalnog i univerzalnog kroz prozorljivu dimenziju njegove poezije i odnos dionizijskog i apolonijskog talasa vrlo često prisutnih u njegovom djelu. U završnoj fazi dijaloga mogao se čuti pjesnikov stav o stanju knjige i književnosti u vremenu informaciono-komunikacionih tehnologija, i prednostima i anomalijama na domaćoj kulturnoj sceni u posljednjih tri decenije. Stihove iz Kastelovih knjiga poezije čitala je gimnazijalka Katarina Jović.

 

 

 

 

03.10.2018.

 

28.09.2018.

Održan Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, 26.09.2018. godine, održan je I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, na temu „Monografijom kroz zavičaj“. Učešće u ovom stručnom skupu, koji je održan u sali Skupštine Opštine Pljevlja, uzeli su bibliotekari iz Crne Gore i Srbije, predstavivši u powerpoint prezentacijama monografije koje baštine u zavičajnim fondovima, a koje su značajna i nezaobilazna bibliotečka građa o istorijskim, kulturnim, privrednim i drugim osobenostima pojedinih sredina. Okrugli sto otvorila je direktorica biblioteke, Đina Bajčeta, poželjevši gostima uspješan rad i ugodan boravak u Pljevljima. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe pljevaljskog kraja, koje su zabilježile monografije zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, predstavila je zavičajna bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i urednica Okruglog stola. Svi predstavljeni radovi biće publikovani na zajedničkom DVD-u, i tako postati značajan izvor informacija u što uspješnojoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

 

 

25.09.2018.

Biblioteka organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja sa temom „Monografijom kroz zavičaj“. Okrugli sto će se održati 26. septembra 2018. godine, sa početkom u 11 časova u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Na Okruglom stolu učestvovaće: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, Narodna biblioteka „Radosav LJumović“ iz Podgorice, Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora, Narodna biblioteka iz Bijelog Polja, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Prijepolja, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Stare Pazove i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Značaj ovakvih stručnih skupova sastoji se u što uspješnijoj postavci i budućem razvoju zavičajnih fondova, kao i u razmjeni međusobnih iskustava zavičajnih bibliotekara. Urednica Okruglog stola je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja NB „Stevan Samardžić“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.08.2018.

Objavljen poetski prvenac „Nebeska ćuprija“ Milana Bajčete
Ovih dana izašla je iz štampe zbirka pjesama „Nebeska Ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. Bajčeta je dvostruki dobitnik književne nagrade „Svitanje“ kao i nagrade „Dušan Grbović“, koje Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ dodjeljuje za najbolje prozne i poetske radove mladih književnih stvaralaca sa sjevera Crne Gore. Za literarni rad na temu „Neprolazna svjetlost Svetog Save“, dobio je nagradu koju dodjeljuje Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“. NJegov književni prvenac, zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, objavljen je u izdanju Biblioteke. Osim poetskim i proznim stvaralaštvom, Bajčeta se bavi i glumom i član je dramske sekcije Kulturno umjetničkog društva „Pljevlja“.

 

 

09.07.2018.

"Zavičajni rokenrol" okupio bibliotekare
Biblioteka "Vuk Karadžić" iz Prijepolja organizovala je Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, 6. jula 2018. godine. Učešće u ovom stručnom skupu uzelo je više biblioteka iz Srbije i Crne Gore. Razvoj ovog muzičkog pravca u svojoj sredini predstavila je i naša ustanova. Svi radovi koji su prikazani u power point formi biće objavljeni na zajedničkom CD-ROM-u, kao i prethodnih godina, i na taj način postati značajan izvor informacija u proučavanju i što uspješnijoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

06.06.2018.

Učenici OŠ "Jakub Kubur" posjetili Biblioteku
U srijedu 06. 06. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici OŠ „Jakub Kubur“ sa Boljanića. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga Biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

04.06.2018.

Predstavljena knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića. Veče je održano u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 01.06.2018. godine, pred brojnom čitalačkom publikom. O knjizi su govorili: mr Isak Kalpačina, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Rekavši nešto više o motivu i načinu nastanka ove publikacije, autor se toplim riječima zahvalio svima onima koji su pomogli da njegov dugogodišnji prikupljački rad, na polju narodne usmene književnosti, dobije svoj konačni književni oblik. Posebnu zahvalnost izrazio je Biblioteci, koja je izdavač knjige.

 

 

04.06.2018.

Učenici OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 31. 05. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici mlađeg uzrasta OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom. Učenici su poklonili Biblioteci dvadesetak knjiga po svom izboru.

 

 

01.06.2018.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Radoje Tošić“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U srijedu, 30.05.2017. godine, učenici OŠ ,,Radoje Tošić“, sa Srdanovog Groba su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje i pravilima korišćenja bibliotečkog fonda. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

30.05.2018.

 

29.05.2018.

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa održana na Cetinju
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, održala je Međunarodnu konfereciju bibliotekara, arhivista i muzeologa, 24. i 25. maja 2018. godine. Cilj konferencije bio je da ukaže na mogućnosti novih tehnologija u ovim oblastima kulture, kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije, ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike. Značaj ove konferencije potvrđuje se prevashodno u razmjeni dobrih praksi i saradnji između različitih ustanova, uz izraženu težnju da se izvori kulturne baštine, kakvi su muzejski predmeti, bibliotečka i arhivska građa, što bolje približe javnosti. Time se stvara dobra osnova za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava. Tokom dvodnevne konferencije svoje radove su izlagala 33 učesnika iz Crne Gore i regiona. U radu konferencije su učestvovali zaposleni iz naše Biblioteke, direktorica Đina Bajčeta i viša bibliotekarka Marija Knežević.

 

 

23.05.2018.

Održan edukativni kurs za bibliotekare


U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, održan je petodnevni kurs Upotreba programske opreme COBISS 3 / Katalogizacija početni kurs. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Nacionalne biblioteke od 14. do 18. maja 2018. godine. Kurs je namijenjen je bibliotekarima koji se obučavaju za dobijanje licence za uzajamnu katalogizaciju monografskih publikacija. Predavač je bila mr Đurđa Martinović iz Nacionalnog COBISS centra Crne Gore, a polaznici su bibliotekari iz Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Pljevalja. Iz naše Biblioteke kurs su pohađale Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

09.05.2018.

Sa sajma knjiga u Podgorici
8. maja 2018. godine, bibliotekari Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” posjetili su 13. Međunarodni sajam knjiga u Podgorici, čiji je ovogodišnji slogan: ,,Oprez: Čitanje može izazvati slobodno razmišljanje! Djeca čitalaca i sami postaju čitaoci!”. Tom prilikom, za potrebe fonda, kupljeno je više novih naslova iz beletristike, kao i školske lektire. Tog dana, u organizaciji Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević” sa Cetinja, održan je okrugli sto na temu: ,,Crnogorsko bibliotekarstvo, stanje i perspektive”. Učešće u radu okruglog stola, ispred naše Biblioteke, uzela je direktorica Đina Bajčeta.

 

 

25.04.2018.

Nagrada „Dušan Grbović“ uručena mladim pjesnicima
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 24.04. 2018. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je uručena nagrada „Dušan Grbović“ za poetsko stvaralaštvo mladih. Gosti večeri bili su pjesnik Đorđe Šćepović i glumac Petar Novaković. Prvu nagradu dobio je Vukašin Tanjević, student istorije umjetnosti, za pjesmu „Epitaf“. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković, studentinja turizma, sa pjesmom „Biti pjesma“. Treću nagradu podijelili su Jakov Janjušević, učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i Matija Vraneš, student prava, za pjesme „Ogledalo“ i „Nada“. O ovogodišnjem Konkursu, prispjelim radovima, nagrađenim pjesmama, kao i onim koje su ušle u najužu konkurenciju, a nisu dobile Nagradu, govorila je profesorica Nevena Jelovac, predstavnica stručnog Žirija. Nagrađenim pjesnicima direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, uručila je diplomu, novčani dio nagrade i knjigu „Sabrani književni radovi Dušana Grbovića“. Laureati su pročitali nagrađene radove, koji će biti objavljeni u LJetopisu Biblioteke. Moderator večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac.

 

 

 

 

24.04.2018.

Učenici OŠ "Boško Buha" i polaznici JPU "Lane" posjetili Biblioteku
Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su polaznici JPU ,,Lane” i učenici OŠ ,,Boško Buha”. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu i da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja.

 

 

19.04.2018.

 

17.04.2018.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije


U Narоdnоj bibliоtеci Srbijе 13.04.2018. gоdinе оdržan jе jеdnоdnеvni kurs Upоtrеba prоgramskе оprеmе CОBISS3/Invеntar. Кurs jе оbavеzan za bibliоtеkе kоjе prvi put izvоdе invеntar. Iz našе bibliоtеkе kurs su pоhađala dva pоlaznika, Stanоjka Ljiljanić, bibliоtеkar savjеtnik i Marija Кnеžеvić, viši bibliоtеkar. Кakо sе оvaj sеgmеnt rada prvi put izvоdi u Crnоj Gоri, kurs jе pоhađala i rukоvоdilac Naciоnalnоg CОBISS cеntra Đurđa Matinоvić radi dоbijanja оdgоvarajućih privilеgija. Nоvu građu prеzеntоvala jе Еmina Čanо-Tоmić, bibliоtеkar savjеtnik.

Bibliоtеka „Stеvan Samardžić“ Pljеvlja jе učеstvоvala na Коnkursu Ministarstva kulturе Prоgram zaštitе i оčuvanja kulturnih dоbara za 2018. gоd. i dоbila srеdstva za оbuku stručnоg kadra za taj sеgmеnt rada u CОBISS sistеmu. Pоslijе оdržanоg kursa bibliоtеka ćе imati mоgućnоst еlеktrоskе rеvizijе knjižnоg fоnda. Invеntar sе izvоdi isključivо s prоgramskоm оprеmоm CОBISS3. Bibliоtеka mоžе zapоčеti pоstupak kada ispuni svе uslоvе kоjе pоstavlja Naciоnalni CОBISS cеntar. Оsim tоga pоtrеbnо jе priprеmiti оdgоvarajuću оkоlinu na sеrvеru za pоtrеbе invеntara, štо jе aktivnоst IZUMА.

Pоslijе оdržanоg kursa, naša bibliоtеka jе ispunila svе prеduslоvе za izvоđеnjе invеntara, оdnоsnо еlеktrоnskе rеvizijе. Prоblеm jе štо jе dоsta knjižnоg fоnda smjеštеnо u pakеtima, a оsnоvni uslоv jе da svе knjigе budu na pоlicama kakо bi sе mоglе еlеktrоnski оčitavati.

 

16.04.2018.

Dоdijеljеna nagrada „Dušan Grbоvić“


Na sjеdnici Žirija za dоdjеlu nagradе „Dušan Grbоvić“, оdržanоj 16.04.2018. gоdinе, dоnеšеna jе оdluka о оvоgоdišnjim dоbitnicima. Na Коnkurs, kоji jе tim pоvоdоm Bibliоtеka raspisala pоčеtkоm fеbruara, prispjеlо jе оkо 150 radоva, iz svih gradоva sa sjеvеra Crnе Gоrе. Stručni žiri u sastavu Nеvеna Jеlоvac, Snеžana Grujičić, Sоfija Jеlоvac, Аlеm Кadić i Zоran Raоnić, оdlučiо jе da Nagrada za najbоljе pоеtskо оstvarеnjе mladih stvaralaca, оvaj put budе dоdijеljеna slеdеćim učеsnicima: Vukašinu Tanjеviću, za оsvоjеnо prvо mjеstо, sa pjеsmоm „Еpitaf“; Jеlеni Vukоvić, drugоplasiranоj, sa pjеsmоm „Biti pjеsma“; Jakоvu Janjušеviću i Matiji Vranеšu, kоji su sa pjеsmama „Оglеdalо“ i „Nada“, pоdijеlili trеćе mjеstо. Nagrađеni radоvi bićе оbjavljеni u „Ljеtоpisu“ Bibliоtеkе, dоk jе svеčanо uručеnjе planiranо za Svjеtski dan knjigе.

 

12.04.2018

Učenici prvog razreda OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 12. 04. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici prvog razreda OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

23.03.2018.

Biblioteka obilježila Svjetski dan poezije
Povodom Svjetskog dana poezije, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ 23. marta upriličila je književno veče, na kome je predstavljena zbirka poezije Dare Radojević „Hlebna duša“. Pjesnikinja Radojević živi i radi u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je više književnih nagrada, učesnik na brojnim međunarodnim književnim manifestacijama, kao i osnivač i prvi predsjednik književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca. Do sada je objavila zbirke pjesama: „Jasika u hrastovoj šumi“, „Pismo sestri“, „Ogrlica“, „Voljenja“, „Hoću više“, „Vez mjesečevom srmom“ i „Hlebna duša“. Pjesnikinja je izrazila posebnu zahvalnost Biblioteci na pozivu, rekavši tom prilikom nešto više o svojim pjesmama. O promovisanoj knjizi govorio je zavičajni pisac, Zoran Raonić, dok je o ukupnom stvaralaštvu pjesnikinje govorila Đina Bajčeta, direktorka Biblioteke. Stihove promovisane zbirke kazivala je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator večeri. Promocija je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

20.03.2018.

 

01.02.2018.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            II KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Dušan Grbović”

          namijenjenu poetskom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni na sjeveru Crne Gore, uzrasta od 15 do 25 godina.

 

 

•Učesnici Konkursa treba da pošalju najmanje tri pjesme.
•   Konkuriše se sa radovima koji nisu ranije publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrješenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu. Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke, 1. februara, do 31. marta 2018. godine.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće petočlani stručni žiri koji imenuje Savjet Biblioteke. Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se tri najbolja rada. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

Obavještenje o Konkursu biće poslano svim narodnim bibliotekama na sjeveru Crne Gore.

25.01.2018.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2017. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa pet projekata. Projekti: Upotreba programske opreme za inventar, Objavljivanje romana „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića, Objavljivanje „Sabranih radova Stevana Samardžića“ (Tom1) i Tehničko – tehnološko osavremenjivanje rada u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ podržani su od strane Ministarstva i uvršteni u Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu. Realizacija projekata biće ostvarena tokom narednih mjeseci.

 

09.01.2018.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2017. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

Uz srdačnu zahvalnost, dajemo imena darodavaca: Milić Petrović (Beograd), Mirko Demić (Kragujevac), Vladan Bajčeta (Beograd), Milenko Ćirović Ljutički (Beograd), Momir Đurović (Podgorica), Slobodan Boban Šaulić (Beograd), Jelena Marković (Sarajevo), Edin Smailović (Bijelo Polje), Tiho Vujović (Cetinje), Stanimir Ćirović (Banjaluka), Miladin Ćosović (Gornji Milanovac), Blagoje Vujisić (Bijelo Ponje), Sonja Tomović Šundić (Podgorica), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Petar Koprivica (Podgorica), Radojica Grba (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Zora Jestrović (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Radomir Terzić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Rajko Palibrk (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ivana Cvijetić (Pljevlja), Drago Peruničić (Pljevlja), Milenko Šarac (Pljevlja), Božo Čolović (Pljevlja), Marina Terzić (Pljevlja), Selma Šljuka (Pljevlja), Safet Čakar (Pljevlja), Aida Čelebić (Pljevlja), Drago Gogić (Pljevlja), Milika Vojinović (Pljevlja), Milan Lacmanović (Pljevlja), Jelena Knežević Rondović (Pljevlja), Snežana Bujaković (Pljevlja), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Univerzitet Crne Gore (Podgorica), Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava (Pljevlja), Islamski kulturni centar (Podgorica), Biblioteka „Vuk Karadžić“ (Prijepolje), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka (Budva), Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić“ (Ljubinje), Štamparija „Pegaz“ (Bijelo Polje), Muzej (Prijepolje), Književni klub Dalma (Pljevlja).

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je i tokom 2017. godine značajnim brojem naslova.

 

30.11.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja održala je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/ Preuzimanje zapisa i fond. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Biblioteke, 27, 28. i 29. novembra 2017. godine, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti iz Maribora. Polaznici su bili bibliotekari i knjižničari iz narodnih i školskih biblioteka Crne Gore. Iz naše biblioteke Kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

 

23.11.2017.

"Svi moji" Zuvdije Hodžića pred pljevaljskom publikom
Roman „Svi moji“ Zuvdije Hodžića promovisan je u okviru Novembarskih svečanosti 2017. godine u organizaciji NB „Stevan Samardžić“. Zuvdija Hodžić je za ovu knjigu dobio nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“, koja je jedna u nizu u dugogodišnjem književnom radu ovog autora. O knjizi je govorila Marija Knežević istakavši njen anegdotski karakter kada svjedoči o davno prošlim vremenima, ali i kada je riječ o novijoj istoriji. Anegdota u ovoj knjizi ima adekvatan govor za svako vrijeme, pa na taj način predočava čitaocu najrazličitije sadržaje u etnološkom, etičkom, antropološkom i socijalnom smislu. Pričajući priču o bektašijama, redu derviša rasprostranjenom među Albancima, Hodžić je dao široku i istorijski duboku pripovijest koja mudrošću vizure objedinjuje različitosti konstantno prisutne u ljudskom rodu. Zlehuda ljudska praksa kroz istoriju svog postojanja često je različitosti razvijala u protivurječnosti. Moderni i smjeli poduhvat povezivanja hronološki i značenjski udaljenih pozicija, mudro „držanje“ sveprisutnog, ali diskretnog pripovjedača, dinamičan i autentičan iskaz, ulivaju povjerenje u knjigu i njenog autora.

 

 

21.11.2017.

 

11.07.2017.

Predstavljena knjiga „Njegoševa filozofija čovjeka“


Njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz književne i kulturne istorije, u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša, Biblioteka je u programu „Pljevaljskih novembarskih svečanosti“ priredila predstavljanje knjige „Njegoševa filozofija čovjeka“, prof. dr Sonje Tomović Šundić. Veče je održano 6. novembra 2017. godine, u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom. Tim povodom direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, naglasila je značaj učešća kulturnih ustanova u obilježavanju jubileja iz naše kulturne prošlosti , istakavši važnost novih čitanja kultnih djela iz naše književne istorije, kakvo je svakako i „Gorski vijenac“.

Sažet kritički osvrt na knjigu „Njegoševa filozofija čovjeka“ dala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Autorka knjige prof. dr Sonja Tomović Šundić, održala je slovo o svom kritičko-filozofskom djelu, u kome je, nakon višegodišnjih istraživanja pjesnikovog stvaralaštva, rekonstruisala njegovu ideju o čovjeku, predstavivši je u knjizi kao svojevrsnu, autentičnu antropologiju.

 

 

03.11.2017.

 

30.10.2017.

Bibliotekari posjetili Sajam knjiga u BeograduBibliotekari naše biblioteke posjetili su 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ovogodišnji Sajam pod sloganom „Ključ je u knjigama“ okupio je oko 500 izlagača. Knjižni fond naše Biblioteke obogaćen je sa 180 knjiga, a znatan broj nabavljenih publikacija pripada stručnoj literaturi iz oblasti književne kritike i esejistike, filozofije i društvenih nauka. I knjižni fond Odjeljenja za djecu dobio je nove aktuelne naslove u izdanju Kreativnog centra i Pčelice. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo. Najveći broj publikacija kupljen je kod izdavača Službeni glasnik, Arhipelag, Fedon, Laguna, Geopoetika, Akademska knjiga, Naučna knjiga, Knjižara Zorana Stojanovića, Kreativni centar i Pčelica.

14.10.2017.

Novo čitanje Vladana Desnice
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je u subotu, 14. oktobra organizovala još jednu u nizu književnih tribina Novo čitanje, a tema je bila Novo čitanje Vladana Desnice. Tribina je bila jubilarnog karaktera, jer se ove godine navršilo pedeset godina od smrti Vladana Desnice, pa je Biblioteka na ovaj način obilježila jubilej i podsjetila ljubitelje pisane riječi na život i djelo ovog značajnog pisca. O djelu Vladana Desnice govorio je dr Vladan Bajčeta sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Bajčeta je govorio o poetici Vladana Desnice i kao pjesnika, pripovjedača, dramskog pisca, iako je on široj publici najviše poznat kao romanopisac – autor Proljeća Ivana Galeba i Zimskog ljetovanja. Gost večeri ukazao je na monolitnost Desničinog književnog stvaralaštva, a svoje izlaganje ilustrovao je audio zapisima intervjua Vladana Desnice, pa je publika imala priliku da čuje glas davno preminulog pisca. Moderator večeri bila je bibliotekarka Marija Knežević koja je veče otvorila izlaganjem o biografiji Desnice i opštim načelima njegove poetike.

 

 

13.10.2017.

04.10.2017.

Pjesnici o Pjesniku
Vitu Nikoliću, jednom od najvećih pjesnika novijeg vremena na prostoru Crne Gore Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posvetila je književno veče organizovano 4. oktobra 2017. godine. Na ovoj manifestaciji naslovljenoj „Pjesnici o Pjesniku“ o njegovoj inspirativnoj ličnosti, specifičnom odnosu prema javnom, posebno političkom životu, kao i o stvaralaštvu, govorili su pjesnici iz Nikšića Ana Pejović i Spasoje Bajović. Najznačajnije momente iz biografije Vita Nikolića istakla je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Kratak književno-teoriski pristup djelu izložila je Marija Knežević, uz napomenu da je djelo ovog pjesnika još uvijek nedovoljno proučeno od strane kritičke i naučne misli. Pjesme Vita Nikolića govorio je zavičajni pisac Rajko Palibrk, a pjesmu o pjesniku njegova sestra Milka Nikolić. Stvaralaštvo ovog značajnog pjesnika upisano je u put sazrijevanja brojnih generacija gimnazijalaca i studenata širom Crne Gore i izvan nje, a anegdote dopunjavaju njegovu autentičnu pjesničku egzistenciju.

 

 

03.10.2017.

Biblioteka dobila vrijedan poklon

Biblioteka je ovih dana dobila vrijedan poklon u knjigama od Slobodana Šaulića, darodavca koji je u više navrata donirao publikacije za naše fondove, iskazavši na taj način posebnu brigu prema zavičajnoj biblioteci. Donacija obuhvata 100 naslova, različite žanrovske sadržine. U poklonu su sadržane i brojne vrijedne publikacije koje će značajno upotpuniti zavičajnu zbirku Biblioteke.

04.08.2017.

Vrijedan poklon Biblioteci„Islamski kulturni centar“ iz Podgorice donirao je Biblioteci vrijedan poklon u knjigama religiozno-istorijske islamske tematike. Donirane knjige stručne sadržine, odabrane u okviru projekta, namijenjene su narodnim, univerzitetskim i gradskim bibliotekama. Knjige je uručio predsjednik IKC Džihad Ramović i prof. Ersan Spahić.

17.06.2017.

Biblioteka uzela učešće na okruglom stolu ,,Naši Romi“
16. juna 2017. godine, u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ u Prijepolju, održan je IV okrugli sto zavičajnih odjeljenja biblioteka Srbije i Crne Gore, na temu ,,Naši Romi“. Okrugli sto je organizovan u cilju afirmacije zavičajnih fondova, predstavljanja resursa svojih zavičajnih zbirki, animiranja istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondova, povećanja standarda i razmjene iskustava.

U radu Okruglog stola uzeli su učešće bibliotekari iz Pirota, Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Užica, Obrenovca, Bijelog Polja, Inđije, Prijepolja i Pljevalja.

Nakon radnog dijela, u maloj sali Doma kulture, za bibliotekare je održana pozorišna predstava ,,Mečkino dete“ (po motivima istoimene romske bajke). Glumci su bili članovi amaterske dječije pozorišne scene Doma kulture. Predstava je dala doprinos da se usmeno književno blago Roma sačuva od zaborava.

08.06.2017.

Svečano uručenje Nagrade „Svitanje“
U svečanoj atmosferi, uz prisustvo brojne publike, i ove godine uručena je Nagrada „Svitanje“ mladim proznim piscima iz Pljevalja. Podsjećamo da je ova nagrada uručena po šesti put i da se tim povodom prisutnima obratila Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, čestitajući dobitnicima na uspjehu i poželjevši im još bolje rezultate u budućem radu. Sofija Milić, Jana Drobnjak i Milan Bajčeta primili su nagradu i, po uobičajenom protokolu, pročitali svoje radove, dok je u ime Sofije Dakić nagradu primila njena majka, a odlomak priče pročitala Marija Knežević, moderator večeri. Posebnu draž svečanosti dali su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Pljevalja - Dunja Sokić, Emilija Marić, Ana Sokić, Elena Vemić i Jovan Zečević, izvodeći kompozicije na gitari, klaviru i harmonici.

 

07.06.2017.

 

30.05.2017.

Predstavljena zbirka pjesama „Maloljetni suncokret“ Selme Šljuke
U organizaciji Biblioteke, 29. maja 2017. godine, priređeno je književno veče, na kojoj je predstavljena zbirka pjesama Selme Šljuke „Maloljetni suncokret“. Nakon objavljivanja svoje prve zbirke pjesama „Deseto nebo“, zavičajna pjesnikinja se, ovom prilikom, čitalačkoj publici predstavila svojom novom knjigom. O knjizi su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, bibliotekarka i autorka. Organizacijom ovakvih tribina, pored organizovanja literarnih konkursa, kao i izdavanja knjiga zavičajnih autora, Biblioteka pruža podršku mladim stvaraocima iz Pljevalja u njihovim književnim poduhvatima.

 

 

 

 

24.05.2017.

 

19.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Salko Aljković “ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U četvrtak 18.05.2017. godine, učenici prvog i drugog razreda OŠ ,,Salko Aljković“ i područnog odjeljenja Guke su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

18.05.2017.

Promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja Vukovića


U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ zavičajnog pisca Miroja Vukovića. Kako je sadržaj knjige posvećen rudarskom nasenju Gradac, u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu, postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita vremena, govori o sudbini rudarskih naselja, kao posebnih društvenih i socioloških fenomena. U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

 

 

 

 

 

 

16.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Boško Buha“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U utorak 16.05.2017. godine učenici prvog razreda OŠ ,,Boško Buha“ i prvog i četvrtog razreda područnog odjeljenja Komini su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa značajem knjiga za njihovo dalje obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici, koje se ne iznose iz Biblioteke. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.05.2017.

Dodijeljena nagrada „Svitanje“

Nakon što je razmotrio radove pristigle na Konkurs za nagradu „Svitanje“, kojih je bilo četrdesetak, žiri je i ove godine dodijelio nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. Žiri u sastavu: Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, odlučio je da se ove godine nagrade podijele na po dva učesnika za oba uzrasta. Za stariji uzrast dodijeljena je nagrada Sofiji Dakić za priču „Sat među slikama oslikava svitanja“ i Milanu Bajčeti za priču „Ne dam te“. Među radovima mlađih učesnicika Konkursa izabrana je priča „Poruka ptića“ Jane Drobnjak i „Čiste ruke“ Sofije Milić. Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u Ljetopisu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Svečano uručenje nagrade Biblioteka će upriličiti početkom juna mjeseca.

Osim nagrađenih, još desetak radova ušlo je u uži izbor. Među ovim radovima biće izabrani oni koji će takođe biti objavljeni u Ljetopisu, što može da bude podsticaj za stvaralački rad mladog naraštaja Pljevalja.

12.05.2017.

 

11.05.2017.

Sa Sajma knjiga u Podgorici


Posjetu Sajmu knjiga u Podgorici, 12. po redu, čiji je ovogodišnji slogan: „Imamo svijet za tebe“, upriličili su i zaposleni u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjiga. Za korisnike NB „Stevan Samardžić“ na Sajmu su kupljene knjige iz raznih oblasti – beletristike, religije, filozofije, psihologije, ali i drugih oblasti znanja, onako kako to nalaže profesionalan odnos prema poslu koji se obavlja, ali i raspoloživa materijalna sredstva.

Dana 8. maja, kada su bibliotekari iz Pljevalja bili na Sajmu, organizovana je i promocija knjige „Zavičajne strune“ pljevaljskog pisca Radojice Grbe o kojoj su govorili prof. dr Mirko Jakovljević i prof. dr Draško Došljak. Izdavač knjige je Književni klub „Dalma“ iz Pljevalja. Skroman štand na Sajmu imali su i izdavači iz Pljevalja.

 

 

26.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike
26.04. 2017. godine, u prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Svijet bajki u Biblioteci“. Učesnici radionice su bili predškolci vrtića ,,Lane“ . Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

24.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike


U prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“. Učesnici radionice su bili predškolci JPU ,,Eko bajka“ . Radionica je trajala dva školska časa. Uz pomoć vaspitačica sami su izradili svoju bajku , koju su poklonili Biblioteci. Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07.04.2017.

Predstavljen roman „Ćutanja iz Gore“ Mirka Demića
Roman „Ćutanja iz Gore“, autora Mirka Demića, koji je ovjenčan nagradom „Meša Selimović“ za 2016. godinu, predstavljen je i u našem gradu. Tim povodom Biblioteka je priredila književno veče, koje je pred brojnom čitalačkom publikom održano 6. aprila 2017. godine, u sali SO Pljevlja. Nakon što je publiku upoznala sa obimnim i plodnim djelom nagrađenog pisca, direktorka Biblioteke, Đina Bajčeta, pročitala je izvod iz besjede koju je pisac održao prilikom svečanog uručenja Nagrade u beogradskom Narodnom pozorištu, 15.03.2017. godine. O knjizi je govorila bibliotekarka Sofija Jelovac, dok je autor u powerpoint prezentaciji predstavio publici nastanak svog petoknjižja: „Molski akordi“, „Ataka na Itaku“, „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, „Povratnički rekvijem“ i „Ćutanja iz Gore“, roman koji je prvi dio ovog petoknjižja.

 

 

04.04.2017.

 

31.03.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima - najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs je produžen do 30. aprila 2017. godine, zbog malog broja prispjelih radova i biće ponovo objavljen na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.03.2017.

Promocija knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića


Brojna publika pratila je promociju knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića čiji je izdavač Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“. O knjizi su govorili Zoran Raonić, pisac i Marija Knežević, recenzent ove pjesničke zbirke. Stihove su govorili Teodora Milinković, Danilo Knežević i Milić Dujović, učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Književno veče održano je u sali Gimnazije koja je na ovaj način bila domaćin manifestacije pruživši podršku svom nekadašnjem učeniku i Biblioteci kao izdavaču. Prisutne je pozdravila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta istakavši da je ovaj poduhvat dio planskih aktivnosti ove ustanove u namjeri da izađe u susret mladoj populaciji Pljevalja.

Zoran Raonić je rekao da Boris Bajić kao mlad pjesnik ima i temu i izrazit dar da to kaže na poetičan način, „za razliku od mnogih savremenih pjesnika, pogotovo onih mladih, koji ključ poezije zatvaraju u nekakav pretjerani hermetizam, kad se puno toga kazuje, a malo kaže“.

Knjigu je za štampu pripremila Branka Kovačević koja je kao njen ilustrator dala vizuelni refleks poetskom izrazu zbirke.

Na kraju se publici obratio i sam autor koji je uz kratak komentar pročitao nekoliko svojih pjesama i zahvalio se svima koji su pomogli „Orfeju“ da ugleda svjetlost.

 

 

 

 

20.3.2017.

 

01.03.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu


U Narodnoj biblioteci Srbije 27. i 28. februara 2017. godine održan je kurs „COBISS3/fond serijske publikacije“. Polaznici kursa bili su bibliotekari iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Iz naše biblioteke kurs su pohađale bibliotekarke Stanojka Ljiljanić i Marija Knežević koje su ranije stekle privilegije potrebne za učešće. Novu građu polaznicima je prezentovala Ljiljana Dragićević, bibliotekarka savjetnica.

COBISS3 je naziv za treću generaciju programske opreme koju je IZUM razvio za potrebe funkcionisanja COBISS sistema. Prilikom vođenja fonda serijskih publikacija moguće je inventarisanje serijskih publikacija, priprema i uređivanje modela izlaženja, bilježenje dotoka publikacija na osnovu modela izlaženja, podrška u postupcima povezivanja i razvezivanje svesaka, kao i otpis svesaka i godišta serijskih publikacija.

Sredstva za obuku obezbijeđena su učešćem na konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu“.

 

01.02.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima, najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima do 31. marta 2017. godine. Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi. Nagrade će biti dodijeljene povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.01.2017.

Zahvalnost darodavcima


Knjižni fond Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ tokom 2016. godine uvećan je značajnim brojem knjiga i drugih publikacija. Osim kupovinom, kao najzastupljenijim vidom nabavke, fond je obogaćen i velikim brojem naslova koji su na police Biblioteke prispjeli putem poklona. Objavljivanjem imena pojedinaca i ustanova, koji su na ovaj način izrazili posebnu brigu za rad naše ustanove, želimo i na ovaj način da im se zahvalimo:

 

Dobrilo Aranitović (Šabac), Radoje Čolović (Beograd), Vladan Bajčeta (Beograd), Ljubomir Zuković (Novi Sad), Miroslav Damjanović (Beograd), Sadik Tašaković (Beograd), Bogić Rakočević (Podgorica), Zoran Arsović (Banjaluka), Duško Pevulja (Banjaluka), Nadina Grebović (Sarajevo), Gordana Stokić Simončić (Beograd), Aleksandra Uletilović (Banjaluka), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jakuta Alikavazović (Pariz), Borislav Mandić (Herceg Novi), Svetlana Kalezić (Podgorica), Milanka Zuković Piper (Beograd), Nikola Drobnjaković (Beograd), Milorad Grbović (Negotin), Branko Bane Borović (Beograd), Branislav Mikulić (Sarajevo), Jasmina Ahmetagić (Beograd), Ilija Vuković (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Beograd), Dragana Ljiljanić (Podgorica), Miloje Popović Kavaja (Beograd), Mila Živojinović (Beograd), Zoran Kostić (Banjaluka), Nevenka Čolović Perović (Beograd), Vladimir Dulanović Toki (Nova Varoš), Andrija Dutina (Novi Sad), Danko Radovanović (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ismet Šljuka (Pljevlja), Isak Kalpačina (Pljevlja), Radojica Grba (Pljevlja), Ljubinka Šubarić (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Milan Knežević (Pljevlja), Vojislav Knežević (Pljevlja), Ljubenko Zvizdić (Pljevlja), Velinka Bela Aritonović (Pljevlja), Bajčeta Stanko (Pljevlja), Kost Begija (Pljevlja), Asim Kuhinja (Pljevlja), Marija Dragaš (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Bojana Klačar (Pljevlja), Kemal Talić (Pljevlja), Sara Knežević (Pljevlja), Milojka Jelovac (Pljevlja), Jovanka Peruničić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Gorica Kovačević (Pljevlja), Poklon porodice profesora Nenada Matejevića (Pljevlja), CANU (Podgorica), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ (Sombor), Crveni krst (Novi Sad), Zavičajni muzej (Pljevlja), Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Odbor za izgradnju crkve pomirnice (Pljevlja), Radio Bijelo Polje.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo akademiku Ljubomiru Zukoviću, na čiju inicijativu je Biblioteka primila donaciju od 500 poklonjenih knjiga. Učešće u ovoj značajnoj donaciji, koja je osim brojnih izdanja aktuelne beletristike obuhvatila i brojne naslove stručne literature iz svih oblasti znanja i umjetnosti, uzele su sledeće biblioteke: Biblioteka Matice srpske (Novi Sad), Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ (Zrenjanin), Gradska biblioteka Priboj, Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ (Vrbas), IP „Prometej“ (Novi Sad).

 

Kao i prethodnih godina, „Fond knjiga porodice Danice Dragašević“ uvećan je značajnim brojem naslova. Najvrijedniji dio Fonda čini zbirka „Nobelovci“, koja obuhvata djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost od 1901. do danas.

28.12.2016.

Predstavljen 3. broj „Ljetopisa“ Biblioteke
Treći broj „Ljetopisa“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ predstavljen je pred zavičajnom publikom 27. januara 2016. godine u sali SO Pljevlja. O časopisu su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Marija Knežević, urednica časopisa, i Sofija Jelovac, članica redakcije. „Ljetopis“ je izašao iz štampe sredinom oktobra ove godine. Sadržaj je raspoređen u dvanaest rubrika, koje donose brojne priloge, kako iz oblasti bibliotečke djelatnosti, tako i književnosti, umjetnosti, nauke. Pored vjerne čitalačke publike, promociji su prisustvovali i zavičajni pisci i autori priloga u časopisu.

 

 

 

 

 

 

 

Latinica/Ћирилица

Pročitajte i Vi

 

 Linkovi:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2017   -   Narodna biblioteka "Stevan Samardžić"   -  Pljevlja