Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 


29. 05. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” predstavila knjigu ,,Pisma moje duše” Marsele Sukić

 

Povodom Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze Biblioteka je organizovala književno veče na kom je predstavljena knjiga ,,Pisma moje duše” Marsele Sukić. Marsela Sukić je rođena u Pljevljima 1982. godine, đe je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studirala je u Sarajevu gde je ostala da živi. Po zanimanju je turistički agent, samohrana majka dvoje djece. Poslije rođenja ćerke javljaju se prvi simptomi i nakon par godina liječenja doktori su utvrdili dijagnozu MS. Pisala je recenzije mnogim autorima iz Bosne i Hercegovine i odlučila da napiše svoju knjigu ,,Pisma moje dušeˮ uobličenu kroz pisma pisana dušom da svakome osvijetli put u tami i pronađe izlaz iz svake teške situacije i bolesti. Svoje životno iskustvo i borbu da shvati i prihvati ovu bolest podijelila je u ovoj knjizi sa svojim prijateljima koji žive sa istom bolešću. Recenziju knjige je napisala Gordana Hadžić, koja između ostalog kaže: Nikada ne treba odustati od svojih snova, čuda se dešavaju onima koji u njih vjeruju. Nada joj daje snagu da svoje životno iskustvo i bolest spozna i podijeli sa nama, čitaocima ove knjige, u nadi da će nam služiti i pomoći da riješimo nedoumice. Vrijednost ove knjige ogleda se u Marselinoj širokogrudosti da svoje iskustvo podijeli cijelom čovječanstvu. Otkrila je svoju misiju na zemlji i sada je slijedi bez obzira na sve okolnosti. Čovjek se uči dok je živ, a svako ko pročita ovu knjigu može mnogo toga da nauči. Njena formula je ljubav. Voljeti prvo sebe, ljude, prirodu i sva životna iskustva, vodeći čitaoca prečicom samospoznaje da postignemo uštedu patnje.

 

 

15. 05. 2023.

Izašla iz štampe zbirka priča ,,U praznoj šaci” Nataše Žurić

 

U izdanju JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić”, objavljena je zbirka priča ,,U praznoj šaci” Nataše Žurić. Knjiga je štampana u 300 primjeraka u MN Grafokarton, Bijelo Polje. Nataša Žurić je spisateljica koja je sve prisutnija na crnogorskoj književnoj sceni zahvaljujući svojim pjesmama, pričama, kratkim i dužim književnim formama. Nakon romana ,,Isječak kruga” gdje je na poseban način prikazala tragiku ljudske duše izgubljene u istorijskim i društvenim previranjima s kraja prošlog vijeka i maestralne zbirke pjesama ,,Aurorina zalud”, gdje je još jednom pokazala raskoš svog talenta, okrenula se proznom štivu i napisala novu zbirku priča o različitim sudbinama. Zbirka priča ,,U praznoj šaci” sadrži osamnaest prča tematski različitih, ali povezanih motivima ljudske nesreće i neminovnosti sudbine. Suptilno, bez primjesa patetike, dat je prikaz života u svim njegovim oblicima i čovjek koji je u takvim okolnostima prinuđen da sebi obezbijedi egzistenciju. Bogata tematika, mnoštvo motiva, veliki broj likova, dominacija različitih narativnih postupaka, ideja, dovode do teškoća u klasifikaciji ovog štiva, ali istovremeno doprinosi njegovoj umjetničkoj vrijednosti. U svom pripovjedačkom maniru nastavlja da prepoznaje teme oko sebe, izvlači one literarno najzahvalnije događaje, znalački kombinuje, oplemenjuje ih životnim iskustvom zrele žene i na kraju pruža pregršt priča koje skupa nose univerzalnu poruku humanosti. Urednik i recenzent ove knjige je mr Dijana Tiganj, lektor i korektor je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

11. 05. 2023.

Žiri donio odluku o dobitnicima Književne nagrade ,,Svitanje”

 

Javna ustanova Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić , ustanovila je nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih koja nosi naziv po istoimenom romanu Milke Bajić Poderegin. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije u pljevaljskom kraju. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o djelu Milke Bajić Poderegin kao važnom dijelu duhovnog nasleđa Pljevalja. Na sjednici Žirija za dodjelu Nagrade „Svitanja“, održanoj 11. 5. 2023. godine, donešena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima. Na Konkurs za nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih, prispjelo je 25 radova od 10 autora. Pravo učešća na konkurs imali su mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije: mlađi uzrast do 16 godina i stariji uzrast od 16 do 25 godina, sa proznim radovima koji nijesu ranije nigdje objavljivani. Stručni žiri koji je radio u sastavu: Vladan Vučinić (predsjednik), Mila Marjanović, Žanka Rondović, Verica Popović i Nada Rondović članovi/ce, donio je Odluku da se dodijele prve nagrade u obje kategorije predviđene Konkursom. Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Emilija Marić (15 godina) učenica I razreda Gimnazije ,,Tanasije Pejatović“ za priču ,,Najveća je hrabrost prigrliti slabost“. Za stariji uzrast prvu nagradu dobila je Milica Ljiljanić, studentkinja, za priču ,,Vještačka inteligencija i transhumanizam“. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i knjiga prethodnih dobitnika nagrada naše Biblioteke: ,,Nebeska ćuprija“ Milana Bajčete, ,,Sinapse snova“ Matije Vraneša i ,,Ušće snova“ Huseina Pajevića. Na ovaj način Biblioteka pruža veliku podršku mladima da se bave pisanjem a nekadašnjim dobitnicima naših nagrada da izdaju svoje prve knjige. Svečano uručenje književne nagrade ,,Svitanje“ ovogodišnjim dobitnicima Biblioteka će organizovati u juna u čitaonici Biblioteke ,,Stevan Samardžić“ kada će biti organizovano književno veče.

 

 

24. 04. 2023.

U Biblioteci obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

 

Širom svijeta, od 1995. godine, 23. aprila obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, u cilju promocije čitanja i njegovanja kulture pisane riječi. Dan knjige je prilika da se podsjetimo njenog značaja kao odraza ljudske kreativnosti i želje za dijeljenjem znanja. Osim što su izvori informacija, znanja i ideja, knjige predstavljaju i sponu putem koje se prenose poruke kroz prostor i vrijeme i na taj način povezuju generacije širom svijeta. Učenici 4. i 5. razreda iz OŠ ,,Salko Aljković" iz područnog odjeljenja Guke, posjetili su Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom se upoznali sa radom Biblioteke, i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta, kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga naše ustanove tokom školovanja i cjeloživotnog učenja.

 

 

11. 04. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala smotru Opštinsko takmičenje recitatora

 

U organizaciji Biblioteke održano je takmičenje recitatora učenika osnovnih škola. Na ovom takmičenju su učestvovali učenici OŠ: ,,Salko Aljković”, ,,Boško Buha", ,,Ristan Pavlović”, Kruševo, ,,Mile Peruničić" iz Maoča, Mataruge, ,,Mihailo Žugić” iz Odžaka, ,,Bratstvo Jedinstvo" iz Bukovice, ,,Vladimir Rolović iz Šula i ,,Radoje Tošić” iz Srdanovog Groba. Učenici su se takmičiti u dvije kategorije od I do V razreda i od VI do IX razreda. Žiri je radio u sastavu, predsjednica prof. Danijela Kvas, pjesnikinja za djecu, prof. Milan Terzić i direktorica Đina Bajčeta. Prilikom ocjenjivanja nastupa recitatora žiri je ocjenjivao izbor pjesama, dikciju, akcenat, izražavanje misaonih i emotivnih sadržaja pesme, prirodnost, sugestivnost, ekspresiju lica, kazivanja bez pretjerane afektivnosti i gestikulacije. U kategoriji učenika od I do V razreda takmičilo se šest učenika. Prvo mjesto je osvojila Ana Pupović učenica III razreda iz OŠ ,,Salko Aljković”. Njena mentorica je prof. Ivana Anđelić Beljkaš. U kategoriji od VI do IX razreda takmičilo se devet učenika. Prvo mjesto je osvojila Anđela Vuković učenica VIII razreda iz OŠ ,,Mihailo Žugić” iz Odžaka. Njena mentorica je prof. Dušica Knežević. Pobjednice su dobile na poklon diplomu, zbirku poezije ,,Ušće snova" Huseina Pajevića, besplatne članske karte Biblioteke i knjigu prof. Danijele Kvas. Svim učesnicima su poklonjene članske karte i knjige. Pobjednice u obje kategorije će predstavljati Pljevlja na državnom takmičenju koje će se održati u junu.

 

 

07. 04. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” predstavila knjigu ,,Herak Vraneš i nahija Ljuboviđa u u drugoj polovini XV vijeka” autora prof. Veselina Konjevića

 

U čitaonici Biblioteke održano je književno veče i predstavljena knjiga ,,Herak Vraneš i nahija Ljuboviđa u u drugoj polovini XV vijeka” autora prof. Veselina Konjevića. O knjizi je govorio dr Marijan Premović a veče je vodila direktorica Đina Bajčeta. Prof. Veselin Konjević je istoričar, istraživač i publicista. Kao pregalac u prosvjeti, nauci i kulturi radio je na afirmaciji važnih crnogorskih ličnosti i događaja. Objavljivao je radove sa istorijskom tematikom u časopisima za nauku i kulturu. Afirmisao se kao izuzetan stvaralac i nezavisni intelektualac, kako svojim naučnim i publicističkim djelom tako i svojim ličnim i društvenim angažmanom na planu nauke i kulture. Posebno je dragocjeno Konjevićevo višegodišnje istoriografsko traganje i rasvjetljavanje ličnosti i djela kneza Heraka Vraneša, znamenite ličnosti crnogorske istorije iz druge polovine XV vijeka koja je sve do pojave njegovih radova bila malo poznata u savremenoj crnogorskoj istoriografiji. Autor je poštovao stavove prethodnih istraživača, ali je njihovo mišljenje komparirao sa kredibilnim izvorima, dolazeći do novih naučnih saznanja. U svom istraživanju je pokazao zrelost i potpunu metodološku i naučnu spremnost. Kao istoričar i publicista objavio je, sam ili u koautorstvu, više izuzetno vrijednih i značajnih knjiga, čiji naslovi upućuju na tematiku kojom se bavio i problematiku koju je tretirao. Bavi se starijom i novijom crnogorskom prošlošću, tako su i nastale njegove knjige: ,,Svjedoci jednog vremena” (2002), ,,Vraneška legenda - predanje o Pavi i Ahmetu između istorije i legende”, (objavljena su tri izdanja – 2010, 2012. i 2020); potom ,,Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića" (2014); u koautorstvu je priredio knjigu Dragana Kujovića ,,Crna Gora kao sudbina” (2016); objavio je i knjigu ,,Kazivanje Ahmet-bega Mušovića" (2018). Tokom protekle, 2022. godine objavio je monografsku studiju ,,Herak Vraneš i nahija Ljuboviđa u drugoj polovini XV vijeka”, a priredio je i knjigu ,,Dragan Kujović – Ime za pamćenje".

 

 

15. 03. 2023.

Izašla iz štampe knjiga ,,Škola i druge pjesme” autora Milorada Joknića

 

JUNB ,,Stevan Samardžić” je izdala zbirku poezije za djecu ,,Škola i druge pjesme” autora Milorada Miša Joknića. Naš sugrađanin Milorad Joknić, novinar i publicista, objavio je četiri zbirke poezije, haiku poezije, knjigu književne kritike a ostale knjige su iz oblasti istoriografije i publicistike. Pisanje pjesama za djecu je veoma složen i zahtjevan posao, jer je riječ o žanru koji mora zadovoljiti ne samo ukus najmlađih čitalaca već i pružiti poruke ljubavi, radosti, razumijevanja, osjećanja sreće, zadovoljstva i saznanja. Zbirka poezije sadrži više od pedeset pjesama na različite teme, primjerene djeci iz njihovog neposrednog okruženja, njihove doživljaje vezane za porodicu, prirodu i školu.

 

 

12. 03. 2023.

Izašla iz štampe knjiga ,,Ušće snova” autora Huseina Pajevića

 

JUNB ,,Stevan Samardžić” je izdala zbirku poezije ,,Ušće snova” autora Huseina Pajevića. Štampanje ove knjige je sufinansirao Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja. Već je objavio jednu zbirku poezije ,,Izvor nesanice” 2020. godine. Pjesme je objavljivao na nekoliko elekronskih književnih portala. Svojom prvom poetskom zbirkom Husein Pajević se predstavio kao zero književni stvaralac, sposoban da svojom pjesničkom riječju oblikuje životnu i društvenu stvarnost, iskaže svoje najdublje emocije i opšteljudske savremene preokupacije. U zbirci poezije ,,Ušće snova” poezija Huseina Pajevića se svojim tematskim kompleksom, estetikom i etikom, odnosno cjelokupnom psihologijom stvaranja i filozofijom promišljanja uklapa u najljepše primjere poetskog svijeta crnogorske književne scene poslednjih decenija. U svojoj poeziji on nije išao puzeći, već uspravno u svoje ime i ime čovjeka čija je suština duboko ljudska, osluškujući svoju savjest i svoje srce.

 

 

07. 03. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” učestvovala u radu stručno naučnog skupa ,,Dani biblioteka i bibliotekara” na sajmu knjiga u Novom Sadu

 

U organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu 7. i 8. marta je održan stručno naučni skup ,,Dani biblioteka i bibliotekara” u okviru Međunarodnog sajma knjiga. Učešće u radu skupa je uzela i JUNB ,,Stevan Samardžić” na temu ,,Status i položaj zaposlenih u Bibliotekama”. Biblioteku je predstavljala direktorica Đina Bajčeta. Drugog dana je održan akreditovani seminar za bibliotekare na temu ,,Građanska nauka, bibliotekari kao spona između nauke i građana”. Predavači su bili⁚ dr Nataša Dakić i dr Aleksandra Trtovac, zaposlene u Univerzitetskoj biblioteci ,,Svetozar Marković” iz Beograda.

 

 

04. 02. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” predstavila osmu knjigu aforizama ,,Pismom glasam” Milinka Bojata

 

Biblioteka je organizovala književno veče na kom je predstavljena osma knjiga aforizama ,,Pismom glasam” Milinka Bojata. O knjizi aforizama su govorili: prof. dr Miroslav Doderović, Predrag Vijičić i autor. Književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Milinko Bojat je rođen u Bojatima, opština Plužine. Odrastao je u Danilovgradu đe je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Filozofski fakultet u Nikšiću, odsijek istorija-geografija i stekao zvanje profesora. Od rane mladosti piše poeziju i aforizme. Objavio je osam knjiga afirazama: Izvitopereni car, Šipak i šipurci, Vrelo jaje pod pazuhom, Crno na bijelo, Bojateme, Milinkovanice, Ja o njima ja o nama i Pismom glasam. Učesnik je mnogih festivala humora i satire. Zastupljen je u Crnogorskoj antologiji aforizama Rijetke čestice kao i u zborniku Pljevaljskog aforizma Čudnovata voćka. Radi kao profesor u Kotoru.

 

 

01. 02. 2023.

 

30.01. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” dobila na poklon knjige od NVU Džematlije Taslidža

 

Predstavnici NVU Džematlije Taslidža iz Pljevalja koji se bave humanitarnim radom i vjerskim aktivnostima posjetili su JUNB ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom uručili na poklon značajan broj knjiga. Između ostalih dobili smo knjige od sledećih autora: dr Zakir Naik “Vjera za sva vremena“, Ali Ibn Džabir El-Fejfi “Zato što si ti Allah“ i “Kur'an“, Abdul-Hamid el Bulali “Poklon sestri koja se još nije pokrila“, Hejsem Serhan “Оvo je Islam“, Muhammed B. Šakir Eš-Šerif “Put ka islamskom odgoju“, Muhenned ibn Abdullah “Pod okriljem milostinje“, dr Hejsem Tal'at “Bijeg od ateizma“, Safet Kuduzović “Hadž i Umra, znamenje, odluke i pravni propisi“, Haris Spica, urednik “ILMINAH, islamski priručnik“ i mnoge druge. Saradnja Biblioteke sa vjerskim zajednicama u Crnoj Gori je rezultirala da od svake dobijamo knjige na poklon kako bi svim građanima te knjige bile dostupne.

 

 

28.01. 2023.

JUNB ,,Stevan Samardžić” dobila na poklon knjige od CKB Banke

 

Predstavnica CKB Banke Biljana Ninković je posjetila JUNB ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom uručila na poklon značajan broj knjiga čiji su izdavači CID i Vijesti. Između ostalih dobili smo knjige od sledećih autora: Miloša Miloševića “Boka Kotorska, Bar i Ulcinj od 15. do 18. vijeka“, Mijata Šukovića “Istorija zakonodavstva Crne Gore 1916-1976“, Miloša Starovlaha “Istorija školstva u Crnoj Gori“, Branislava Marovića “Ekonomska istorija Crne Gore“, Rajka Vujičića “Srednjovjekovna arhitektura i slikarstvo Crne Gore“, Radoslava Radonjića “Politička misao u Crnoj Gori“, Borislava Pekića “Atlantida 1, 2, Milovana Đilasa “Besudna zemlja“, Mihaila Lalića “Lelejska gora“, Čeda Vukovića “Poruke“. Ovo je primjer dobre saradnje Biblioteke i CKB Banke za našu dugogodišnju poslovnu saradnju.

 

 

23.12. 2022.

Predstavljena zbirka poezije ,,Krv i med” – 111 pesama o usudu i nafaki Balkana, Zorana Bognara

 

U prepunoj sali Biblioteke grada Beograda održano je tradiconalno decembarsko veče Zorana Bognara pod nazivom “Ispred vremena”, 23. 12. 2022. godine. Ovoga puta, pod svijećama i uz popratnu ambijentalnu muziku Vangelisa i Jocelyn Pook promovisano je osam izdanja poeme “Novi čovek” (četiri na srpskom, dva na makedonskom u prevodu Petre Bakevskog, jednog na mađarskom u prevodu Ileša Fehera i jednom na engleskom u prevodu Biljane Stanojević). Prvo izdanje poeme “Novi čovek” (koji predstavlja završni dio “Elizejske trilogije”) objavila je beogradska izdavačka kuća “Prosveta” 1999. godine za koju je Bognar tada dobio dvije prestižne nagrade “Rade Drainac” i “Isidora Sekulić”. Ono što je izuzetno zanimljivo je to što je ova poema i 23 godine od kada je objavljena toliko živa i provokativna, stoga i ne bi trebalo da čudi što je u međuvremenu doživjela već osam izdanja na četiri jezika. O ovoj izuzetno intrigantnoj knjizi govorili su Isidora Injac, Vasilije Domazet, Nemanja Veljović Subrosa i Zoran Bognar. Na istoj večeri je predstavljena je zbirka poezije ,,Krv i med” – 111 pesama o usudu i nafaki Balkana, Zorana Bognara u izdanju JUNB ,,Stevan Samaržić” Pljevlja. O knjizi je govorila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

17.12. 2022.

Organizovano veče fantastike dr Marijane Terić u Kotoru

 

JUNB ,,Stevan Samardžić” je 17. decembra organizovala veče fantastike dr Marijane Terić u Kotoru na poziv Udruženja Pljevljaka. Imali smo priliku da predstavimo četiri monografije kao naučni rad dr Marijane Terić. Unutrašnja strana vremena, objavljena 2016. na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Cetinje i predstavlja veliki doprinos nauci o književnosti, posebno kada je u pitanju proučavanje postmoderne fantastičke proze na južnoslovenskim prostorima. Književne opservacije, objavljena 2020. godine u izdanju Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva „Croatica Montenegrina” sabrani su članci i eseji višegodišnjeg autorkinog istraživačkog rada na polju fantastike. Putevima beskraja, objavljena 2021. godine, izdavač je autorka, i predstavlja recepciju jugoslovenske fantastičke proze. Fantastika Montenegrina, objavljena 2022. godine, izdavač je autorka, predstavlja izbor crnogorskih fantastičnih priča druge polovine 20. vijeka. Ova monografija je prvi izbor priča ove vrste u Crnoj Gori, u kojoj je zastupljeno 19 priča od 13 autora koji su rođeni u Crnoj Gori. Književnoj večeri je prisustvovao veliki broj Pljevljaka koji su došli na druženje.

 

 

15.12. 2022.

Izašla iz štampe zbirka poezije ,,Krv i med” – 111 pesama o usudu i nafaki Balkana, Zorana Bognara

 

U izdanju JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić” iz Pljevalja, objavljeno je crnogorsko izdanje poetske knjige Zorana Bognara pod nazivom “Krv i med”, koja ima i intrigantan podnaslov “111 pesama o usudu i nafaki Balkana”. Riječ je o tematskoj knjizi pjesama o Balkanu koju je uredila direktorica biblioteke Đina Bajčeta. Podsjetimo se ovom prilikom šta je svojevremeno o Bognarovoj poeziji govorio Novica Tadić: “Poezija Zorana Bognara izuzetno je polivalentna i njeno višeznačje sastoji se od kristalno čiste zenovske mudrosti, naglašene filozofičnosti i nadasve, snažne ekspresivnosti. Gotovo u celokupnom pesničkom opusu Bognar je ukazivao na pošast iskrivljenih i poremećenih ljudskih vrednosti i akcenat izričito stavljao na totalnu negaciju, odnosno, nepristajanje na takav način života. Ta vrsta bunta ili, bolje rečeno, unutrašnjeg sukoba ima dijalektičku vrednost, humanistički je inspirisan i ima etičke relacije: ljudsko dominira nad svim i to ljudsko ima egzistencijalnu misao. Bognar je to činio u svim svojim knjigama te su misli i osećanja dobili svoju punu stvaralačku kristalizaciju i kao umetnost i kao filozofija i kao poezija”…

 

 

10.12. 2022.

Organizovano veče fantastike dr Marijane Terić

 

JUNB ,,Stevan Samardžić” je 10. decembra organizovala veče fantastike dr Marijane Terić. Marijana Terić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Odsjek za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu magistrirala je 2013. godine, stekavši time zvanje magistra nauke o književnosti. Doktor je društveno-humanističkih nauka (filološke nauke) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i prvi doktor iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori. Autor je oko 60 naučnih i stručnih radova u zemljama regiona i inostranstva i urednik i recenzent više izdanja. Dr Marijana Terić je učesnik međunarodnih konferencija u Zadru, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Lavovu, Gdanjsku, Katovicama, Vroclavu, kao i drugim naučnim skupovima u zemlji. Objavljuje radove za više stručnih i naučnih časopisa poput hrvtaskih Književne smotre i Umjetnosti riječi, novosadskog časopisa Serbian Studies Research, poljskog International Journal of Slavic Studies, crnogorskih Vaspitanje i obrazovanje, Bibliograsfki vjesnik i Matica crnogorska. Dobitnik je nagrade Filozofskog fakulteta za ostvaren prosjek na osnovnim akademskim i specijalističkim studijama, Studentske nagrade Opštine Nikšić i jednogodišnje stipendije koja se dodjeljivala iz Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka Crne Gore. Oblasti njenoga interesovanja su: književna fantastika, postmodernizam i komparatistika. Objavila je četiri naučne monografije: Unutrašnja strana vremena, Književne opservacije, Putevima beskraja i Fantastika Montenegrina.

 

 

08.12. 2022.

Izašla iz štampe knjiga ,,Grč” – monodrame izbor

 

JUNB ,,Stevan Samaržić” objavila je knjigu ,,Grč” Radovana Vujadinovića, koja sadrži izbor monodrama koje je pisao dugi niz godina. Knjiga je izdata u 300 primjeraka. Recezenti ove knjige su afirmisani književnici, između ostalih to su: Dragan Jovanović Danilov, dr Vidan Nikolić, dr Branko Banović, dr Mihailo Pantić, dr Milutin Pašić… Radovan Vujadinović je nastavnik, kustos, publicista i književnik. Piše priče, pripovijetke, umjetničke reportaže, drame i romane. Sarađuje sa više od pedeset listova i časopisa. Objavio je preko pet stotina pripovijedaka i više od sto priloga iz istorije. Objavio je preko trideset knjiga. Zastupljen je u udžbenicima, priručnicima, antologijama, monografijama, leksikonima, domaćim i inostranim zbornicima. Dobitnik je preko sto pedeset književnih nagrada za pripovijetke i knjige u rukopisu na anonomnim konkursima. Kao zavičajni pisac za doprinos kulturi i književnosti dobio je Nagradu ,,20. novembar” Skupštine opštine Pljevlja. Biblioteka sa njim sarađuje dugi niz godina.

 

 

23.11. 2022.

Izašla iz štampe zbirka poezije "Tacit je retko kad bio opušten"

 

JUNB "Stevan Samardžić” je izdala zbirku poezije "Tacit je retko kad bio opušten" autora Duška Novakovića. Rođen je u Titogradu, školovao se u Crnoj Gori i Makedoniji. Novakovićevo pjesničko stvaralaštvo književna kritika povezuje sa kritičkom notom pjevanja u savremenoj srpskoj i eks jugoslovenskoj poeziji. Označen je kao pjesnik za koga treba imati jak stomak i dobre živce. Smatraju ga prezentom verističke poezije koji u svoje pjesme unosi jako zanimljive detalje i reference iz civilizacijske i manje civilizacijske ostavštine svijeta, ali i svog neposrednog okruženja. Njegova poezija je prevedena na veliki broj jezika. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja za pojedine pjesničke zbirke. Bavio se i prevodilačkim radom. Bio je gost i učesnik na velikom broju poznatih svjetskih festivala i skupova pjesnika.

 

 

22.11. 2022.

Biblioteku posjetili učenici III razreda OŠ ,,Boško Buha”

 

U okviru Programa rada škole i saradnje sa Lokalnom zajednicom učenici III razreda OŠ ,,Boško Buha” sa učiteljicom Milom Marjanović su posjetili Biblioteku. Cilj organizovane posjete je upoznavanje sa radom Biblioteke i njenim značajem za vaspitanje i obrazovanje kao i cjeloživotno učenje. Upoznali su se sa pravilima korišćenja bibliotečke građe i ponašanja u Biblioteci. Obišli su sve prostorije i održali redovne časove u čitaonici Biblioteke, koristeći bibliotečku građu.

 

 

18.11. 2022.

Biblioteka organizovala književno veče Zavičajni susreti pisaca

 

U okviru svečanog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, kada obilježavamo 20. novembar dan oslobođenja Pljevalja, JUNB ,,Stevan Samardžić” u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, organizovala je književno veče Zavičajni susreti pisaca. Na književnoj večeri učešće su uzeli: Milanka Cica Čolović, Radojica Grba, Milenko Šarac, Milorad Joknić, Milenko Jović, Božica Grujičić, Milan Bajčeta, Boris Bajić, Jovana Tošić i Miljan Sandić. Specijalni gosti su bili polaznici Muzičke škole. Na početku književne večeri prikazan i kratak film o zavičaju ,,Da ti dođem”, autorke Milice Ljiljanić i Jakše Minića. Milica Ljiljanić je napisala priču koja je prilagođena prikazanom filmu.

 

 

10.11. 2022.

Promocija monografije Behaudin Selmanović Selman

 

U okviru svečanog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, kada obilježavamo 20. novembar dan oslobođenja Pljevalja, JUNB ,,Stevan Samardžić” u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, organizovala književno veče na kom je predstavljena Monografija o likovnom umjetniku Behaudinu Selmanoviću Selmanu. Ovo književno veče smo priredili u saradnji sa Muzejom, Galerijom i Centrom za kulturu. O likovnom stvaralaštvu Behaudina Selmanovića Selmana i Monografiji, govorili su naši gosti iz Sarajeva⁚ prof. dr Faris Gavrankapetanović – direktor Bošnjačkog instituta fondacije Adila Zulfikarpašića, prof. dr Enes Pelidija – istoričar, prof. dr Aida Abadžić Hodžić – autorka Monografije i Miloš Marjanović – istoričar umjetnosti.

 

Behaudin Selmanović (1915 – 1972) jedan je od najznačajnijih umjetnika u historiji bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i jedan od najintrigantnijih slikara druge polovine dvadesetog stoljećau BiH. Njegov stvaralački opus svakako bi trebao da se nađe na listi zaštićenih nacionalnih spomenika pokretne kulturne baštine BiH, kao jedinstven primjer čiste likovnosti i slobodnog i studioznog umjetničkog istraživanja i izražavanja u vrijeme dominacije socrealizma i zadatih normi i sadržaja nametnutih od strane vladajućih struktura. Behaudin Selmanović bio je individualista u vremenu (pre)naglašenog kolektiviteta. Uprkos diskreditovanju od strane tadašnje zvanične likovne kritike u BiH, koja ga je nazivala 'dekadentnim slikarem', a njegova djela okarakterisala kao 'modernistički kič', Selmanović nije odustao od vlastitog poimanja umjetnosti i likovnosti, već je smjelo nastavio svoj umjetničko-istraživački rad u traganju za ličnim izrazom. U teškim životnim uslovima, ovaj samozatajni bosanskohercegovački slikar, teškim radom i dubokom posvećenošću svom životnom pozivu, s vremenom je iskristalizirao jedan prepoznatljiv umjetnički izraz, sugestivan i intrigantan, naizgled pojednostavljen, ali suštinski izuzetno kompleksan i nadasve intenzivan. Selmanovićev slikarski identitet ogleda se u autentičnom preplitanju tradicionalnih motiva i stilskih elemenata svjetske, kako zapadne, tako i istočne likovne umjetnosti. Njegovo djelo je izvanredan primjer saživljavanja raznorodnosti u jednoj kompaktnoj i harmoničnoj sintezi osnovnih likovnih elemenata, kao što su linija i boja. Pod utjecajem sezanizma, fovizma i nabista, ali i dekorativnih tehnika karakterističnih za umjetnost Istoka, Selmanović je razvijao svoj vlastiti likovni izraz, koji će postati izvor bosanskohercegovačke moderne i neprikosnoveni uzor mladim likovnim umjetnicima/cama koji/e će u kasnijim decenijama krenuti putem nesputanog umjetničkog izražavanja, što će postati jedna od temeljnih vrijednosti i imperativa umjetničkog stvaralaštva jedne nove društvene i umjetničke epohe, uveliko liberalnije od one u kojoj je živio i stvarao Selmanović. Jedan opus jednog slikara pokreće bezbroj pitanja, a iscrpna analiza njegovog stvaralaštva zahtijeva mukotrpan i studiozan rad, po zahtjevnosti i težini gotovo srazmjeran Selmanovićevom cjeloživotnom likovnom radu. U pripremi simpozija o umjetničkom stvaralaštvu jednog od najznačajnijih umjetnika bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, nepravedno marginaliziranog i za života i poslije smrti, prisjećamo se napomene jednog od autora koji su dali svoj osvrt na Selmanovićevo djelo nakon njegove smrti: 'Osnovna zadaća svakome ko odgovorno i s uvažavanjem pristupa njegovoj umjetnosti jeste u tome da se, koliko je god moguće preciznije i bez uvijanja razluči stvarni udio Selmanovićeve stvaralačke individualnosti u onome što je slikao, kao i to da se odredi duhovna, pa i likovno-estetska linija njegove umjetnosti.' (N. Agić) Za kraj, navodimo riječi mr. Azre Begić, koja se studioznije bavila Selmanovićevim slikarstvom: 'Selmanovićevo vrijeme nije za nama, već ispred nas: njegov garant je urođena čovjekova potreba za ljepotom koja, što je dublje potisnemo, to sigurnije, eruptivnije i pobjedonosnije izbija na površinu.'“

 

Merima Memić, historičarka umjetnosti

 

 

28.10. 2022.

Biblioteka na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

 

JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“ posjetila je Međunarodni beogradski sajam knjiga. Od 2019. godine sajam knjiga se nije održavao zbog pandemije korona virusa. Ove godine je posjećenost sajmu bila ogromna. Veliki broj izdavačkih kuća iz država regiona ponudio je na svojim štandovima sva izdanja iz prethodnih godina. Kao i do sada ova kulturna manifestacija iskorišćena je za upoznavanje sa savremenom domaćom i svjetskom izdavačkom produkcijom. Tom prilikom nabavljeni su brojni naslovi. Publikacije su birane u skladu sa potrebama naše čitalačke publike i prateći izdavačku produkciju. Osim stručne literature, police Biblioteke obogaćene su i sa zanimljivim i aktuelnim naslovima iz oblasti beletristike, kao i omladinskim romanom i literaturom za najmlađe korisnike.

 

 

27.10. 2022.

Biblioteka predstavila časopis Pljevaljski zapisi i rad Biblioteke u prethodnom periodu

 

Ove godine je izašao iz štampe prvi broj časopisa Pljevaljski zapisi u izdanju JU Centar za kulturu. Inicijator za izdavanje časopisa je direktor Centra za kulturu Nebojša Rubežić, glavni i odgovorni urednik je Milorad Joknić. Članovi redakcije su Miličić Dejan, Đina Bajčeta, Dejana Drobnjak, Belis Pojatić, Emir Prekić, Dragana Vuković i Arman Bećović. Pripremu za štampu je uradio Edin Hurić. Udruženje Pljevljaka ,,Breznik” iz Beograda je organizator književne večeri na kojoj je predstavljen časopis za kulturu, književnost, umjetnost i društveni život Pljevaljski zapisi. Pred velikim brojem Pljevljaka koji žive u Beogradu, časopis je predstavila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Aktivnosti koje je imala Biblioteka su brojne a najviše pažnje je posvećeno izdavačkoj djelatnosti i saradnji sa svim ustanovama kulture u Pljevljima i vaspitno obrazovnim ustanovama.

 

 

21. i 22.10. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” uzela učešće na Internacionalnoj konferenciji Bibliotekara Mostaru

 

U Mostaru je u organizaciji Narodne biblioteke Mostar, povodom 22. oktobra, Međunarodnog dana bibliotekara održana dvodnevna internacionalna konferencija za bibliotekare pod nazivom ,,Biblioteke za bolje sutra”. JUNB ,,Stevan Samardžić” je predstavljala direktorica Đina Bajčeta. Prvog dana konferencije održala je teorijsko predavanje na temu Uloga biblioteka u kulturnom razvoju društva a drugog dana je predstavila Biblioteku i njene aktivnosti u pover point prezentaciji. Učešće u radu konferencije su uzele biblioteke iz BIH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Predstavnici su bili iz Nacionalnih, Univerzitetskih, Narodnih i Školskih biblioteka. Predavanja su bila na različite teme vezane za rad biblioteka njihov značaj i ulogu u društvu i kako ih sačuvati kao nezaobilaznu ustanovu kulture, sačuvati knjige i doprinijeti njihovoj popularizaciji u skladu sa razvojem savremene tehnologije. Podsticanje čitanje od najranijeg uzrasta treba da bude važan cilj u radu svake biblioteke i shodno tome više vrednovati ulogu bibliotekara. Biblioteke su memorije čovječanstva i bez njih bi svaka generacija morala da počinje ispočetka u prikupljanju saznanja, a savremena informaciona tehnologija omogućava interaktivnost znanja na nov, brži i kompleksniji način.

 

 

19. i 20.10. 2022.

“Working together to build confidence in science and development”

 

Međunarodnoj COBISS konferenciji na temu “Working together to build confidence in science and development” u organizaciji IZUM-a u Mariboru prisustvovali su bibliotekari iz Crne Gore, zajedno sa predstavnicima zemalja u okruženju. Narodnu biblioteku “Stevan Samardžić” iz Pljevalja predstavljala je Marija Knežević, viši bibliotekar. Bibliotekari su se ovom prilikom mogli upoznati sa smjernicama razvoja u okviru predložene teme koja podrazumijeva kompatibilnost ljudskih i informatičkih potencijala, što kao rezultat treba da ima dostupnost obrađenog bibliotečkog sadržaja na što širem prostoru, trajno, jednostavno i funkcionalno. Predstavljena je i nova COBISS-4 platforma čije testiranje je predviđeno u matičnoj ustanovi u Mariboru do kraja tekuće godine, a primjena tokom 2023. godine. Izloženi su i problemi pravno-institucionalne prirode sa kojima se bibliotekari širom svijeta susreću u svom radu, pogotovo kada je riječ o digitalizaciji bibliotečke građe i autorskim pravima vezanim za tu oblast. Istaknuta je i potreba formiranja normativne baze podataka koja, zahvaljujući tome što je zasnovana na uređenom korišćenju vanbibliografskih, odnosno metapodataka, obogaćuje postojeću bibliografsku bazu u normiranim uslovima. Biblioteke u Crnoj Gori učinile su inicijalni korak u tom pravcu.

 

 

18. 10. 2022.

Izašla iz štampe Antologija crnogorske haiku poezije

 

JUNB "Stevan Samardžić” je izdala Antologiju crnogorske haiku poezije pod naslovom "Korak preko praga” čiji su autori Blagoje Vujisić i pokojni Zoran Raonić. U znak poštovanja za cjelokupni rad i doprinos kulturi i književnosti Zorana Raonića, posthumno smo objavili ovu knjigu. Antologijom su obuhvaćeni haiku pjesnici koji žive u Crnoj Gori imajući u vidu kvalitet pjesama. Znatan broj je i onih koji su mjesto u ovoj knjizi zaslužili, baveći se samo, ili planirano, haiku poezijom. Ovim pristupom i izborom pokazano je da u našoj zemlji živi veliki broj relevantnih haiku pjesnika i da će priznanje ovog poetskog žanra morati konačno biti objavljeno, kao činjenica, ali i kao važna pojava u književnosti Crne Gore. Autori ove knjige na ovom projektu su radili odavno, uključeni u tokove te vrste stvaralaštva u Crnoj Gori i u svijetu, vođeni idejom da jednom sačine ovakvu antologiju. Sa posebnom pažnjom su konsultovali "Crnogorsku haiku antologiju” Dušana Đurišića, prvu te vrste u Crnoj Gori, monografiju "Gosti u svojoj kući” Milenka Ćirovića Ljutičkog, kao i antologiju "Šapat okeana” Milutina Đuričkovića. Izbor pjesama za antologiju zaključen je sa 2016. godinom a bio-bibliografski podaci sa 2018. godinom.

 

 

11. 10. 2022.

Biblioteku posjetili učenici OŠ ,,Radoje Tošić”

 

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje Biblioteku su posjetili učenici ,,Radoje Tošić” sa Srdanovog groba sa svojim profesorima. Djeca su obišla sve prostorije i upoznala se sa zaposlenima koji su im posebno pokazali dječiju čitaonicu i dječije pozajmno odjeljenje. Upoznati su sa velikim brojem zanimljivih knjiga za njihov uzrast, pravilima ponašanja u Biblioteci i načinu korišćenja knjižne građe. Veoma je važno ugostiti organizovane posjete učenika iz svih škola bez obzira na povod. Saradnja treba da bude svakodnevna i da koriste usluge Biblioteke za formalno i neformalno obrazovanje. Dogovorili smo se o daljoj saradnji i organizovanju pojedinih časova u dječjoj čitaonici, ambijentu sa veliki brojem zanimljivih knjiga i enciklopedija. Organizovaćemo zanimljive radionice za učenike sve tri uzrasne grupe i ponuditi im zanimljive sadržaje.

 

 

10. 10. 2022.

Biblioteku posjetili učenici OŠ ,,Ristan Pavlović”

 

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje Biblioteku su posjetili učenici VI1 odjeljenja OŠ ,,Ristan Pavlović” sa svojom profesoricom književnosti. Djeca su obišla sve prostorije i upoznala se sa zaposlenima koji su im posebno pokazali dječiju čitaonicu i dječije pozajmno odjeljenje. Upoznati su sa velikim brojem zanimljivih knjiga za njihov uzrast, pravilima ponašanja u Biblioteci i načinu korišćenja knjižne građe. Veoma je važno ugostiti organizovane posjete učenika iz svih škola bez obzira na povod. Saradnja treba da bude svakodnevna i da koriste usluge Biblioteke za formalno i neformalno obrazovanje. Dogovorili smo se o daljoj saradnji i organizovanju pojedinih časova u dječjoj čitaonici, ambijentu sa veliki brojem zanimljivih knjiga i enciklopedija. Organizovaćemo zanimljive radionice za učenike sve tri uzrasne grupe i ponuditi im zanimljive sadržaje.

 

 

07. 10. 2022.

Biblioteku posjetili učenici OŠ ,,Jakup Kubur” sa Boljanića

 

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje Biblioteku su posjetili učenici OŠ ,,Jakup Kubur” sa Boljanića, mlađi uzrast, zajedno sa direktoricom i učiteljicama. Obišli su sve prostorije i upoznali se sa velikim fondom knjiga posebno sa knjigama primjerenih njihovom uzrastu i lektirama koje su obavezne za njihovo osnovnoškolsko obrazovanje. Saradnja Biblioteke sa svim školama iz grada i seoskog područja je jako važna za njihovo obrazovanje i cjeloživotno učenje.

 

 

06. 10. 2022.

Biblioteku posjetili predškolci Dječijeg vrtića

 

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje Biblioteku su posjetili predškolci vrtića ,,Eko bajka” i vaspitne jedinice ,,Lane” sa vaspitačicama. Djeca su obišla sve prostorije i upoznala se sa zaposlenima koji su im pokazali dječiju čitaonicu i dječije pozajmno odjeljenje. Upoznati su sa velikim brojem zanimljivih knjiga za njihov uzrast, pravilima ponašanja u Biblioteci i načinu korišćenja knjižne građe. Ovo je bio njihov prvi dolazak u Biblioteku pa su na poklon dobili besplatne članske karte i nadamo se da će često posjećivati Biblioteku, zavoljeti knjige i steći čitalačke navike.

 

 

04. 10. 2022.

Biblioteka uzela učeše na festivalu Mojkovačka filmska jesen

 

Festival Mojkovačka filmska jesen je najstarija kulturna manifestacija u Mojkovcu, jedan je od najstarijih filmskih festivala u regionu. Održava se već 47 godina i prvi put je priređeno književno veče. Organizatori festivala su pozvali našu Biblioteku da uzme učešće u programu festivala s obzirom da smo u Pljevljima promovisali isti roman. U okviru programa održana je promocija romana ,,Isječak kruga” Nataše Žurić. O romanu je govorila prof. Dijana Tiganj, odlomke iz romana je čitao glumac Petar Novaković. Književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Autorka romana je govorila o svom ukupnom stvaralaštvu a posebno o predstavljenom romanu

 

 

01. 10. 2022.

Biblioteka poklonila knjige Domu za stara lica

 

Prvog oktobra se obilježava Međunarodni dan starih lica. Korisnici Doma starih su naši sugrađani koji su vrijedni pažnje i poštovanja. Svoj radni vijek su uložili u sebe i u ovo društvo da svima bude bolje. Zato osjećamo obavezu da im boravak u Domu učinimo lijepim, zanimljivim i sadržajnijim uz knjige koje smo za njih izdvojili i koje smo im donijeli na poklon. Poklonili smo im veći broj knjiga kojima će da uvećaju svoju biblioteku koju su formirali u ranijem period uz našu pomoć. Na obostrano zadovoljstvo ćemo nastaviti našu dalju saradnju. Poklon smo uručili direktoru Doma starih dr Predragu Stankoviću i poželjeli im dobro zdravlje i dug život.

 

 

24. 08. 2022.

Objavljena iscrpna studija o Heraku Vranešu

 

Knjiga ,,Herak Vraneš i nahija Ljuboviđa u drugoj polovini XV vijeka” istoričara i publiciste Veselina Konjevića objavljena je u izdanju JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” iz Pljevalja. Na 215 strana, kroz šest poglavlja, autor je napisao najsveobuhvatniju studiju o Heraku Vranešu. Autor u svom uvodnom slovu ističe da je koristeći se dominantno osmanskom pisanom građom (defterima) kao i izvorima iz Dubrovačkog arhiva, imao namjeru da riješi izvjesne dileme. Herak Vraneš je najznačajnija ličnost iz prošlosti današnje Vraneške doline. Živio je u drugoj polovini XV vijeka, prvi je knez i rodonačelnik plemena Vraneši, po kome će kasnije i čitav kraj dobiti ime. Konjević je poštovao stavove prethodnih istraživača i njihovo mišljenje komparirao sa kredibilnim izvorima, dolazeći pri tom do novih naučnih saznanja. O Heraku Vranešu ima podataka u istorijama naroda susjednih država, dok u savremenoj crnogorskoj istoriji o njemu nema pomena, iako bi bio veoma važan za proučavanje prošlosti Crne Gore. Važnost porodice Vraneš ogleda se i u činjenici što u njoj možemo sagledati i analizirati kako su tekli procesi hristijanizacije i islamizacije na našim prostorima. Herak Vraneš je, kako svjedoče izvori ,,vlaškog" odnosno mnogobožačkog (paganskog) porijekla, jedan njegov sin Đurđe je sloveniziran, odnosno hristijaniziran, dok je drugi sin Ibrahim prihvatio islam. Konjević se u knjizi bavio i crkvenim zadužbinama na prostoru nekadašnjih nahija Ljuboviđa i Vraneš i za neke od njih se zna da su ih sagradili potomci kneza Heraka. Nahija Ljuboviđa nastala je nakon prodora Osmanlija, od nekadašnje istoimene srednjevjekovne župe. Bila je u sastavu kadiluka Mateševo, a kasnije pod uticajem moćne grupacije Vraneša izdvaja se u zasebnu oblast koja po njima dobija ime Vraneš. Nakon osnivanja pripadala je Pljevaljskom a zatim Prijepoljskom kadiluku.

 

 

28. 07. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić”, organizovala je poetsko-muzički miting Orfejskih saputnika, Zorana Bognara i Duška Novakovića

 

Duško Novaković je rođen u Podgorici, studirao jugoslovensku i svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje živi i radi kao samostalni književnik. Uređivao je poeziju u listovima i časopisima: Književna reč, Književnost, Književne novine i Ovdje. Novaković je jedan od inicijatora za osnivanje Srpskog književnog društva, čiji je član kao i Srpskog PEN centra. Bavi se prevođenjem poezije i proze sa makedonskog. Objavio je „Antologiju savremene makedonske poezije“ i preveo nekoliko samostalnih knjiga savremenih makedonskih pjesnika. Prevođen je na mnoge svetske jezike, zastupljen u brojnim domaćim i stranim antologijama. Objavio je oko petnaest zbirki poezije. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su: Milan Rakić, Mlada Struga, Zmajeva nagrada, Branko Miljković, Disova, Danica Marković, Đura Jakšić, nagrada Vasko Popa, Risto Ratković, Istok - zapad, Desanka Maksimović, za pjesnički opus, te nagrada i priznanje grada Beograda za doprinos srpskoj književnosti, kao i nagradu Barski ljetopis. O pjesničkom delu ovog autora objavljena je knjiga kritičkih tekstova „Poezija Duška Novakovića“ i publikacija „Duško Novaković – Disovo proleće“, kao i nekoliko tematskih blokova u književnim časopisima. Bio je učesnik i gost poznatih svetskih festivala poezije. Zoran Bognar je pjesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, poezija mu je prevođena je na 24 strana jezika. O književnom delu Zorana Bognara objavljeno je preko 250 eseja, kritika i studija, kao i dvije knjige,Dobitnik je više od 20 nacionalnih i četiri internacionalne književne nagrade. Član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, počasni je član i PEN-a. Učestvovao je na mnogim međunarodnim pjesničkim festivalima i kongresima. Održao je više samostalnih književnih večeri u evropskim zemljama kao i regiona. Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u Izdavačkoj kući „Dereta”. Predsednik je Fonda „Ars Longa” za očuvanje lijepih umjetnosti. Napisao je veliki broj knjiga poezije, romana, knjige eseja, hrestomatije, antologije.

 

 

08. 07. 2022.

Biblioteka ,,Vuk Karadžić” Prijepolje, organizovala VIII okrugli sto Zavičajnih odjeljenja

 

Biblioteka ,,Vuk Karadžić” u Prijepolju, već osmu godinu zaredom organizuje tematski okrugli sto na koji poziva i okuplja kolege zavičajnih odjeljenja iz biblioteka (arhiva, muzeja) Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji žele da predstave resurse svojih zavičajnih zbirki i razmjene iskustva. Međunarodni stručni skup u Prijepolju je organizovan na temu Rukopisna građa u zavičajnim fondovima biblioteka (od autografa do tiposkripta). Cilj okruglog stola je da afirmiše bibliotečke zavičajne fondove, da pospješi njihove istraživačke aktivnosti kao i da doprinese savremenom pristupu sagledavanja zavičajnih fondova. Svaki rukopisni primjerak zavičajne građe vrijedan je dio zavičajne baštine i autentično svjedočanstvo svog autora ili djelatnosti neke zavičajne institucije. Čuvanjem zavičajnih fondova koji baštine kulturno istorijske specifičnosti lokalnih sredina, određuju svaku lokalnu Biblioteku na poseban način. U radu VIII okruglog stola učestvovali su predstavnici biblioteka: Narodna biblioteka Srbije, Beograd; Javna ustanova Biblioteka Sarajevo; Biblioteka ,,Vlada Aksentijević” Obrenovac; Javna biblioteka ,,Bora Stanković” Vranje; Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin” Zrenjanin; Biblioteka ,,Milutin Bojić” Palilula; Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić” Kragujevac; Narodna biblioteka ,,Dr Dušan Radić” Vrnjačka Banja; Matična biblioteka ,,Ljubomir Nenadović” Valjevo; Biblioteka ,,Vuk Karadžić” Prijepolje i JUNB ,,Stevan Samardžić” Pljevlja. Predavanje na zadatu temu ispred pljevaljske Biblioteke je održala direktorica Đina Bajčeta.

 

 

05. 07. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” predstavila književni portret Nataše Žurić

 

U organizaciji Javne ustanove Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja, predstavljen je književni portret Nataše Žurić, 5. jula 2022. godine. Nataša Žurić je član je književnog kluba Grlica i književnog kluba Stihom govorim, Udruženja crnogorskih knjizevnika i prevodilaca, spoljni saradnik Lider mont media, član redakcije književnog časopisa Trag. Piše poeziju i prozu. Njena poezija, priče i eseji našli su mjesto u zbornicima, časopisima i na portalima: Grlica, Odzivi, Novine sjevera, Montenegrina, Avlija, Ženski glas, Mojkovačke novine, Danas, Espona, Komuna, Identitet, Akademija art iz Hrvatske, kao i u mnogim međunarodnim zbirkama poezije. Jedna je od autora Poetika u djelu Blaža Šćepanovića, kao i učesnik okruglog stola o životu i djelu Blaža Šćepanovića. Zastupljena je kao romanopisac u Monografiji Minervinim tragom, autorke prof. Sofije Kalezić, Antologiji Crnogorske poetese, koju je sabrao Bogić Rakočević, književnik i publicista. Učesnica je mnogih književnih skupova, kako u zemlji tako i u regionu. Između ostalih, bila je gost pisac u Rijeci povodom dana nezavisnosti Crne Gore, zatim, Vidakovićevi dani kulture Rudo, veče posvećeno djelu Vita Nikolića, Radovana Zogovića, Književni susreti ,,Muharem Abdagić “ u Sjenici, autorsko književno veče Staklenac i Banski dvori u Banja Luci. Njena poezija je prevođena na sedam jezika. Autorka je zbirki poezije: Haljina od leda, Led i oganj, Ognjena zamka i Koštac pod sidrom, romana: Vječnost u plamenu sna i Isječak kruga; zbirke kratke priče Pupčanik i zbirke poezije za djecu Kornjačina slava. O romanu Isječak kruga, Nataše Žurić govorila je mr. Dijana Tiganj. O književnom stvaralaštvu Nataše Žurić govorila je direktorica Biblioteke ,,Stevan Samardžić” Pljevlja, Đina Bajčeta.

 

 

18. 06. 2022.

Od 16. do 18. juna, 2022. godine, održani su XXXVI Dani humora i satire Vuko Bezarević

 

Sekretarijat za društvene djelatnosti je organizovao Dane humora i satire Vuko Bezarević. U okviru trodnevnog programa učešće je uzela i Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” organizovanjem Pjesničke satirične vešeri. Učešće su uzeli pjesnici satiričari: Miodrag Stošić, Simonida Banjeglav i Milko Grbović iz Beograda, Dejan Tofčević iz Podgorice, Tode Nikoletić iz Crvenke, Milenko Šarac i Milorad Joknić iz Pljevalja. Pljevlja se geografski nalaze na sjeveru Crne Gore, ali su u duhovnom, kulturnom, umjetničkom i književnom smislu u srcu i Crne Gore i Balkana. Ovo su XXXVI Dani humora i satire Vuko Bezarević, najznačajniji, najprestižniji, najposjećeniji i najbolje organizovan festival humora i satire na području bivše Jugoslavije. Pljevlja su postala jedno od najznačajnijih mjesta na evropskoj mapi ovog žanra. Prvi korak u ustanovljenju ove manifestacije učinjen je odmah poslije smrti Vuka Bezarevića, sledeće godine u okviru manifestacije, zaživjelo je više programskih segmenata koji se realizuju tokom trodnevnog trajanja sve do danas. Dani humora i satire su se veoma brzo pozicionirali kao vodeća manifestacija na širem prostoru koja okuplja najbolje jugoslovenske stvaraoce iz oblasti humora i satire. Sve ovo potvrđuje da je okupljanje, najboljih satiričnih pisaca, glumaca, muzičara i stend ap komičara moglo da pušti korijene i daje plodove samo u Pljevljima, gradu koji za takvu vrstu umjetničkog izražavanja ima razumijevanje i afinitet, stvaraoce da ravnopravno učestvuju, publiku da gleda i sluša kao i spremnost svih stanovnika da podrže autore koji dolaze iz drugih sredina. Svijet Bezarevićeve humorističko-satirične proze i poezije izranja iz našeg svakodnevnog života, živi pored nas i u nama. Objekat njegove satirične oštrice je birokrata, vlastoljubac, račundžija i čićardžija, nadmen, ohol i nemilosrdan prema onima koji zavise od njega, a ponizan do puzavosti prema onima od kojih zavisi. Bezarević je pošao od istine da se protiv ljudskih mana najbolje i najuspješnije može boriti ako se one izvrgavaju javnom podsmijehu, ako se na njih javno ukaže. On čak saosjeća sa onima koji su posrnuli, pokleknuli, izgubili ljudsku snagu i osjećanje mjere, stavili svoje interese iznad opštih interesa. Bezarevićev humor je nadživio ovo vrijeme i osvojio sve prostore, njegovi tekstovi su i danas aktuelni kao i prije 36 godina.

 

 

14. 06. 2022.

Predstavljen književni portret Dragana Jovanovića Danilova

 

JUNB ,,Stevan Samardžić“ organizovala je književno veče 14. juna u čitaonici Biblioteke, i predstavila književni portret Dragana Jovanovića Danilova. Jovanović je rođen 1960. godine u Požegi. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za istoriju umjetnosti. Objavio je zbirke pjesama: Euharistija, Enigme noći, Pentagram srca, Kuća Bahove muzike, Živi pergament, Evropa pod snegom, Pantokr(e)ator, Glava harfe (s Divnom Vuksanović), Alkoholi s juga, Koncert za nikog, Homer predgrađa, Gnezdo nad ponorom, Memoari peska, Moja tačna priviđenja, Kad nevine duše odlaze, Vino s vulkana i druge, kao i raomane: Almanah peščanih dina, Ikonostas na kraju sveta, Otac ledenih brda, Talasi beogradskog mora i knjigu autopoetičkih eseja: Srce okeana. Učestvovao je na brojnim međunarodnim pjesničkim festivalima. Dobitnik je književnih nagrada: „Brankove nagrade“, „Zmajeve nagrade“, nagrade „Vasko Popa“, „Branko Miljković“, „Meša Selimović“, Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“, „Oskar Davičo“, nagrade Srpske akademije nauka i umjetnosti iz fonda „Branko Ćopić“, „Prosvetine“, „Stevan Pešić“, „Risto Ratković“, „Jefimijin vez“, „Pesma nad pesmama“ „Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića“, nagrade „Dimitrije Mitrinović“, „Laza Kostić“, „Momo Kapor“ i „Disove nagrade“ za cjelokupno pjesničko djelo. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada „Pro creation“ i „Velika bazjaška povelja“. Zbirke pjesama prevedene su mu na engleski, francuski, njemački, italijanski, grčki, bugarski, slovački, rumunski i makedonski jezik. Roman Ikonostas na kraju sveta objavljen je na mađarskom jeziku u prevodu Janoša Borbelja, a Otac ledenih brda na makedonskom jeziku. Danilov je likovni kritičar i esejista. Autor je monografija o mnogim savremenim srpskim slikarima. Živi u Požegi i Beogradu.

 

 

02. 06. 2022.

Predstavljena monografija ,,Čarobna melanholija” autorke Anite Panić

 

JUNB ,,Stevan Samardžić“ organizovala je književno veče 2. juna u čitaonici Biblioteke, i predstavila monografiju o Nedi Arnerić ,,Čarobna melanholija” autorke Anite Panić. Anita Panić je objavila dvije monografije, ,,Kralj’’ (Petar Kralj, 2013) i ,,Milena Dravić ili ključ snova’’ 2018. Stekla je veliko iskustvo u radu na ovoj formi biografskih knjiga, te je bilo očekivano, da naredna monografija bude o nekome ko je svojim stvaralaštvom obilježio jugoslovensku filmsku umjetnost a to je Neda Arnerić. U osam poglavlja dočaran je život glumice koja je prvu ulogu dobila sa 13 godina, u filmu San kod Puriše Đorđevića. Samouvjereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu Višnja na Tašmajdanu, postala prava domaća zvijezda. Ono što ovu monografiju čini uzbudljvom, jesu svjedočenja njenih kolega sa kojima je dijelila kadar u mogobrojnim filmovima, na pozorišnoj sceni, nastupe u televizjskim serijama, ili filmovima. U poglavlju o filmskom stavralaštvu Nede Arnerić, svoje impresije iznijeli su: Lordan Zafranović, Rade Šerbedžija, Milan Jelić, Goran Marković, Branko Cvejić, Meto Jovanovski, Kole Angelovski, Dejan Karaklajić, Miloš Radivojević, Miodrag Krivokapić. U pozorišnom segmentu ove monografije, o Nedinom talentu, strasti prema pozorištu, ali i o njoj kao karakternoj osobi koja je voljela ljude, pisali su: Svetozar Cvetković, Feđa Stojanović, Katarina Vražalić, Aleksandar Alač, Dušan Kovačević, Lazar Ristovski i mnogi drugi. Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola vijeka, odigrala uloge u četrdeset pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo uslijedila i međunarodna karijera. Prilika da glumi zajedno sa međunarodnim filmskim zvijezdama kao što su Moris Rone, Marija Šel, Silva Košćina, Đankarlo Đanini, Ričard Raundtri, Vitorio Gasman, omogućili su joj da osjeti ukus slave, ipak se opredijelila da ostane u svojoj zemlji i željela da dobija karakterne uloge, kako bi na pravi način pokazala svoj talenat. Dobila je nagrade, Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo Pavle Vujisić, koje su bile dokaz njene glumačke posvećenosti. Monografija ,,Čarobna melanholija’’ je priča o velikoj zvijezdi tužnih očiju, čudu od djeteta, ženi velike energije i velike patnje. O ženi satkanoj od nježnosti, sofisticiranosti plemićkog porijekla i velike ljubavi prema ljudima. Njene uloge čine hronologiju jugoslovenskog filma, jer je Neda Arnerić poslednja glumačka heroina koja je uz Milenu Dravić, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bila najveći simbol filmskog platna nekadašnje države.

 

 

18. 05. 2022.

17 i 18. maja, 2022. godine, na Cetinju je održana Treća međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa

 

U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, 17. i 18. maja 2022. godine, organizovana je na Cetinju Treća međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa (LAM). Učešće su uzeli bibliotekari iz Crne Gore i regiona, predstavivši tom prilikom procese digitalizacije svojih fondova, značaj očuvanja kulturne baštine, neophodnost saradnje između baštenskih ustanova i misiju same biblioteke u procesu obrazovanja. Radom Izdavačka produkcija Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost u fondu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja, viša bibliotekarka Sofija Jelovac predstavila je doprinos koji je ova institucija kulture ostavila u svom četrdesetogodišnjem angažmanu, a koji je ostao zabilježen kroz plodnu izdavačku produkciju koju Biblioteka danas baštini u svom fondu. Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta predstavila je značaj i različite vidove saradnje koje je naša ustanova realizovala sa obrazovnim ustanovama u gradu, kao i neophodnost dalje saradnje između baštenskih ustanova kulture. Tokom Konferencije održana je i panel diskusija na temu „(Re)konstrukcija uloge savremenog bibliotekara/ke: izazovi i uspješne prakse“. Učesnici diskusije prezentovali su sve one izazove sa kojima se kao kulturni poslenici suočavaju u svom radu. Zaključeno je da savremeni bibliotekari, osim posjedovanja neophodnih stručnih znanja, moraju biti kreativni i komunikativni, kako bi prepoznali potrebe svojih korisnika i podigli nivo kulturnog života u samoj zajednici. Moderatorka panela bila je Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore. Stručni radovi sa Konferencije biće publikovani u Zborniku, koji će biti objavljen tokom godine.

 

 

10. 05. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala je književno veče na kom je predstavljeno književno stvaralaštvo Milanke Aranitović Rakočević

 

Milanka je rođena u Malim Krćama kod Pljevalja. Školovala se u Pljevljima, Podgorici, Nikšiću, živjela i radila u Bosni. Nakon izbijanja građanskog rata i dolaska iz Novog Travnika u Podgoricu, pokrenula je list za djecu ,,Đetelina", bila urednik, vodila novinarsku radionicu, kulturno umjetničko društvo ,,Pokaži šta znaš", formirala biblioteku ,,Knjigom za druga" u izbjegličkom naselju sa oko hiljadu knjiga, pokretala humanitarne akcije pomoći djeci bez roditelja i sama učestovovala u mnogim. U ,,Dan" -u je objavljivala reportaže sa tematikom iz izbjegličkog života za koje je dobila nagradu i zahvalnicu. Objavila je tri zbirke poezije: ,,Poezija" ,,April" i ,,Iskrale se ptice", romane: ,,Više od života", ,,Kad zažmuriš niko te ne vidi" za koji je dobila „Srebrnu plaketu" od ,,Udruženja bosanskih umjetnika“, ,,Pucaj, puče mi duša", za koju je predložena za specijalnu nagradu za pisanje u Crnoj Gori i koji je 2019. preveden na njemački jezik i ušao u Antologiju svjetskih antiratnih romana, potom ,,Ne kradi mi sebe" i ,,Čovjek bez adrese". Već radi na novom romanu koji ima radni naslov ,,Ubij me, ako znam". Njena poezija je zastupljena u zbornicima pjesnika bivše Jugoslavije - ,,Miljkovićeve večeri poezije", Zborniku pjesnika Crne Gore i Srbije, ,,Topla reč" I, II i III, Udruženje slobodnih umjetnika Australije, ,,Ljubav je stvorila svijet" ,,Pjesničko kolo", "Bezvremena ljubav" Udruženje pisaca i umjetnika Zenit, "Pjesnik svetionik" Udruženja Nekazano iz Bara, kao i u okviru zbornika dječje poezije "U okrilju porodice najljepše se sanja" Udruženja Vizija iz Golubovaca. Njeno prozno stvaralaštvo je ušlo u monografiju prof. dr Sofije Kalezić "Minervinim tragom" - prozno stvaralastvo crnogorskih književnica. Član je Udrženja pisaca Crne Gore, član Udruženja ,,More" iz Tivta i počasni član Udruženja ,,Isak" iz Goražda. Majka je tri sina i prva je žena u Crnoj Gori koja je javno progovorila o nasilju u porodici i o toj temi napisala roman.

 

 

28. 04. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” predstavila književni portret Zorana Bognara


 

U Narodnoj biblioteci ,,Stevan Samardžić” u Pljevljima, u četvrtak, 28. aprila 2022. godine od 19h čitaoci su mogli da se druže sa pjesnikom, esejistom, proznim piscem, književnim kritičarem i antologičarem Zoranom Bognarom. Tom prilikom, kroz formu razgovora sa direktoricom Biblioteke i moderatorom Đinom Bajčetom, Bognar je predstavio publici dvije najnovije knjige poetsko-fenomenoloških mikroeseja ,,Ejdetske slike II sa podnaslovom: Dijalektika smrti iliti pakao (ne)zaborava) i ,,Ejdetske slike III sa podnaslovom: Dnevnik ćutanja iliti imanentnost odsustva, kao i drugo izdanje pjesničke knjige ,,Srbijo, mogu li da budem tvoj sin”, sa podnaslovom: Poema o vlastitom prokletstvu koja je ovjenčana sa tri prestižne nagrade: ,,Ivan Focht”, ,,Rastko Petrović” i ,,Milan Rakić”. Bognar je ovom prilikom bio gost i na TV Pljevlja. O književnom djelu Zorana Bognara objavljeno je preko 250 eseja, kritika i studija, kao i dvije knjige: Vladan Panković i Nikica Banić: ,,Atletsko hodočašće nad jelisejskim vodama i poljima Zorana Bognara" i Marko Paovica: ,,Skice za spomenik" - o izabranim delima Zorana Bognara. Dobitnik je više od 20 nacionalnih književnih nagrada i 4 internacionalne. Izdavačka kuća „Draganić” objavila je Izabrana dela Zorana Bognara u 7 tomova povodom 30 godina književnog rada (2013-2014, Beograd) kojima su kasnije pridodata još dva toma: ,,Ejdetske slike II" i ,,Ejdetske slike III". Član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Takođe, počasni je član i PEN-a Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na mnogim međunarodnim pjesničkim festivalima i kongresima. Održao je više samostalnih književnih večeri u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Poljskoj, Grčkoj, Australiji, kao i u zemljama regiona (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora)... Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u Izdavačkoj kući „Dereta”. Predsednik je Fonda „Ars Longa” za očuvanje lijepih umjetnosti.

 

 

14. 04. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” dodijelila Nagradu „Dušan Grbović“ za najbolje poetsko ostvarenje mladih


 

JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja, ustanovila je Nagradu „Dušan Grbović“ za najbolja poetska ostvarenja mladih iz gradova na sjeveru Crne Gore. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja da pišu poeziju, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o književnom djelu Dušana Grbovića kao važnom dijelu duhovnog, književnog i kulturnog nasljeđa Pljevalja. Na sjednici Žirija za dodjelu Nagrade „Dušan Grbović“, održanoj 14. 4. 2022. godine, donešena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom februara, prispjela su 33 rada od 8 autora. Stručni žiri u sastavu Slava Vraneš, Snežana Bujaković, Jelena Bajić, Žanka Milić i Đina Bajčeta, odlučio je da Nagrada za najbolje poetsko ostvarenje mladih stvaralaca, ovaj put bude dodijeljena sledećim učesnicima: Jovanu Jovanoviću iz Bijelog Polja, za osvojeno prvo mjesto, sa pjesmom „Još jednom“; Jani Bazović iz Kolašina, drugoplasiranoj, sa pjesmom „Ako odeš“; Božici Grujičić iz Pljevalja, trećeplasiranoj sa pjesmom „Bura“. Nagrada se sastiji od novčanog iznosa, diplome i knjige ,,Sabrani radovi Dušana Grbovića”. Svečano uručenje Nagrade je planirano za 29. april u 12h u Čitaonici Biblioteke. Na taj način će Biblioteka obilježiti Svjetski dan knjige.

 

 

12. 04. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala književno veče Vidoja Despotovića


 

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala je književno veče na kom je predstavljeno stvaralaštvo Vidoja Despotovića. O njegovom stvaralaštvu su govorili: Milenko Jović, Rajko Palibrk, Ljiljana Bajčetić, Dejan Miličić i Đina Bajčeta. Vidoje Despotović je rođen 1930. godine u Vrulji đe je završio osnovnu školu, nižu gimnaziju u Pljevljima, učiteljsku školu u Beranama a školu rezervnih oficira u Bitolju. U mlađim godinama je bio učesnik na više radnih akcija: Nova Gorica, Novi Beograd, autoput Bratstvo jedinstvo, Željezara Nikšić. Radio je kao prosvjetni radnik u Vrulji, kasnije se preseljava u Pljevlja i radi kao rukovodilac Centra za stručno obrazovanje radnika. Predsjednik Saveza sindikata Opštine Pljevlja bio je dugi niz godina, kao i sekretar organa za odbranu i član izvršnog odbora opštine Pljevlja. U penziju odlazi 1990. godine sa funkcije komandanta Opštinskog štaba teritorijalne odbrane. Kao predsjednik Organizacije boraca NOR-a od 1941 do 1945 dao je veliki doprinos na planu njegovanja antifašizma i vaspitavanju mladih na borbenim tradicijama i vrijednostima. Dao je značajan doprinos razvoju saradnje sa boračkim organizacijama opština Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Tekstove o prošlosti pljevaljskog kraja objavljivao je u listovima i časopisima: Breznički zapisi, Mileševski zapisi, Mostovi i Pljevaljske novine. Napisao je i objavio 16 knjiga, neke od njih su: Porodica Despotović u Pljevaljskom kraju, Porodica Pejović u Pljevaljskom kraju, zbirke pripovijedaka Progon, Kuća u kući, Kao borovi, Naša sela, Vrulja i Vruljani, Pljevaljsko školstvo do 1998. godine i Sedam godimna Pljevaljske bitke. Za svoj rad je dobio priznanja i odlikovanja: Medalju rada, Orden rada sa srebrnim zracima, Plaketu odbrane Crne Gore, Plaketu JNA i 2011. godine, najveće priznanje od svojih sugrađana Nagradu 20 novembar.

 

 

29. 03. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala književno veče Buda Simonovića


 

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala je književno veče na kom je predstavljena knjiga ,,Tajna ljubav kraljice Jelene” autora Buda Simonovića u čitaonici Biblioteke. Ova priča o najznamenitijoj crnogorskoj odivi, usmjerena je na to da, u mjeri mogućeg, idući stazama njenih najintimnijih nadanja, patnji, ljubavi i strasti, tragom njene sudbine, osvijetli karakter i snagu jedne žene, prvenstveno privatnog bića, iz kojeg je upravo i poniklo i razvilo se njeno kraljevsko dostojanstvo i lična slava, dostojna svakog poštovanja. Ona je pola vijeka nosila italijansku kraljevsku krunu. Pišući knjigu o kraljici Jeleni, jedinstvenoj među ženama i vladarkama po svojim etičkim životnim nazorima i fizičkoj ljepoti, Simonović je istovremeno napisao i proznu himnu crnogorskoj patrijahalnoj ženi. Ova knjiga je posvećena značajnim ličnostima i događajima Crne Gore, kao i ličnostima koje su bile u vezi sa aktuelnim društveno istorijskim zbivanjima u Evropi krajem XIX i prvoj polovini XX vijeka. O knjizi su govorili, novinar i publicist Milan Stojović, mr Zora Jestrović i autor Budo Simonović.

 

 

24. 03. 2022.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala književno veče Borisa Jovanovića Kastela


 

JUNB ,,Stevan Samardžić” je organizovala književno veče Borisa Jovanovića Kastela na kom su predstavljene dvije knjige, zbirka poezije ,,Ako dojedrim” i zbirka eseja ,,Konzul i juvelir Mediterana”. Promocija ovih knjiga okupila je u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u Podgorici veliki broj ljubitelja poezije, rođene pod sjenkom maslina, jedara i palmi. Jovanović je skoro tri decenije dosljedan svojoj strasti, a nedavno je za izuzetan književni opus i doprinos evropskoj poeziji dobio prestižnu poljsku nagradu ,,Klemens Janicki”. Zbirka poezije ,,Ako dojedrim” objavljena je 2021. godine, a zbirka eseja ,,Konzul i juvelir Mediterana” 2022. godine u izdanju JUNB ,,Stevan Samardžić”. Ova zbirka poezije je na fonu čuvene Kamijeve rečenice da će se filozofija zla upravo raspršiti iznad obala i beskrajnih pučina ovog našeg Mediterana. Zbirku eseja ,,Konzul i juvelir Mediterana” o poeziji Borisa Jovanovića Kastela, koju potpisuje četrdeset autora, pjesnik smatra svojevrsnom ličnom kartom svoje poezije, nekom vrstom svog književnog pasoša. U ime izdavača književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta a stihove poezije i navode iz eseja čitala je Sofija Kirsanov.

 

 

04. 02. 2022.

 

15. 01. 2022.

Zahvalnost darodavcima


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, tokom 2021. godine, uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Osim kupovinom, knjige su na police Biblioteke pristizale i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova. Uz srdačnu zahvalnost dajemo imena darodavaca:

 

Mirko Lalović (Beograd), Ljiljana Bajčetić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Rodoljub Ćorić (Mojkovac), Željko Rutović (Podgorica), Zoran Bošković (Podgorica), Hadži Miloš Gačević (Pljevlja), Blažo Čepić (Pljevlja), Veselin Mišić (Mojkovac), Milenko Jović (Pljevlja), Miodrag Gomilanović (Podgorica), Dragoljub Dragan Marković (Pljevlja), Milan Spasojević (Pljevlja), Miljan Sandić (Pljevlja), Milika Vojinović (Pljevlja), Nada Loncović (Pljevlja) Milorad Mišo Zečević (Pljevlja), Mila Medigović Stefanović (Beograd), Nermin Redžović (Pljevlja), David Joksimović (Pljevlja), Dejan Zejak (Bijelo Polje), Mile Joksimović (Pljevlja), Vukašin Baćović (Podgorica), Domagoj Žarković (Podgorica), Velinka Bela Aritonović (Pljevlja), Miloš Vojinović (Bijelo Polje), Slobodan Radović (Pljevlja), Vlado Ćurčić (Pljevlja), Budo Simonović (Podgorica), Maja Terzić (Pljevlja), Edin Smailović (Bijelo Polje), Husein Pajević (Pljevlja), Đina Bajčeta (Pljevlja), Miodrag Čabarkapa (Pljevlja), Božo Jelovac (Pljevlja), Radoje Čolović (Beograd), Dragomir Bojović (Pljevlja), Slobodan Vukanović (Podgorica), Mirko Demić (Kragujevac), Milorad Grbović (Negotin), Jasenka Lalović (Beograd), Mijo Janjušević (Podgorica), Enes Pelidija (Sarajevo), Danko Radovanović (Pljevlja), Dušan Medin (Kotor), Aleksandar Čotrić (Beograd), Vladislav Vlahović (Podgorica), Milenko Šarac (Pljevlja) Milenko Ćirović Ljutički (Beograd), Dragojla Vukojičić (Pljevlja) Milić Petrović (Beograd), Mirko Lončar (Beograd),Miroslav Doderović (Nikšić), Institut za srpsku kulturu (Nikšić), Rudnik uglja (Pljevlja), Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Biblioteka „Vuk Karadžić“ Prijepolje, Matica crnogorska (Podgorica), NVO „Legalis“ (Pljevlja)

 

 

16. 12. 2021.

JUNB ,, Stevan Samardžić” Pljevlja uzela učešće na Okruglom stolu u Novom Pazaru


 

Narodna biblioteka ,,Dositej Obradović” iz Novog Pazara je povodom proslave značajnog jubileja, obiljezavanje 100 godina od osnivanja, organizovala okrugli sto na temu ,,Uloga i značaj javne biblioteke u kulturnom životu lokalne zajednice”. Učešće u radu okruglog stola su uzele biblioteke iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Konjica, Kraljeva, Pljevalja, Bijelog Polja, Petnjice i Rožaja. JUNB ,,Stevan Samardžić” ima veliku ulogu i značaj u razvoju kulture i aktivno učestvuje u razvoju i formiranju kulturnog života u Pljevljima, Crnoj Gori i regionu kroz prisustvovanje i učešće u radu na međunarodnim konferencijama i okruglim stolovima.

 

 

15. 12. 2021.

Književno veče ,,Vraneška legenda”


 

JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” u saradnji sa JU ,,Centar za kulturu” organizovala je književno veče na kom je predstavljena knjiga ,,Vraneška legenda” (Predanje o Pavi i Ahmetu – između istorije i legende) autora prof. Veselina Konjevića. Prije oko tri i po vijeka, đevojka Pava, kćerka vraneškog kneza Nikole Milikića, jedinica i ljepotica, udala se za islamiziranog mještanina Ahmet pašu Hasanbegovića. Mladi Hasanbegović se nakon višegodičnjeg izbivanja iz svog rodnog kraja, vratio u Vraneš i zaljubio u Pavu, koja je pristala da se uda za njega, pod uslovom da ne mijenja vjeru i da sva muška đeca koju budu imali u braku budu islamske vjere a ženska hrišćanske. Pava je rodila tri sina, Mušu, Hasana i Dauta, od kojih su nastala tri znamenita muslimanska bratstva Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići. Predanje o Pavi i Ahmetu ima univerzalno i svevremeno značenje i vrijednost, ono nosi u sebi snažnu poruku o potrebi vjerske i nacionalne tolerancije, bez obzira na razlike i predrasude koje nameće vrijeme, što je posebno aktuelna tema na prostorima Balkana a i šire. Prihvatanje drugog i drugačijeg, bez namjere i želje da ga ,,udešavamo” prema sopstvenim afinitetima i nahođenjima, ključna je poruka ovog predanja. Naše međusobne razlike, nastale uticajem različitih civilizacija kroz vijekove nijesu hendikep, već predstavljaju naše kulturno i civilizacijsko bogatstvo, koje je nužno njegovati i afirmisati. Svemu tome predanje o Pavi i Ahmetu jeste savršen uzor, s toga ga je i vrijedno čuvati i afirmisati. Sve navedeno jasno ukazuje na to da značaj predanja o Pavi i Ahmetu nadilazi granice države Crne Gore, jer njegove poruke su jednako aktuelne u svim vremenioma i na svim prostorima, pogotovo u nacionalno i vjerski mješovitim sredinama. O knjizi su govorili: prof. Sait Šabotić, Đina Bajčeta i autor, izvode iz knjige čitala je Andreja Gačević.

 

 

14. 12. 2021.

Zaposleni JUNB ,, Stevan Samardžić” Pljevlja pohađali kurs na Cetinju


 

Odjeljenje za bibliotečko-informacioni sistem i digitalizaciju Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević” sa Cetinja, organizovalo je kurs, Prelazak na katalogizaciju sa normativnom kontrolom. Kurs je vodila Đurđa Martinović. Kurs prelazak na katalogizaciju sa normativnom kontrolom trajao je jedan dan i pohađali su ga zaposleni iz naše Biblioteke: Milija Knežević, Sofija Jelovac i Stanojka Ljiljanić.

 

 

13. 12. 2021.

 

03. 12. 2021.

Predstavljena zbirka poezije ,,Zanesen ljepotom” autora Darka Đondovića


 

Javna ustanova Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” organizovala je književno veče 3. decembra 2021. godine, u čitaonici Biblioteke kada je predstavljena zbirka poezije ,,Zanesen ljepotom” autora Darka Đondovića. Na književnoj večeri o knjizi su govorili: Milenko Jović, Radomir Terzić, Dejan Miličić i Đina Bajčeta, stihove je kazivala Andreja Gačević, učenica Gimnazije ,,Tanasije Pejatović”. Ujedinjene Nacije su na generalnoj Skupštini 14. oktobra 1992. godine, proglasile 3. decembar Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Darko Đondović je osoba sa invaliditetom pa je Biblioteka na ovaj način pružila podršku Darku i skrenula pažnju svim ustanovama i institucijama u državi da ovu populaciji uključuju u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života zajednice. Mladi pjesnik Darko Đondović, rođen je 1976. godine u Pljevljima đe je završio osnovnu i srednju školu. Aktivno se bavi šahom i učesnik je brojnih šahovskih turnira na kojima je osvajao medalje. Član je šahovskog kluba Rudar. Kao osoba sa invaliditetom član je udruženja paraplegičara Pljevalja. Jedan je od osnivača nevladine organizacije Prvi potez, koja je osnovana na njegovu inicijativu. Poezija je njegova velika ljubav još od rane mladosti i ovo je njegova prva zbirka poezije. Darko živi i radi u Pljevljima. Darkova poezija je prepuna ljubavi prema damama, majci, sestri, porodici, rodnom selu, gradu, državi i u svakom stihu se osjeća iskreno divljenje ljepotama kojima je okružen. Iz njegovih stihova zrači optimizam, velika volja i želja da uživa u životu kakav ima, cijeneći ga svakog dana sve više. Upućuje nas da razmislimo koliko smo srećni i sa zahvalnošću uživamo u onome što imamo, porodici i zdravlju, to je najvažnije. Posebnu pažnju zaslužuju šahovski motive koji nijesu slučajno zastupljeni u ovoj zbirci. Šahovska tabla je jedno od polja na kojima se iskazuje i dokazuje snažan duh nadarenih osoba sa invaliditetom.

 

 

02. 12. 2021.

 

26. 11. 2021.

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala književno veče ,,Zavičajni susreti pisaca”


 

U okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, Centrom za kulturu, Zavičajnim muzejom i Školom za osnovno muzičko obrazovanje, Biblioteka je organizovala Zavičajni susret pisaca. Učestvovali su pisci i pjesnici koji su bili u mogućnosti da se odazovu na naš poziv: Radojica Grba, Milenka Cica Čolović, Milenko Jović, Sabrina Hadžiosmanović, Miljan Sandić, Magda Bezarević, Milan Lacmanović, Božica Grujičić, Husein Čuturić, Selma Šljuka, Jovana Tošić, Vukica Petrić, Sofija Milić i Ena Ciguljin. Pjesmom ili pričom oni su učinili da svečani pljevaljski novembar bude još svečaniji a tome su doprinijeli i polaznici Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Knežević Mihailo i Borović Teodora izvodeći kompozicije na gitari. Tema je za sve učesnike bila jedinstvena, da svoje priče i pjesme posvete zavičaju.

 

 

25. 11. 2021.

 

22. 11. 2021.

JUNB ,,Stevan Samardžić” posjetili učenici iz Odžaka


 

Učenici prvog i drugog razreda iz OŠ ,,Mihailo ŽugIć" iz Odžaka posjetili su Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom se upoznali sa radom Biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta, kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga naše ustanove tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom rada škole, kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom. Posjetili su i druge ustanove kulture, Zavičajni muzej, Umjetničku galeriju i Centar za kulturu.

 

 

16. 11. 2021.

Predstavljena knjiga ,,Luča crnogorske diplomatije” diplomate Dejana Vukovića


 

U okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti JUNB ,,Stevan Samardžić” organizovala je predstavljanje knjige ,,Luča crnogorske diplomatije” autora Dejana Vukovića. O knjizi su govorili prof. dr Draško Došljak, mr Novica Vujović u ime izdavača i kao jedan od urednika i autor. Iz štampe je izašla knjiga „Luča crnogorske diplomatije“, autora Dejana Vukovića u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Riječ je o djelu koje predstavlja prilog istoriji crnogorske diplomatije. Autor je naveo da je knjiga „Luča crnogorske diplomatije“ iskovana iz ljubavi prema domovini Crnoj Gori. Pijetetu i zahvalnosti prema generacijama naših slavnih, neustrašivih predaka i poštovanju ka ličnostima otmenih diplomata koji su čuvali i uzdizali časno crnogorsko ime i profesiju. Istorijska građa u knjizi potiče iz dragocjenih memoara vojvode Gavra Vukovića, književnih djela kralja Nikole Petrovića i crnogorskih vladara i pisaca, istoričara Rista Dragićevića, dr Đorđa Pejovića, Jagoša Jovanovića, stručne literature akademika Radoslava Rotkovića i Radovana Radonjića. Ali i iz listova „Glas Crnogorca“ i „Orlić“, vrijednih zapisa o Crnoj Gori glasovitih prijatelja iz inostranstva: državnika, diplomata, vojskovođa, plemića, pisaca kao i izdanja znamenitih svjetskih diplomata. Autor se, između ostalog, bavio brojnim znamenitim ličnostima i događajima iz istorije Crne Gore. Knjigu otvara pričom „Zlatni vez Petra I“, gdje opsuje tešku istoriju i neizvjesnu budućnost, te turbulentene istorijske tokove i nepredvidljive zamke salonske diplomatije o kojima je Petar I oprezno razmišljao.

 

 

15. 11. 2021.

 

05. 11. 2021.

Izašla je iz štampe knjiga Radovana Vujadinovića ,,Varnice”


 

Početkom novembra 2021. godine izašla je iz štampe knjiga Radovana Vujadinovića ,,Varnice” (eseji, crtice) Izdavač je JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja, a finansijska sredstva je obezbijedila Opština Pljevlja. Recezent ove knjige je prof. Milorad Zečević koji kaže: ,,Knjiga sadrži kratke priče sa jasnim motivima i temama, čistom sadržinom sa pravim naslovima. Svaki njegov naslov je monogram sadržine i svaki je imenovan samo sa jednom riječju, koja nas odmah upućuje šta ćemo pročitati, šta ćemo u toj zabilješci naći, kuda će nas ona dovesti. Neće nam ostaviti nikakvu nedoumicu, već dati pravu i jasnu sliku nekog isječka iz života”. Biblioteka je do sada izdala veći broj knjiga našeg zavičajnog pisca Radovana Vujadinovića. Gospodin Vujadinović piše priče, pripovijetke, umjetničke reportaže, drame i romane. Sarađuje sa više od pedeset listova i časopisa. Objavio je više stotina pripovijedaka i preko sto priloga iz istorije. Zastupljen je u udžbenicima, priručnicima, antologijama, monografijama, leksikonima kao i domaćim i inostranim zbornicima.

 

 

02. 11. 2021.

Održana izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka i predstavljena knjiga (fototipsko izdanje) Psaltir sa posljedovanjem Đurđa Crnojevića iz 1494. godine

U okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti JUNB ,,Stevan Samardžić” u saradnji sa Maticom crnogorskom, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i Centrom za kulturu, organizovala je izložbu ,,Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka” i predstavljanje knjige - fototipsko izdanje Psaltira sa posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije. Dolaskom Crnojevića na čelo Crne Gore u XV vijeku raste stepen kulture, prvenstveno zbog veza sa Venecijom. Svijest o značaju knjige i potrebe za njom opredjeljuju Đurđa Crnojevića da par decenija poslije Gutenbergovog otkrića nabavi i osnuje prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu. Imena Đurđa Crnojevića, Štampara Makarija i Kotoranina Andrije Paltašića, našeg prvog štampara latiničnih knjiga dio su povjesnice štamparstva petnaestog vijeka. Crnojvića štamparija (1493–1496) prva je kod Južnih Slovena i druga ćirilska štamparija uopšte, odmah iza one u Krakovu 1491. godine. Kontinuitet Crnojevića štamparije i njenih izdanja predstavlja pregnuće i djelo glasovitog štampara vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina, koji početkom XVI vijeka nastavlja misiju koju je započeo Đurđe Crnojević i predstavlja drugu epohu crnogorskog ćirilskog štamparstva. Vojvoda Božidar 1519. godine u Veneciji osniva štampariju koju će naslijediti njegov sin Vićenco. Poznato je da Matica crnogorska nastoji da javnosti predstavi i afirmiše najvrednije iz crnogorske kulturne prošlosti. Vođena činjenicom da su crnogorski štampari XV i XVI vijeka svojim civilizacijskim iskorakom ostavili kulturno i duhovno nasljeđe koje moramo čuvati za dolazeće generacije, kako bi na njemu gradili svoj kulturni i nacionalni identitet. Matica crnogorska i Naučni arhiv Bugarske akademije nauka (BAN) su kao suizdavački projekat objavili fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije. Primjerak ove najrjeđe crnogorske inkunabule u posjedu Naučnog arhiva BAN predstavlja osnovu fototipskog izdanja. Zahvaljujući saradnji dviju institucija kulture i na inicijativu Matice crnogorske, ovaj je primjerak Psaltira prije digitalizovanja restauriran. Fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) objavljeno je u tiražu od 399 numerisanih primjeraka. Izdanje prati dodatak u kojem su objavljeni tekstovi dr Galje Gospodinove iz Bugarske akademije nauka i prof. dr Božidara Šekularca, glavnog urednika izdanja, na crnogorskom, bugarskom i engleskom jeziku. Na promociji su govorili: Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske, dr Marijan Premović i istoričar Rade Vujović. Medijator večeri je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

01. 11. 2021.

 

30. 10. 2021.

Izašla iz štampe publikacija dr Andrijane Nikolić „Prilozi književnosti II“


 

U publikaciji „Prilozi književnosti II“ Nikolić se bavi temama hladnoće u djelima Ive Andrića, uspostavlja tačku vizionarstva hrvatske književnice Dubravke Ugrešić u njenome romanu „Forsiranje romana reke“ te izučava pojam perifernog u romanu „Miris, zlato i tamjan“ hrvatskoga pisca Slobodana Novaka. Ne zapostavljajući crnogorske pisce iz perioda realizma, Marka Cara i Lazara Tomanovića, posvećuje im opsežan tekst u kojemu analizira ovu dvojicu pisaca kao dokazane putopisce, dok je tematiku smrti veoma analitički razložila u pjesništvu Rista Ratkovića, pjesnika nadrealizma. Od novije generacije pisaca ovoga puta odabrala je Miladina Joksimovića i Slobodana Zorana Obradovića čije je prozno i pjesničko ostvarenje dala u preglednim opsežnim radovima. Posebno raduje činjenica da su i žene književnice i književne kritičarke pronašle svoje mjesto u ovoj knjizi. Crnogorska književna scena od 2019.godine bogatija je za monografiju „Minervinim tragom“ prof. dr Sofije Kalezić i „Antologijom proznoga stvaralaštva crnogorskih književnica“ iste autorke kojoj je Andrijana Nikolić posvetila dva teksta u kojima potencira na ženskom pismu i uopšte književnosti koju su stvarale žene u Crnoj Gori, poput Ljubice Perović-Katić i Nade Krivokapić. U svim tekstovima autorke Andrijane Nikolić prisutno je lucidno zapažanje i jasan analitički diskurs, stoga se ova knjiga mora pronaći u bibliotekama srednjih škola, gradskim bibliotekama i svakako u bibliotečnom fondu filološkog fakulteta jer je svojom sadržinom koncipirana kao dodatna stručna literatura u proučavanju književnosti i lakšeg razumijevanja književnog stvaralaštva navedenih književnika. Dr Andrijana Nikolić je dugogodišnja saradnica naše Biblioteke i učestvovala je kao gost na više književnih večeri iz tog razloga je Biblioteka ,,Stevan Samardžić“ pružila podršku pri izdavanju ove knjige

 

 

08. 10. 2021.

Predstavljena knjiga ,,Hamlet na korzou” autora Milorada Boškovića


JUNB ,,Stevan Samardžić“ u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, organizovala je književno veče u petak 8. oktobra sa početkom u 19h u svečanoj sali Centra za kulturu, na kojoj je predstavljena knjiga,,Hamlet na korzou” autora Milorada Boškovića. Knjiga sadrži tridesetak eseja, studija i kritika koji govore o razvoju pozorišne i filmske umjetnosti u CG u drugoj polovini XX i sa početka ovog vijeka a koji se označava kao najplodonosniji u razvoju te dvije umjetnosti do sada. O knjizi su govorili reditelj Goran Bulajić, dr Marija Sarap dramaturškinja i Slavojka Marojević urednica izdanja. Književno veče je održano u svečanoj sali na pozorišnoj sceni Centra za kulturu, primjereno temi i sadržaju knjige kako bi ličilo na pozorišnu predstavu. Hamlet na Korzou, Milorada B. Boškovića sadrži: razmatranja, članke, utiske i kritike o pozorištu i filmu u Crnoj Gori u drugoj polovini XX vijeka - periodu koji se u razvoju tih umjetnosti može označiti kao najznačajniji i najdinamičniji do sada. Ova knjiga je plod taloženja iskustva autora koji je pola decenije živio od pozorišta i za pozorište, bilo da je radio kao upravnik Teatra ili je publicističkim naslovima bilježio zbivanja na daskama koje život znače. Film je takođe, njegov prozor u svijet. I, to ne bilo koji žanr te umjetnosti. Dokumentarni film, Bošković doživljava kao živu pokretnu sliku svijeta, blisku pozorišnoj - sliku o životu u životu… Očaran pozorištem – ogledalom života i filmom - moćnom pokretnom slikom, Bošković u Hamletu na korzou produbljuje snagu i vječnost te dvije umjetnosti. Osnov autorovih pogleda o pozorištu sadržan je u shvatanju: Jedan krak pozorišne režije je na sceni, a drugi u životu. U pozorištu nema mjesta nijednoj ideologiji. Ideologija je iskrivljena slika stvarnosti.

 

 

07. 10. 2021.

 

24. 09. 2021.

Predstavljene dvije knjige ,,Lijepa slova“ i ,,Sve iz jednog mjesta“


 

JUNB ,,Stevan Samardžić“ organizovala je književno veče u petak 24. septembra u holu Centra za kulturu, na kojoj su predstavljene dvije knjige ,,Lijepa slova“ autorke Tatjane Zeković i ,,Sve iz jednog mjesta“ autora Momčila Zekovića. O knjigama je govorila dr Andrijana Nikolić a moderatorka večeri je bila direktorica Đina Bajčeta. Tekst knjige „Lijepa slova“ predstavlja predloške razmišljanja i ispoljavanje samosvijesti bez opaske od bilo čije cenzure, ali istovremeno i otpor društvenim marginalizacijama i obezvređivanju tradicionalnog. Odnosno, svojim filozofemama Tatjana Zeković na metafizičkim aksiomima gradi ideju spoznaje o prirodi stvarnosti. U vremenu kada je književnost prestala da bude društveno angažovana i kada su zavladali neumjesni podmediokriteti, Tanja Zeković se obrušava na anomalije društva.Svedenom ironijom ona postavlja stvari na svoje mjesto i naziva ih pravim imenima, bez korišćenja eufemizama. U njenim tekstovima progovara majka, supruga, prosvjetni radnik, intelektualka izoštrenih načela i pedantno skrojenih mjerila, koja istinom zadaje udarac od kojega padaju maske. S obzirom na izuzetnu stilsku i umjetničku vrijednost rukopisa, uzevši u obzir široku erudiciju književnice i vodeći se njenim egzistencijalnim porivima koji su u tekstovima ove knjige iskristalisani i jasni, uz sugestivnost izražajnih sredstava, rukopis će pronaći svoju široku čitalačku publiku koja neće odoljeti oštrini zapažanja i britkosti izražavanja kroz dokazanu tvrdnju K. Jaspersa: „Svijet u cjelini ne treba smatrati umnim, ali ja mogu da se umno pojavljujem u njemu“, zapisala je recenzentkinja prof. dr Andrijana Nikolić. Knjiga ,,Sve iz jednog mjesta“ autora Momčila Zekovića je nastala prošle godine kao odgovor na mjere izolacije povodom pandemije korona virusa. Družeći se sa pratiocima na društvenim mrežama, njihovim strahovima, iskustvima, duhovitim komentarima, zaokružena je priča pandemijske godine uz poeziju. Sve pjesme su objavljene u vidu svakodnevnih priča. Post quarantine edition je sjedinio poeziju, recital, kompozicije i video spotove, kako u interpretaciji poznatih dramskih umjetnika i pjevača ali i u izvođenju samog autora ove zbirke. Ovom zbirkom poezije imao je namjeru da široj publici pomogne u prevazilaženju dana tokom pandemijskog ,,zatvora“ i nije se štedio u različitim umjetničkim izražavanjima.

 

 

21. 08. 2021.

Održan Okrugli sto ,,Dani humora i satire Vuko Bezarević“


U organizaciji Sekretarijata za društvene djelatnosti, održana je manifestacija XXXV ,,Dani humora i satire Vuko Bezarević“. JUNB ,,Stevan Samardžić“ je ove godine preuzela dio planiranih aktivnosti, kao što je organizovanje okruglog stola na kom su uzeli učešće afirmisani satiričari iz Srbije i Crne Gore⁚ Milorad Joknić, Mijo Janjušević, Milenko Šarac, Dejan Miličić, Dragan Mitov Đurović, Vladislav Vlahović, Boban Rajević, Tamaru Lujak Petelin, Aleksandar Čotrić i Senka Pavlović. Okrugli sto je održan u čitaonici Biblioteke. U prvom dijelu je predstavljena knjiga ,,Đavolja natra II“ Mija Janjuševića, o knjizi je govorio Dejan Miličić i autor. U drugom dijelu su satiričari govorili svoje aforizme na savremene, svakodnevne teme. Svi učesnici Okruglog stola su uzeli učešće i na završnoj svečanosti u Domu kulture.

 

 

11. 08. 2021.

Predstavljena knjiga ,, Što Google zna o meni” dr Sanje Bauk


 

Dr Sanja Bauk od 2018. godine radi kao profesor i istraživač na Tehnološkom Univerzitetu Durban u Južnoj Africi. Prethodno je više od dvadeset godina radila kao predavač i istraživač na Univerzitetu Crne Gore. U fokusu njenog pedagoškog rada i istraživačkog interesovanja su dominantno informatika i aktuelna digitalna transformacija. Pored univerzitetskih udžbenika, istraživačkih i stručnih radova, u slobodnom vremenu, Sanja Bauk piše i objavljuje eseje. „Što Google zna o meni...“ je njena najnovija zbirka, kojoj su prethodile zbirke „Sa granice dva okeana“ i „Lotove žene“. Ovi eseji su pokušaj autorke da se oproba u stvaralačkom radu izvan granica naučnog establišmenta. Riječ je o ostvarenjima kroz koje autorka daje neke uvide u realnost iz lične vizure, kroz personalni narativ. Kratke priče, oglednog tipa, prate autorku na različitim geografskim koordinatama na kojima je radila, u različitim vremenskim presjecima tokom proteklih petnaestak godina. Zbirka „Što Google zna o meni“ je intrigantnog naslova. Zašto autorka stavlja sebe kao jednu malu ptičicu, jedva primjetnu golim okom u prirodnom ambijentu, naspram moćne IT korporacije kakav je Google? – Kroz sam naslov provejava blaga ironija. Iako Google poznaje neke segmente realnosti do detalja, ipak, mu izmiče cjelovitiji uvid u suštinu stvari. Zapravo, autorka se u svojim zapisima na suptilnijem planu suprotstavlja informacionoj i informatičkoj kolonizaciji. Pravce razvoja informacionih tehnologija i vještačke inteligencije uključijući i onu opštu koja je još uvijek u povoju, diktiraju najrazvijenije zemlje svijeta. Čitavi kontinenti ili veći djelovi kontinenanta su isključeni iz tih planova, primjera radi Afrika, Latinska i Srednja Amerika, Jugoistočna Evropa, i centralna Azija. Da li time IT ispunjavaju primarno obećanje da će njihovim razvojem biti ukinute razlike među ljudima? – Naravno, odgovor je negativan.

 

 

10. 08. 2021.

 

30. 07. 2021.

Otvorena izložba 80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA


 

U organizaciji JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” u izložbenom prostoru Umjetničke galerije ,,Vitomir Srbljanović” otvorena je izložba, 80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA, koju je priredila Matica crnogorska. O izložbi su govorili dr Adnan Prekića, Ivan Ivanović, autori ove izložbe kao i gospodin Dragiša Sokić, predsjednika SO Pljevlja. Izložba je posvećena obilježavanju značajnog jubileja, 80 godina od trinaestojulskog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske istorije, Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, uradili su izložbu pod nazivom 80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA. Ovaj datum se veže za dva ključna događaja u savremenoj crnogorskoj istoriji. Prvi je 13. juli 1878. Godine, kada je Crna Gora konačno priznata kao međunarodna država. Drugi 13. juli se odnosi na onaj iz 1941. godine, na kojem je Crna Gora ustala protiv fašizma. Izložbu čine dvadeset dva ilustrovana panoa sa fotografijama i dokumentima iz perioda pripreme ustanka i događanja nakon toga. Autori izložbe su istoričar dr Adnan Prekić, istoričarka magistrica Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović – generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić – predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Za katalog izložbe tekst je napisao dr Adnan Prekić. Total dizajn potpisuje Suzana Pajović. Narod Crne Gore podigao je ustanak u trenutku kada su fašisti kontrolisali cijelu Evropu. Zbog toga je ovo jedan od najsvjetlijih trenutaka milenijumske istorije Crne Gore, najveći i najorganizovaniji ustanak protiv okupatora u Evropi tokom 1941. godine. Trinaestojulski ustanak zato predstavlja i jedan od vojnih i političkih fenomena Drugog svjetskog rata. Ništa manje nijesu važne vrijednosti na kojima je organizovan otpor okupatoru. Te vrijednosti su ugrađene u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha Crne Gore. Vrijednosti slobode, antifašizma, jednakosti i pravde postaće kamen temeljac obnovljene crnogorske državnosti koja je Trinaestojulskim ustankom najavila početak jednog novog perioda naše savremene istorije.

 

 

15. 07. 2021.

Predstavljena je knjiga ,,Ksenija Cicvarić život i pjesme” autora Mića Miranovića


 

Sekretarijata za društvene djelatnosti je organizovao književno veče u Centru za kulturu u saradnji sa JUNB ,,Stevan Samardžić” na kom je predstavljena knjiga Ksenija Cicvarić život i pjesme autora Mića Miranovića u okviru programa obilježavanja Slobodarskog jula u gradu na Breznici. O knjizi su govorili eminentni stručnjaci Senad Gačević iz Podgorice, Mehmed Bajraktarević iz Sarajeva i autor. Književno veče su uljepšali članovi Gradskog tamburaškog orkestra pod rukovodstvom Adnana Prekića, koji su izveli nekojiko Ksenijinih pjesama. Učesnici su govorili o kompoziciji knjige Ksenija Cicvarić život i pjesme, Ksenijinom značaju u kontekstu zaštite i promocije muzičke baštine, kao i o značaju rada autora knjige Milorada Mića Miranovića.

 

 

14. 07. 2021.

 

08. 07. 2021.

Predstavljena zbirka poezije ,,Ako dojedrim” pjesnika Borisa Jovanovića Kastela


 

U organizaciji JU Narodna biblioteka Stevan Samardžić iz Pljevalja, u četvrtak, 8. jula 2021. godine, predstavljena je zbirke poezije Ako dojedrim, crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela čiji izdavač je pljevaljska Biblioteka. Poetsko veče je održano u prostorijama Čitaonice sa početkom u 19 časova. Sa autorom je o njegovom opusu, s posebnim akcentom na knjigu, razgovarala Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, dok je stihove kazivala Andrea Gačević, uz muzičku pratnju polaznika Muzičke škole. Poznat po svojoj sredozemnoj poetskoj srži, južnjačkoj pasiji i neprekidnim uranjanjima u unutrašnja mora beskraja, ovaj crnogorski, južnoslovenski i mediteranski pjesnik objavio je trideset knjiga poezije i eseja, njegova poezija ovjenčana je sa nekoliko međunarodnih nagrada za književnost, prevođena na dvadeset jezika i zastupljena u brojnim antologijama crnogorske, južnoslovenske, mediteranske i evropske poezije. Boris Jovanović Kastel važi za jednog od najvećih pjesnika Mediterana. Tako za njega kažu mnogi kritičari Balkana i Evrope, poredeći ga često sa velikim pjesnikom Mediterana, Kavafisom, napisala je nedavno bosansko-francuska pjesnikinja Jasna Šamić. I u ovoj knjizi Kastel isijava jedinstveni mediteranski senzibilitet, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje i preispituje naše živote i viđenja svijeta. Svaka Kastelova knjiga, pa i ova, jedan je kamičak u tom nesagledivom, bezvremenom i dubokom mozaiku civilizacija.

 

 

07. 07. 2021.

Matica crnogorska poklonila knjige Biblioteci


 

Predstavnici Matice crnogorske su posjetili JUNB ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom poklonili preko 100 primjeraka svojih knjiga i časopisa Matica. Među brojnim naslovima izdvajamo nekoliko: fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije; Crnogorci u Sjedinjenim američkim državama 1860-1919, Šerin Novotni; studiju Crvena ideja Crne Gore Adnana Prekića; Evropeizacija Crne Gore, Bojana Jovanovića; zbornik Crna Gora tri decenije nakon rušenja Berlinskog zida, od AB revolucije do NATO pakta; Portreti knjaza Danila I Petrovića, Saše Bajrovića. Ovim vrijednim poklonom obogaćen je knjižni fond i u smislu građanske tradicije Pljevalja, pa je saradnja sa Maticom crnogorskom od posebnog značaja. Nastavićemo saradnju na budućim zajedničkim kulturnim projektima, jer je doprinos Matice crnogorske, crnogorskoj državnoj i kulturnoj tradiciji nemjerljiv. Izdanja je uručio predsjednik bjelopoljskog Ogranka Matice crnogorske, Rade Ilić.

 

 

04. 07. 2021.

Predstavnici Biblioteke posjetili JU Centar za kulturu Pljevlja


 

U znak dobre i plodne saradnje između JUNB ,,Stevan Samardžić” i JU Centar za kulturu Pljevlja, predstavnici Biblioteke su poklonili Centru za kulturu, sve knjige i časopise koje je Biblioteka izdala u prethodnih 5 godina. Knjige predstavljaju značajna djela zavičajnih autora, koja će biti od velike koristi za zaposlene i sami Centar.

 

 

02. 07. 2021.

Biblioteka uzela učešće na VII Okruglom stolu zavičajnih odjeljenja u Prijepolju


 

Biblioteka Vuk Karadžić iz Prijepolja organizovala je 2. jula 2021. godine VII međunarodni stručni skup zavičajnih odjeljenja pod nayivom: ⹂Biblioteka kao izdavač i suizdavač, autor i koautor publikacija zavičajnih autora i zavičajnih tema”. Cilj ovog Okruglig stola je da Biblioteke sumiraju svoje izdavačke poslove, sa posebnim osvrtom na period rada u uslovima korone, kao i da prepoznaju svoju ulogu u izdavaštvu zavičajnog u retrospektivi. Učešće u radu Okruglog stola su uzeli bibliotekari iz Prijepolja, Dimitrovgrada, Kragujevca, Ljiga, Negotina, Nove Varoši, Obrenovca, Osečine, Požege, Sremske Mitrovice , Zrenjanina, Užica, Bijelog Polja i Pljevalja. Biblioteku iz Pljevalja predstavila je direktorica Đina Bajčeta. Prezentovala je sve knjige koje je Biblioteka izdala u proteklih 5 godina, a radi se o većem broju knjiga zavičajnih autora, zavičajaca koji žive na strani, kao i knjige autora koji su nekada davno živjeli ili boravili u Pljevljima. Kada je u pitanju godina iza nas koja je bila opterećena korona virusom Biblioteka je izdala 5 knjiga, značajnih za Zavičajno odjeljenje. Svi predstavljeni radovi naći u Zborniku, koji će koristiti budućim istraživačima i svima onima koji budu željeli da proučavaju zavičajnu građu. Učesnici skupa su istakli da su ovakva okupljanja najbolji način za razmjenu znanja i iskustva kao i upoznavanje sa radom velikog broja biblioteka iz Srbije i Crne Gore.

 

 

25. 06. 2021.

Predstavljena knjiga ,,Crvena ideja Crne Gore” autora dr Adnana Prekića


 

JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” iz Pljevalja i Matica crnogorska organizovale su promociju knjige ,,Crvena ideja Crne Gore” autora dr Adnana Prekića. Književno veče je održano u svečanoj sali JU Centar za kulturu Pljevlja, 25. juna 2021. godine. Izdavač ove knjige je Matica crnogorska. Na promociji su govorili istoričari, prof. dr Živko Andrijašević, mr Milan Šćekić i autor. Književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Autor u predgovoru knjige ističe: ,,Crvena ideja Crne Gore može se smatrati kao simbolički naziv za ideologiju Komunističke partije u Crnoj Gori poslije 1945. godine, kada ona postaje stožer nove vlasti. U ovoj knjizi ukazuje se na okolnosti u kojima su se pojavile i oblikovale političke ideje Komunističke partije, analiziraju se vrijednosni sadržaji tih ideja i objašnjavaju metode sakralizacije”.

 

 

23. 06. 2021.

Dodijeljena nagrada ,,Svitanje”


 

Svečano uručenje književne nagrade ,,Svitanje“ ovogodišnjim dobitnicima Biblioteka je organizovala 23. juna u čitaonici Biblioteke ,,Stevan Samardžić“. Javna ustanova Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić , ustanovila je nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih koja nosi naziv po istoimenom romanu Milke Bajić Poderegin. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije u pljevaljskom kraju. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o djelu Milke Bajić Poderegin kao važnom dijelu duhovnog nasleđa Pljevalja. Na Konkurs za nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih, prispjelo je 26 radova od 13 autora. Pravo učešća na konkurs imali su mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije: mlađi uzrast do 16 godina i stariji uzrast od 16 do 25 godina, sa proznim radovima koji nijesu ranije nigdje objavljivani. Stručni žiri koji je radio u sastavu: Vladan Vučinić (predsjednik), Mila Marjanović, Žanka Rondović, Verica Popović i Nada Rondović članovi/ce, donio je Odluku da se dodijele prve nagrade u obje kategorije predviđene Konkursom. Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Andreja Petrović (11 godina) učenica VI razreda OŠ ,,Ristan Pavlović“ za priču ,,Sela u mom kraju“. Za stariji uzrast prvu nagradu dobila je Branka Dromnjak, učenica IV razreda Gimnazije ,,Tanasije Pejatović”, za priču ,,Tragovi skrivene namjere“. Nagrada se sastojala od novčanog iznosa, diplome i knjiga prethodnih dobitnika nagrada naše Biblioteke: ,,Nebeska ćuprija“ Milana Bajčete i ,,Sinapse snova“ Matije Vraneša. Na ovaj način Biblioteka pruža veliku podršku mladima da se bave pisanjem a nekadašnjim dobitnicima naših nagrada da izdaju svoje prve knjige

 

 

25. 05. 2021.

Izašla iz štampe zbirka poezije ,,Sinapse snova” autora Matije Vraneša


 

U izdanju JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” izašla je iz štampe zbirka poezije ,,Sinapse snova“ mladog pjesnika iz Pljevalja Matije Vraneša, koji je više puta dobijao nagrade koje je ustanovila naša Biblioteka, za poeziju ,,Dušan Grbović“ i za prozu ,,Svitanje“. Izdavanjem ove knjige Biblioteka je skrenula pažnju pljevaljske javnosti na kvalitet i značaj ovog mladog pjesnika kao zavičajnog stvaraoca a sami tim da podstakne i druge mlade ljude da se bave čitanjem i pisanjem.

 

 

29. 04. 2021.

Biblioteka dobila na poklon knjige od Srpskog kulturnog centra iz Pljevalja


 

Povodom predstojećeg velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa, Srpski kulturni centar iz Pljevalja je poklonio JUNB ,,Stevan Samardžić” značajan broj knjiga. Poklon su uručili Božo Jelovac i Bojan Strunjaš. Tom prilikom su poklonili Biblioteci knjige: Ivan Negrišorac ,,Istorija predaka” , Veselin Matović ,,Noć dugih makaza”, Ljubomir Zuković ,,Rashodovanje” , ,,Pjesništvo Momira Vojvodića” , Vl. L. Majevski ,,Srpski patrijarh Varnava” I ,,Narodni patrijarh” II, ,,Sveto pričešće” i ,, Lek besmrtnosti” .

 

 

20. 04. 2021.

Izašla iz štampe zbirka poezije Borisa Jovanovića Kastela ,,Ako dojedrim”


 

U izdanju JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” izašla je iz štampe zbirka poezije ,,Ako dojedrim“ pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. U ovoj knjizi Kastel isijava jedinstveni mediteranski senzibilitet, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje i preispituje naše živote i viđenja svijeta. Svaka Kastelova knjiga, pa i ova, jedan je kamičak u tom nesagledivom, bezvremenom i dubokom mozaiku civilizacija.

 

 

02. 04. 2021.

Izašla iz štampe knjiga mr Zorana Boškovića ,,Škola i moć medija”


 

Početkom aprila je izašla iz štampe knjiga mr Zorana Boškovića ,,Škola i moć medija”. Izdavač ove knjige je JUNB ,,Stevan Samardžić” Pljevlja. Štampana je na Cetinju u tiražu od 300 primjeraka. Predgovor je napisao mr Željko Rutović. Knjiga obrađuje aktuelnu temu. Mediji imaju moć, koja se neprestano povećava, utiče na razvoj čovjeka, vaspitanje i obrazovanje djece i omladine. Tradicionalna škola slabi a moć medija raste. Štampani mediji ustupaju mjesto elektronskim medijima. Obrazovanje se krajem XX i početkom ovog vijeka ubrzano mijenja, treba ga reformisati kako bi bilo u službi razvoja.

 

 

04. 02. 2021.

 

23. 12. 2020.

Biblioteka ,,Stevan Samardžić” poklonila je značajan broj knjiga JU Dom starih ,,Pljevlja” 

27. decembar je Dan bibliotekara Crne Gore, tim povodom Biblioteka ,,Stevan Samardžić” poklonila je JU Dom starih ,,Pljevlja” značajan broj knjiga od kojih su zaposleni u Domu napravili novogodišnju jelku da uz nju dočekaju Novu godinu. Ovaj novogodišnji dar je izraz dobre volje i brige za najstarije građane u trenutku kada su novogodišnje raspoloženje i praznični duh umanjeni ukupnom epidemiološkom situacijom u našoj državi, ali i u svijetu. Poznato je da čitanje doprinosi jačanju mentalnih kapaciteta i funkcija, obogaćuje slobodno vrijeme i predstavlja svojevrsnu terapiju u izazovnim vremenima, što je od posebnog značaja za stariju populaciju, kojoj pripadaju korisnici Doma starih. Veliki broj doniranih knjiga, koje odlikuje raznovrsnost žanrova, autora i naslova, omogućiće svakom korisniku da izabere knjigu koja mu najviše odgovara. Na ovaj način značajno je obogaćen njihov knjižni fond i počeli su formiranje domske biblioteke za potrebe korisnika. Biblioteka ,,Stevan Samardžić” će i dalje nastojati da im poklanja viškove svojih knjiga u znak podrške i dobre saradnje.

 

 

23. 12. 2020.

Obilježeno 150 godina crnogorskog novinarstva 

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” i Društva crnogorskih novinara, a povodom 150 godina crnogorskog novinarstva, teoretičar medijske kulture i publicista mr Željko Rutović, održao je online predavanje na temu: Postmediji i medijska pismenost u čitaonici Biblioteke. Željko Rutović, autor više knjiga iz oblasti estetike dijaloga, kulture tolerancije, medijske politike, digitalnih fenomena 21. vijeka, slobode izražavanja, kao i naučnih radova iz oblasti medija u međunarodnim naučnim časopisima, između ostalog, autor je zapažene knjige Postmediji - kriza smisla ili masmedijski totalitarizam. Prigodne riječi povodom 150 godina crnogorskog novinarstva ovim povodom imali su i generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, Dragan Mitov Đurović i mr političkih nauka, prof. Zoran Bošković. Moderator predmetne teme je bila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

11. 11. 2020.

Predstavljena knjiga ,,Znamenja slobode” – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju 

U okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Biblioteka je priredila književno veče na kome je predstavljena knjiga ,,Znamenja slobode” – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju u Čitaonici Biblioteke. Ove godine zbog korona virusa književno veče je snimila TV Pljevlja, bez prisustva publike i biće emitovano u okviru planiranog programa. Izdavači ove knjige su: Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore iz Podgorice i Udruženje boraca NOR-a i antifašista iz Pljevalja. O knjizi su govorili: Dragan Mitov Đurović, sekretar Saveza udruženja iz Podgorice, Goran Čavić predsjednik Udruženja iz Pljevalja i direktorica Biblioteke.

 

 

01. 07. 2020.

Biblioteka poklonila knjige seoskim školama 

U cilju što uspješnije saradnje, kao i dostupnosti literature đačkoj populaciji na području seoskih škola, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“, 1. 7. 2020. godine, posjetili su direktori osnovnih škola: „Mihailo Žugić“ Odžak, „Radoje Kontić“ Gradac, „Bratstvo-jedinstvo“ Kovačevići, „Radoje Tošić“ Srdanov Grob, „Kruševo“ Kruševo, „Živko Džuver“ Bobovo, „Vladimir Rolović“ Šula. Tom prilikom naša Biblioteka poklonila je značajan broj publikacija ovim obrazovnim ustanovama, kako bi djeca, koja pohađaju iste, u svojim školskim bibliotekama imala prilike da ih koriste. Knjige, koje su ovim putem ušle u poklon, multiplikati su u fondu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, dobro su očuvane, i uveliko će biti od koristi u fondovima biblioteka seoskih škola.

 

 

25. 06. 2020.

U Narodnoj biblioteci ,,Stevan Samardžić“ Pljevlja otvoreno Odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu 

U Narodnoj biblioteci ,,Stevan Samardžić“ Pljevlja, 25. 6. 2020. godine, svečano je otvoreno Odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu, namijenjeno osobama sa oštećenjem vida i ostalim licima sa posebnim potrebama. Odjeljenje je otvoreno u saradnji sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore iz Podgorice. Gosti na svečanom otvaranju bili su Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore, i njegovi saradnici. Tom prilikom našoj Biblioteci, za uspješan početak rada, poklonili su dva računara i određeni broj knjiga u audio formatu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i Žana Đačić, predsjednica Udruženja slijepih Pljevalja, i Darko Milošević, koji će ovom Odjeljenju pružiti značajnu stručnu pomoć u budućem radu. Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, zahvalila se svojim saradnicima na značajnoj pomoći i podršci koja je Biblioteci pružena u ovom veoma važnom segmentu savremenog bibliotečkog poslovanja.

 

 

22. 06. 2020.

Biblioteka dodijelila nagradu „Dušan Grbović“ i predstavila novu zbirku pjesama „Dok se nova muka rađa“, zavičajnog pisca Milenka Jovića 

U pozorišnoj sali Doma kulture, 19. juna 2020. godine, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče povodom dva kulturna događaja. U prvom dijelu večeri predstavljena je nova zbirka pjesama „Dok se nova muka rađa“, zavičajnog pisca Milenka Jovića. O knjizi su govorili: književnik Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore, Sofija Jelovac, viša bibliotekarka, i autor knjige. U svečanom dijelu programa dodijeljena je književna nagrada „Dušan Grbović“. Tom prilikom publici se obratila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, rekavši nešto više o životu i djelu Dušana Grbovića, ovogodišnjem Konkursu, kao i značaju same Biblioteke u podsticanju i afirmisanju mladih stvaralaca. Nagradu „Dušan Grbović“, za poetsko stvaralaštvo mladih sa sjevera Crne Gore, ove godine dobili su: Ivana Španjević, učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja, sa osvojenim prvim mjestom, dok su drugo mjesto ravnopravno podijelili Branka Dromnjak, učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Luka Kovačević, student prava iz Pljevalja. Ovogodišnjim laureatima, kao i članovima žirija, Biblioteka je uručila posebne poklone, diplome i zahvalnice. Književno veče je održano pred brojnom čitalačkom publikom. Moderator večeri bila je Sofija Jelovac.

 

 

17. 06. 2020.

 

10. 06. 2020.

Dodijeljena nagrada ,,Dušan Grbović“


Nagradu „Dušan Grbović“, namijenjenu najboljim poetskim ostvarenjima mladih autora, kako na lokalnom, tako i regionalnom nivou, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ ove godine dodijelila je po treći put. Na Konkurs, koji je tim povodom Biblioteka raspisala početkom godine, pristiglo je 105 radova od 31 autora. Prvu nagradu, za pjesmu „Ljubav“, dobila je Ivana Španjević, učenica trećeg razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja. Drugo mjesto su ravnopravno podijelili Branka Dromnjak učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, za pjesmu „Neimar“, i Luka Kovačević, student prava iz Pljevalja, za pjesmu „Uspavanka za Anđelu N“. Odluku o dobitnicima Nagrade donio je petočlani stručni Žiri, imenovan od strane Savjeta Biblioteke, koji je radio u sastavu: Slava Vraneš, Snežana Bujaković, Jelena Bajić, Žanka Milić i Đina Bajčeta. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke. Svečano uručenje Nagrade planirano je sredinom juna u Domu kulture, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

 

02. 06. 2020.

Imenovani članovi Žirija za dodjelu Nagrade "Dušan Grbović"


Na osnovu člana 5. Pravilnika o Nagradi ,,Dušan Grbović” za najbolja poetska ostvarenja mladih, Savjet Biblioteke na svojoj IX sjednici od 12. 3. 2020. godine, donio je Odluku kojom je imenovao članove/ce Žirija za dodjelu Nagrade.

 

1. Slava Vraneš – profesorica književnosti u OŠ ,,Boško Buha”

 

2. Jelena Bajić – profesorica književnosti u Gimnaziji ,,Tanasije Pejatović”

 

3. Snežana Bujaković - profesorica književnosti u OŠ ,,Ristan Pavlović”

 

4. Žanka Milić - profesorica književnosti u OŠ ,,Salko Aljković”

 

5. Đina Bajčeta – direktorica Biblioteke (iz reda zaposlenih)

 

 

21. 02. 2020.

Autorsko veče Rodoljuba Ćorića
U Čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja, 20. februara 2020. godine, održano je autorsko veče Rodoljuba Ćorića, autora više zbirki poezije, osnivača Mojkovačkih novina, Radio televizije Mojkovac, Mojkovačkog kulturnog ljeta. O stvaralaštvu pjesnika govorili su mr Željko Rutović i mr Zoran Bošković. Veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta, dok je stihove iz promovisanih zbirki Ćorića recitovala viša bibliotekarka Sofija Jelovac. Pjesnik se toplim riječima zahvalio organizatoru na upriličenoj tribini, poklonivši tom prilikom pljevaljskoj čitalačkoj publici više primjeraka svoje najnovije zbirke poezije.

 

 

01. 02. 2020.

 

24. 01. 2020.

Zahvalnost darodavcima


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, tokom 2019. godine, uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Osim kupovinom, knjige su na police Biblioteke pristizale i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova. Uz srdačnu zahvalnost dajemo imena darodavaca:

 

Zoran Raonić (Pljevlja), Radoje Čolović (Beograd), Miroje Vuković (Podgorica), Nenad Stevović (Pljevlja), Ružica Ostojić (Pljevlja), Dejan Vukelić (Beograd), Verica Krivokapić (Novi Sad), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Rajko Palibrk (Pljevlja), Branka Vojinović Jegdić (Podgorica), Mirko Lončar (Pljevlja), Burhan Čelebić (Bijelo Polje), Milorad Mišo Zečević (Pljevlja), Vladan Bajčeta (Beograd), Borislav Jovanović (Mojkovac), Dejan Vuković (Mojkovac), Milutin Tadić (Beograd), Slavica Stamatović Vučković (Podgorica), Slobodan Vukanović (Podgorica), Andrijana Nikolić (Podgorica), Enes Pelidija (Sarajevo), Goran Čukić (Berane), Đina Bajčeta (Pljevlja), Ismeta Džakić (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Budo Simonović (Podgorica), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jelena Marković (Istočno Sarajevo), Radinko Krulanović (Podgorica), Mirko Jakovljević (Mojkovac), Rodoljub Ćorić (Mojkovac), Kemal Musić (Bijelo Polje), Miomir Maroš (Podgorica), Gogić Mileva (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Laura Barna (Beograd), Nadir Dacić (Prijepolje), Marijan Mašo Miljić (Podgorica), Sofija Kalezić (Podgorica), Božidar Šekularac (Podgorica), Mihailo Bezarević (Pljevlja), Milica Papović (Tivat), Igor Ševčenko (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Institut za književnost i umetnost (Beograd), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Biblioteka „Vlada Aksentijević“ (Obrenovac), JU Ratkovićeve večeri poezije (Bijelo Polje), Osnovna škola Kruševo (Pljevlja), Savjet mladih Demokratske partije socijalista (Pljevlja), Zavičajni muzej (Pljevlja), Srpska kuća (Podgorica), Savjet za građansku kontrolu rada policije (Podgorica), Opština Gračanica (Bosna i Hercegovina).

 

 

05. 01. 2020.

Legat Uzeira Bećovića u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ postala je bogatija za legat Uzeira Bećovića, istaknutog kulturnog radnika Pljevalja, pisca, publiciste, dugogodišnjeg rukovodioca Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost. Legat podrazumijeva cjelokupnu privatnu biblioteku, koju su članovi porodice Uzeira Bećovića poklonili biblioteci ,,Stevan Samardžić“. Ovakve zbirke vode se u bibliotečkoj praksi kao posebni fondovi. Legat Uzeira Bećovića sadrži oko 3000 publikacija. Osim monografskih publikacija, u legatu je sadržano i više književnih i stručnih časopisa, listova, značajna neknjižna građa, bogata fotografska zbirka. Publikacije su iz različitih oblasti kulture, znanja, umjetnosti. Među njima preovladava literatura različitih književnih žanrova, kako pojedinačna izdanja, tako i cijele edicije. Tu su i brojne publikacije iz istorije, filosofije i društvenih nauka, kao i značajan broj leksikona i rečnika. Među autorskim djelima legatora, posebno mjesto zauzimaju monografije, koje svjedoče bogatu kulturno-istorijsku prošlost Pljevalja i okoline.

 

 

28. 12. 2019.

Održana Skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore
 

Povodom Dana bibliotekara Crne Gore, u svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, 27. decembra 2019. godine, održana je Skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore. Program Skupštine, osim stručnih izlaganja bibliotekara i podnošenja Izvještaja o radu Upravnog odbora UBCG, obuhvatio je i izbor organa Udruženja (Nadzorni odbor i Sud časti), koji će pratiti i nadzirati rad Upravnog odbora Udruženja. Tom prilikom za članove Nadzornog odbora izabrani su: Đurđa Martinović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje, Sofija Jelovac iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja i Ardita Rama iz Narodne biblioteke „Mirko Srzentić“ Ulcinj. U Sud časti su izabrani: Milorad Milović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore, Mila Baljević iz Narodne biblioteke Budva i Olivera Todorović iz Biblioteke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Podgorica. Nakon radnog dijela Skupštine, bibliotekari su imali priliku da obiđu izložbu „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“, koja je priređena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

 

27. 12. 2019.

Održana Skupština Opštine Pljevlja


Odbornici Skupštine Opštine Pljevlja, na sjednici održanoj 26. decembra 2019. godine, donijeli Odluku o davanju saglasnosti na Program rada Biblioteke za 2020. godinu. Tom prilikom data je saglasnost i na Odluku o imenovanju direktorice JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Đine Bajčeta, koja je u prethodnom četvorogodišnjem uspješnom i plodotvornom radu na poslovima direktorice Biblioteke, na ovu funkciju izabrana po drugi put.

 

17. 12. 2019.

Pirlitorska legenda pred pljevaljskom čitalačkom publikom
 

Narodna biblioteka „StevanSamardžić“ objavila je drugo dopunjeno izdanje knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“. Tim povodom, u prepunoj Čitaonici Biblioteke, 16. decembra 2019. godine, priređeno je književno veče na kome je knjiga promovisana. Priređivač knjige je mr Isak Kalpačina, književnik, književni kritičar, naučni poslenik na polju vaspitno-obrazovnog rada. Knjiga je po prvi put objavljena u izdanju Nacionalnog parka „Durmitor“ 2004. godine. U knjizi je napravljen izvanredan izbor pjesama, priča, izvoda iz putopisa i književnih ogleda, inspirisanih Pirlitorom i narodnom epskom pjesmom „Ženidba kralja Vukašina“. Književna ostvarenja sadržana u publikaciji prate reprodukcije slika Milorada Mića Blagojevića, koje su tematski vezane za Pirlitor. Ovim izborom čitaocu je ponuđeno jedno novo čitanje pirlitorske legende i narodne pjesme, čime je sam fenomen Pirlitora osvijetljen na nov i estetski osvježavajući način. O knjizi su, osim autora, govorile: mr Zora Jestrović, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Moderatorka večeri bila je Sofija Jelovac.

 

 

 

29. 11. 2019.

Promocija knjige „Minervinim tragom” Sofije Kalezić
 

29. novembra 2019. godine, u Čitaonici Biblioteke, održano je književno veče na kome je promovisana knjiga prof. dr Sofije Kalezić „Minervinim tragom“. Knjiga sadrži prikaze romana i zbirki priča dvadeset i sedam književnica koje su porijeklom iz Crne Gore, a koje su stvarale tokom 20. vijeka do naših dana. Veče je održano u okviru programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti. O knjizi je, osim autorke, govorila doc. dr Andrijana Nikolić, dok je moderatorka večeri bila Sofija Jelovac.

 

 

20. 11. 2019.

Biblioteka počela sa radom u Domu kulture
Nakon više od jedne decenije od kada se Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iselila u zgradu Vektre Optel na Sjenjaku, gdje je svoje redovne aktivnosti obavljala u veoma otežanim uslovima zbog radova na rekonstrukciji zgrade Doma kulture, ovih dana ustanova se vratila u svoje renovirane prostorije. Svečano otvaranje Doma, na kome su ključeve od svojih ustanova dobile Biblioteka, Zavičajni muzej i Umjetnička galerija „Vitomir Srbljanović“, bilo je 19. novembra 2019. godine. Svečanom otvaranju prisustvovali su Igor Golubović, predsjednik Opštine Pljevlja, Aleksandar Dajković, direktori i zaposleni javnih ustanova, kao i brojni građani Pljevalja. Rad sa korisnicima Biblioteka „Stevan Samardžić“ započela je 20. novembra 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06. 11. 2019.

Predstavljena knjiga prof. Dr Božidara Šekularca „Crna Gora u doba Crnojevića“
 

U okviru raznovrsnog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Biblioteka je priredila književno veče na kome je promovisana knjiga prof. dr Božidara Šekularca „Crna Gora u doba Crnojevića“. O knjizi, kao i ukupnom stvaralaštvu pisca, govorio je prof. dr Marjan Premović. Autor se zahvalio organizatoru na pozivu i rekao nešto više o svom dugogodišnjem radu na izučavanju crnogorske srednjovjekovne istorije. Promocija je održana 5. novembra 2019. godine u sali Skupštine opštine Pljevlja, sa početkom u 19. časova. Moderatorka večeri bila je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

 

 

 

 

 

02. 11. 2019.

Biblioteka uzela učešće na Okruglom stolu zavičajnih odjeljenja
 

„Oblici prikupljanja građe vezane za stvaralaštvo zavičajnih pisaca u fondovima biblioteka“, bila je ovogodišnja tema Okruglog stola koji je Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara organizovala u prostorijama svoje ustanove, 1. 11. 2019. godine. Učešće na ovom naučnom skupu, sa svojim stručnim radovima, uzele su narodne biblioteke iz Srbije i Crne Gore, predstavivši tom prilikom zavičajne resurse u svojim fondovima, kao i sve one načine prikupljanja same građe. Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ Pljevlja predstavila je bibliotekarka zavičajnog odjeljenja Sofija Jelovac.

 

 

28. 10. 2019.

Biblioteka na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
 

Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“ posjetila je Međunarodni beogradski sajam knjiga. Kao i prethodnih godina i ova kulturna manifestacija iskorišćena je za upoznavanje sa savremenom domaćom i svjetskom izdavačkom produkcijom. Tom prilikom nabavljeni su brojni naslovi. Publikacije su birane u skladu sa potrebama naše čitalačke publike. Osim stručne literature, police Biblioteke obogaćene su i sa zanimljivim i aktuelnim naslovima iz oblasti beletristike, kao i omladinskim romanom i literaturom za najmlađe korisnike.

 

 

 

 

 

23.10.2019.

Književno veče na Žabljaku


 

U saradnji sa Turističkom organizacijom i Centrom za kulturu Žabljak, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizovala je književno veče posvećeno promociji drugog dopunjenog izdanja knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“, autora Isaka Kalpačine. Izdavač knjige je Biblioteka. O knjizi su govorili mr Zora Jestrović, Đina Bajčeta, kao i sam autor. Gostima se obratio slikar i vajar Milorad Mićo Blagojević, autor likovnih priloga sadržanih u samoj publikaciji. Veče je održano u sali SO Žabljak, u 19 časova.

 

 

27.09.2019.

Promovisana knjiga „Zamka“ Radovana Vujadinovića
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana nova zbirka pripovijedaka Radovana Vujadinovića. O knjizi zavičajnog pisca, iza koga stoji obiman i plodan književni opus, govorio je Milorad Joknić, književnik i publicista, koji je jedan od recenzenata knjige. O ukupnom stvaralaštvu Radovana Vujadinovića, sa posebnim osvrtom na promovisanu knjigu „Zamka“, čiji je izdavač Biblioteka, govorila je direktorica Đina Bajčeta, koja je i moderator večeri. Izvode iz knjige čitala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Veče je održano 26. septembra 2019. godine u sali Skupštine opštine Pljevlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.09.2019.

Biblioteka predstavlja knjigu "Zamka" autora Radovana Vujadinovića


 

23.09.2019.

Održan II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja


 

20. septembra 2019. godine, na dan usvajanja Deklaracije kojom je Crna Gora 1991. godine proglašena za ekološku državu, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ održala je II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je „Ekologija kao predmetna odrednica u zavičajnim fondovima“. Učešće u radu Okruglog stola uzele su biblioteke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavivši u svojim prezentacijama zavičajne resurse, kao i sve one nosioce informacija koje baštine u bibliotečkim fondovima, a koji mogu odgovoriti ovoj složenoj društvenoj temi. Ovu međunarodnu kulturnu manifestaciju, koja je postala sastavni dio programskih aktivnosti Biblioteke, podržalo je Udruženje bibliotekara Crne Gore, naglasivši značaj uspostavljanja saradnje između baštenskih institucija, koja se na ovaj način realizuje i doprinosi bibliotečko-informacionoj djelatnosti. Kao i prethodne godine, radovi sa ovogodišnjeg Okruglog stola biće objavljeni na zajedničkom kompakt disku, koji će nakon obrade i katalogizacije postati značajna bibliotečka građa na predložene teme. Biblioteku „Stevan Samardžić“ sa stručnim radom na temu ekologije predstavila je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja, koja je i urednica Okruglog stola. Stručni skup je održan u sali Skupštine opštine Pljevlja, uz veliku medijsku pažnju.

 

 

19.09.2019.

Promovisana knjiga „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ Nadira Dacića
18. septembra 2019. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ autora dr Nadira Dacića. Knjiga je nastala na osnovu bogate zbirke dokumenata koja se čuva u Državnom arhivu Crne Gore na Cetinju, a koja govori o jednom veoma važnom periodu u radu pljevaljskog muftijstva, čija je nadležnost bila teritorija današnje Crne Gore, izuzev Plava i Gusinja, kao i Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. O knjizi su govorili recenzenti prof. Suljo Mustafić i prof. Mehmed Bajraktarević, prof. dr Adnan Prekić i autor. Moderatorka večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac. Veče je održano u sali SO Pljevlja.

 

 

 

 

 

18. 09. 2019.

Biblioteka organizuje II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje II Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, sa temom „Ekologija kao predmetna odrednica u zavičajnim fondovima“. Okrugli sto će se održati 20. septembra 2019. godine, sa početkom u 10 časova, u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Na Okruglom stolu učestvovaće: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, Biblioteka „Milutin Bojić“ Beograd, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ Prijepolje, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ Cetinje, Narodna biblioteka Bijelo Polje i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevalja. Svi radovi sa ovog stručnog skupa biće objavljeni, kao i sa prošlogodišnjeg okupljanja, na zajedničkom kompakt disku, i budućim istraživačima, nakon obrade i katalogizacije, postati korisna bibliotečka građa u budućim istraživanjima. Urednica Okruglog stola je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja NB „Stevan Samardžić“.

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 09. 2019.

Promocija knjige "Pljevaljsko muftijstvo" dr Nadira Dacića


 

13. 09. 2019.

Novo čitanje Isidore Sekulić


U okviru „Književne tribine novo čitanje“, koju je Biblioteka ustanovila 2010. godine, 12. septembra 2019. godine, održana je tribina Novo čitanje Isidore Sekulić. Kao pisac, prevodilac, prva žena član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Isidora Sekulić je govor i jezik smatrala kulturnom smotrom svog naroda. Autor je obimnog i plodnog književnog djela. Svake godine održava se naučni skup i izdaje zbornik radova „Isidorijana“, a ustanovljena je i književna nagrada „Isidora Sekulić“. O životu i stvaralaštvu Isidore Sekulić govorila je prof. Laura Barna, pripovjedač, romansijer i esejista. Objavila je knjige: ,,Protovir“, ,,Nevolje gospodina T. ili suteren“, ,,Crno telo“, ,,Dijalog o kamenu“, ,,Moja poslednja glavobolja“, ,,Četiri elementa“, ,,Sanatorijum pod belim“, ,,Tamo neka zanimanja“, ,,Umetnost nema definiciju“, ,,Đorđoneova kletva“, ,,Pad klavira“, ,,Crveni presek“, ,,Jugo uvek okreće na buru“, ,,Devet srednjovekovnih manastira u Bosni“. Dobitnica je brojnih književnih nagrada. Njene priče i eseji prevedeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije. U saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac, i Kućom kralja Petra I od 2009. godine uređuje i vodi književne i kulturološke tribine u okviru autorskog projekta „Isidora nas sluša“. Razgovor sa gošćom tribine vodila je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator književne večeri. Tribina je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

 

 

 

 

 

09. 09. 2019.

Književna tribina "Novo čitanje Isidore Sekulić"


 

05. 09. 2019.

Predstavljen roman ,,Mojkovačka bitka “ Ćamila Sijarića


U okviru programa književne manifestacije 49. ,,Ratkovićeve večeri poezije” Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” predstavila je roman ,,Mojkovačka bitka” Ćamila Sijarića, koji je reizdala tokom 2018. godine. Književna tribina koja je priređena pod nazivom ,,Kuću kućom čine lastavice”, prema istoimonoj zbirci pripovijedaka Ćamila Sijarića, održana je u utorak 3. septembra u njegovom rodnom mjestu Godijevu, u Biblioteci koja nosi njegovo ime. Biblioteka je smještena u staroj školi koju je pohađao autor romana. Škola je renovirana i adaptirana za kulturne programe. U Biblioteci se nalazi legat Ćamila Sijarića i veliki broj drugih publikacija. O knjizi su govorili prof. Borislav Jovanović iz Mojkovca i mladi književni kritičar Amar Mulabegović iz Bijelog Polja. Književnoj tribini prisustvovali su brojni građani iz Bijelog Polja, mještani, učenici i profesori Osnovne škole ,,Šukrija Međedović” koja je izgrađena u neposrednoj blizini.

 

Učešćem u ovoj kulturnoj manifestaciji, kao i učešćem na skoro održanom ,,Mojkovačkom kulturnom ljetu“, Biblioteka ,,Stevan Samardžić“ je proširila saradnju sa drugim bibliotekama, centrima za kulturu i javnim ustanovama koje se bave promovisanjem i očuvanjem kulturnih dobara, posebno sa sjevera Crne Gore. Kulturno, književno i umjetničko naslijeđe, koje ove naše prostore sažima u jednu cjelinu, dovoljan su i dragocjen povod za organizovanje ovih i sličnih manifestacija. Umjetnička ostvarenja, među kojima roman ,,Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića zauzima posebno mjesto, čine nas prepoznatljivim na široj kulturnoj mapi, tako da je svako novo čitanje i vraćanje ovom djelu od posebnog značaja.

 

Moderator književne tribine bila je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

10. 08. 2019.

Predstavljena knjiga reportaža ,,Zapisana Crna Gora“ Miomira Maroša
U izložbenom prostoru Doma kulture, 10. avgusta 2019. godine, pred brojnom čitalačkom publikom, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je knjigu reportaža ,,Zapisana Crna Gora“ autora dr Miomira Maroša. O knjizi i autoru su govorili etnolog – antropolog dr Branko Banović, direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima i direktorica Biblioteke ,,Stevan Samardžić”, Đina Bajčeta. Publici se obratio i autor knjige reportaža ,,Zapisana Crna Gora“, dr Miomir Maroš, novinar Javnog servisa Televizije Crne Gore, koji je poznat po emisijama ,,Jutro iz gradova” i ,,Zapis” čiji je i autor i voditelj. Književno veče učinili su posebnim i drugačijim gostovanje Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja, na čelu sa gospodinom Emirom Prekićem i članovi Kulturno umjetničkog društva ,,Volođa” koje predvodi umjetnički direktor Arman Bećović. Gost večeri bila je Zarka Tursumović koja je učestvovala u emisijama ,,Zapis” predstavljajući autentičnu pljevaljsku kuhinju. Moderator književne večeri bio je Miljan Živković.

 

 

 

 

 

08. 08. 2019.

 

01. 08. 2019.

Promovisan roman „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića
U okviru manifestacije „Mojkovačko kulturno ljeto“, 31. jula 2019. godine, u sali Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je roman „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića. Biblioteka je roman reizdala 2018. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore. O romanu su govorili prof. Borislav Jovanović, pisac i književni kritičar, i mr Kemal Musić, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ iz Bijelog Polja. Moderator književne večeri bila je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

29. 07. 2019.

 

26. 07. 2019.

Promovisan roman „Ubojtak“ Boža Bulatovića
U izložbenom prostoru Doma kulture, 25. jula 2019. godine, pred brojnom čitalačkom publikom, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je roman „Ubojtak“ Boža Bulatovića. Roman je, kao drugo izdanje, izašao u okviru prestižne edicije „Neprolazni romani“, čiji je izdavač Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“. U ime izdavača prisutnoj čitalačkoj publici obratio se Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke. O romanu „Ubojtak“, njegovoj višeslojnoj tematskoj i značenjskoj kompoziciji: istorijskoj, etnološkoj, psihološkoj, etičkoj, metafizičkoj, estetskoj, kao i značaju koji ovo djelo ima u ukupnoj crnogorskoj književnosti, govorio je Marijan Mašo Miljić, publicista i bibliotekar u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore. Izvode iz promovisanog djela čitala je bibliotekarka Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, Sofija Jelovac, dok je moderatorka večeri bila Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

 

 

 

24. 07. 2019.

JAVNI POZIV ZA SPORAZUMNI PRESTANAK RADNOG ODNOSA


Vlada Crne Gore je na sjednici od 11. jula 2019. godine, na osnovu člana 33 stav 3 Zakona o zaradama u javnom sektoru, donijela Odluku o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

 

U cilju realizacije navedene Odluke, kao i Zaključka Vlade br. 07-3038 od 11. jula 2019. godine direktorica, kao starješina JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”, je objavila javni poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa zaposlenih u JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”

 

Na osnovu javnog poziva svi zaposleni u JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”, koji imaju najmanje šest godina radnog staža od kojih posljednju godinu u javnom sektoru, a koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine trebaju da do 30. avgusta 2019. godine podnesu direktoru zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa.

 

Pored javnog poziva, dostavljamo vam i Odluku o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru,Tablicu simulacije iznosa otpremnine po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, na primjeru selektovanih zvanja u javnom sektoru, kao i Obrazac zahtjeva koji će zaposleni podnosilti u cilju prijave za sporazumni prestanak radnog odnosa.

 

 

24. 07. 2019.

 

19. 07. 2019.

Održana radionica ,,Digitalna transformacija sad ili odmah“
U organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore i Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, 19. jula 2019. godine, održana je u hotelu ,,Franca“ radionica ,,Digitalna transformacija – sad ili odmah“. Na skupu se govorilo o tehnološkom vremenu sadašnjice, značenju i ciljevima digitalne transformacije, dobrim primjerima uspješne digitalne transformacije u svijetu kao i u Crnoj Gori i aktuelnim izazovima informacione bezbijednosti. Radionici su prisustvovali predstavnici Opštine Pljevlja, lokalnih preduzeća i ustanova kao i privrednici iz Pljevalja. Suorganizacijom ovog događaja i planiranjem narednih u ovom duhu, opštinska vlast želi da pokaže da je digitalna transformacija lokalne samouprave jedan od važnih ciljeva, ali i da podstakne i pokrene ostale relevantne privredne i društvene faktore da i sami pokrenu ovaj proces, kako bi svi shvatili da IT nije trošak već investicija u stvaranju efikasne, jeftine i konkurentne poslovne sredine. Radionicu su vodili eminentni stručnjaci u Crnoj Gori iz ove oblasti: Vladan Tabaš, Stevan Ljumović i Dragoslav Kenjić. Radionici su prisustvovale iz Biblioteke Đina Bajčeta i Dragana Srbljanović.

 

 

 

08. 07. 2019.

Biblioteka na Okruglom stolu
Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Prijepolju organizovala je 5. 7. 2019. godine šesti Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, koji je ove godine bio posvećen jubileju 800 godina manastira Mileševe i 676. godišnjici Prijepolja. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je „Bibliotečki zavičajni fondovi – polivalentne baze za proučavanje sakralne baštine“. Učešće na Okruglom stolu uzeli su bibliotekari zavičajnih odjeljenja iz Jagodine, Obrenovca, Bijelog Polja, Pljevalja, Prijepolja, Subotice i Novog Pazara. Bibliotekari su u powerpoint prezentacijama predstavili sakralu baštinu svojih sredina, kao i onu najreprezentativniju bibliotečku građu koju posjeduju u zavičajnim fondovima, a koja zainteresovanog čitaoca i istraživača može upoznati sa predstavljenim sakralnim objektima. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ učešće na Okruglom stolu uzele su Sofija Jelovac, bibliotekarka zavičajnog odjeljenja, i Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke. Svi predstavljeni radovi biće objavljeni na posebnim CD diskovima.

 

 

 

04. 07. 2019.

Predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić
U organizaciji Biblioteke ,,Stevan Samardžić”, pljevaljskoj publici je predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice. Prikazani su i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga u filmovima, kao i od mnogobrojnih fotografija koje se nalaze u monografiji. Ova godina je značajan jubilej, 60 godina od prvog snimljenog filma Milene Dravić – „Vrata ostaju otvorena“ Františeka Čapa 1959. godine. Od tada je snimila oko 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i veliki broj, tv drama, serija i emisija. Razgovor sa autorkom monografije Anitom Panić vodila je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

 

25. 06. 2019.

Održana skupština Udruženja bibliotekara Crne Gore
Udruženje bibliotekara Crne Gore je 25. juna 2019. godine u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju održalo Skupštinu bibliotekara. Udruženje bibliotekara Crne Gore je strukovna nevladina organizacija koja se zalaže za otvaranje novih i razvoj postojećih biblioteka, za stalno profesionalno usavršavanje bibliotekara, kako bi stručnim znanjima, vještinama i inovativnošću omogućili korisnicima brzu, tačnu, preciznu i potpunu informaciju. Udruženje bibliotekara aktivno radi na uspostavljanju bibliotečkog sistema Crne Gore koji podržava, podstiče i promoviše opštu, informatičku i informacijsku pismenost, slobodu mišljenja i izražavanja, slobodan pristup informacijama, njihov nesmetan protok, kao i doživotno učenje za sve građane. Udruženje aktivno radi na čuvanju, njegovanju i prezentaciji pisane i štampane kulturne baštine šireći svijest o njenom značaju. Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo Udruženja. U radu Skupštine uzela je učešće i Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” iz Pljevalja.

 

 

 

22. 06. 2019.

Predstavljena knjiga „Rat i mir kapetana Reka“
Narodna biblioteka "Stevan Samardžić” organizovala je književno veče u subotu 22. juna u sali Doma vojske, na kome je predstavljena knjiga ,,Rat i mir kapetana Reka” autora prof. Buda Simonovića. U knjizi je napisana istinita priča o Amiru Reku, nekadašnjem kapetanu JNA, koji je krajem juna 1992. godine kao komandant 43. drinske brigade vojske BIH u Goraždu, založio glavu i svojim postupkom dokazao ne samo profesionalne već i univerzalne ljudske vrijednosti. O knjizi su govorili pjesnik Slobodan Vučinić, prof. Milorad Zečević, mr Zora Jestrović, autor knjige prof. Budo Simonović, glavni junak Amir Reko i prživjeli Milivoje Čarapić. U toku večeri prikazan je dokumentarni film „Makedonac“, autentično filmsko svjedočanstvo o čojstvu i junaštvu kapetana Reka. Film je režirao Faruk Sokolović a scenarista je Šuhreta Duda Sokolović. Književno veče je vodila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta.

 

 

 

20.06.2019.

 

18.06.2019.

Predstavljena knjiga pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“
Tradicionalni 33. Dani humora i satire „Vuko Bezerević“ u Pljevljima počeli su 18. 6. 2019. godine, predstavljanjem knjige pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“, autora dvojice značajnih stvaralaca u raznim formama književnosti, Milorada Joknića i Zorana Raonića. Dane humora i satire ,,Vuko Bezarević” svečano je proglasio otvorenim Dragan Paldrmić, umjetnički direktor ove manifestacije. Promocija je obavljena u izložbenom postoru Doma kulture, a o knjizi „Čudnovata voćka“ je govorio prof. dr Vitomir Teofilović iz Beograda. Učestvovali su i autori Milorad Joknić i Zoran Raonić. U ime izdavača govorila je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Aforizme su kazivali: Dejan Miličić, Husein Čuturić i Miljan Sandić.

 

 

 

11.06.2019.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ na Okruglom stolu u Bijelom Polju
U organizaciji Kulturnog centra ,,Homer” iz Podgorice i Biblioteke za slijepe Crne Gore, održan je Okrugli sto u Bijelom Polju. Tema okruglog stola je bila ,,Ratifikacija Marakeškog sporazuma – Učinimo knjige dostupne svima”. Predavanje je održala bibliotekarka Biblioteke za slijepe Crne Gore, Smiljana Radusinović. Učešće u radu Okruglog stola uzeli su bibliotekari iz biblioteka sa sjevera Crne Gore.

 

Marakeškim ugovorom se omogućava pristup objavljenim djelima od strane slijepih i slabovidih lica koja imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, u digitalnoj formi prilagođenoj potrebama slijepih i slabovidih lica. Marakeški ugovor predviđa da će države potpisnice, u svom nacionalnom zakonu o autorskom pravu, morati da predvide ograničenje autorskog prava, prema kome će biti dozvoljeno da se autorska djela, bez dozvole autora, umnožavaju, stavljaju u promet i postavljaju na internet servere u formatima koji su prilagođeni potrebama slijepih, slabovidih i drugih lica koja imaju teškoće u korišćenju štampanih materijala, kao što su: audio knjige, krupna štampa i brajeva azbuka. Iz naše Biblioteke učešće u radu Okruglog stola uzeli su direktorica Đina Bajčeta i knjižničar Milija Knežević.

 

 

31.05.2019.

Učenici OŠ Kruševo posjetili Biblioteku
U petak 31. 5. 2019. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici OŠ „Kruševo“ i područnog odjeljenja Kakmuže. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga Biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom rada škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

20.05.2019.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ na Međunarodnoj konferenciji
Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2019”, održana je 16. i 17. maja, u organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju. Učešće u ovom međunarodnom skupu uzele su brojne biblioteke, arhivi i muzeji iz Crne Gore i država u okruženju. Tema ovogodišnjeg okupljanja je bila „Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – UN Agenda 2030. za održivi razvoj (The 2030 Agenda for Sustainable Development Goals)”.

 

Učesnici Konferencije predstavili su u power point prezentacijama kulturne resurse svojih ustanova, kao i sve dosadašnje strategije i inicijative koje su preduzeli u svom poslovanju, na što uspješnijem uključivanju u standarde modernog informacijskog društva.

 

Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ učešće na Konferenciji su uzele Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, i Sofija Jelovac, bibliotekarka zavičajnog odjeljenja. Svi radovi sa ovog skupa biće objavljeni u stručnom zborniku, koji će se štampati u toku godine.

 

 

 

 

24.04.2019.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava dodijeljena nagrada ,,Svitanje“
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je predstavljen roman ,,Dokleanka“, autora prof. Dejana Vukovića. O romanu je govorio književnik i književni kritičar prof. Borislav Jovanović. U svečanom dijelu ove večeri Biblioteka je po sedmi put dodijelila književnu nagradu ,,Svitanje“ namijenjenu mladim stvaraocima pljevaljskog kraja, koja se sastoji od novčane nagrade, diplome i knjige ,,Sabrani radovi“ Stevana Samardžića. Odluku o dodjeli nagrade ,,Svitanje“ donio je stručni žiri koji je radio u sastavu: Milorad Joknić, predsjednik, Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, članovi. Nagrada je dodijeljena u obje kategorije predviđene Konkursom.

 

Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Suzana Mazalica, učenica IX razreda OŠ ,,Salko Aljković“, za priču ,,Božićna patka“. Za stariji uzrast prvu nagradu dobila je Božica Grujičić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nikšiću, za priču ,,Božija sahrana“. Nagrađeni radovi biće objavljeni na našem sajtu kao i u ,,Ljetopisu“ Biblioteke.

 

 

24.04.2019.

Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava
Širom svijeta, od 1995. godine, 23. aprila obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, u cilju promocije čitanja i njegovanja kulture pisane riječi. Dan knjige je prilika da se podsjetimo njenog značaja kao odraza ljudske kreativnosti i želje za dijeljenjem znanja. Osim što su izvori informacija, znanja i ideja, knjige predstavljaju i sponu putem koje se prenose poruke kroz prostor i vrijeme i na taj način povezuju generacije širom svijeta.

 

Učenici petog razreda iz Komina i prvog razreda iz OŠ ,,Boško Buha" posjetili su Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić” i tom prilikom se upoznali sa radom Biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta, kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga naše ustanove tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom rada škole, kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

22.04.2019.

Svečano uručenje nagrade "SVITANJE"


 

17.04.2019.

Prezentacija COBISS-a u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, 16. aprila 2019. godine održala je prezentaciju COBISS-a u Crnoj Gori. Cilj ove prezentacije bio je da se biblioteke upoznaju sa novostima koje donosi COBISS+ u poređenju sa COBISS/OPAC, kao i sa CONOR.CG-normativnom kontrolom, koja će uskoro biti dostupna članicama sistema u Crnoj Gori. Pozdravnu riječ dali su Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore, i dr Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti. Predavači su bili Branko Kurnjek i Davor Bračko iz IZUM-a, Maribor. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Prezentaciji su prisustvovali Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, katalogizator koji aktivno participira u sistemu COBISS, i Marija Dragaš, knjižničarka koja aktivno obavlja poslove u segmentu Pozajmica.

 

 

11.04.2019.

Dodijeljena nagrada „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je ove godine po sedmi put dodijelila nagradu „Svitanje“. Nakon što je razmotrio pristigle radove, kojih je bilo 28 od 14 autora, stručni žiri u sastavu Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, dodijelio je nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. U konkurenciji mlađeg uzrasta nagrada je dodijeljena Suzani Mazalici (14 godina), učenici 9. razreda OŠ ,,Salko Aljković“ za priču ,,Božićna patka“, dok je u konkurenciji starijih učesnika nagrađena Božica Grujičić, dvadesetjednogodišnja studentkinja Filološkog fakulteta u Nikšiću, za priču ,,Božija sahrana“.

Svečano uručenje novčane nagrade, diplome i knjige ,,Sabrani radovi“ Stevana Samardžića, dobitnicima će biti uručene 23. aprila na ,,Svjetski dan knjige i autorskih prava“. Kao i do sada, nagrađeni radovi biće objavljeni na našem web sajtu i u ,,Ljetopisu“ Biblioteke. Na ovaj način Biblioteka motiviše mlade i podržava ih da se bave literarnim stvaranjem.

 

 

06.04.2019.

Sajam knjiga u Podgorici
6. aprila 2019. godine, direktorica Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” posjetila je 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, čiji je ovogodišnji slogan: ,,Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu”. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjigama.Tom prilikom kupljeno je više novih naslova iz beletristike, kao i školske lektire. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo.

 

 

03.04.2019.

Biblioteka obilježila ,,Međunarodni dan dječje književnosti”
Povodom obilježavanja ,,Međunarodnog dana dječje književnosti“, 2. 4. 2019. godine, Biblioteku su posjetili učenici V razreda OŠ ,,Boško Buha” sa svojim učiteljima. ,,Međunarodni dan dječje književnosti“ ustanovljen je 1967. godine, u cilju promocije dječje književnosti i čitanja. Ovom manifestacijom želi se skrenuti pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca širom svijeta, kao i značaj razvijanja ljubavi prema knjizi od najranijeg doba. Sve što je najljepše, najinteresantnije i najzagonetnije sadržano je u dječjim knjigama. Prilikom posjete djeca su se upoznala sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja i čuvanja knjiga. Da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja, pokazatelj je upravo jedna ovakva komunikacija. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa rad OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

29.03.2019.

Redakcija inicijalne baze CONOR.CG
Petnaest bibliotekara iz različitih biblioteka koje funkcionišu u Crnoj Gori pohađalo je najnoviji kurs Redakcija inicijalne baze CONOR.CG. Pokretač projekta i organizator kursa bili su bibliotekari Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, a polaznici katalogizatori sa solidnim iskustvom koji su sa svojim kolegama obradili znatan dio fonda biblioteke u kojoj rade. Iskustvo rada na bibliografskim zapisima neophodan je uslov za nastavak u bazi normativnih zapisa. Kao početni osnov formirana je takozvana inicijalna baza od 17.000 zapisa koji sadrže elementarne podatke o istraživačima. Nakon što se uspostavi konsenzus oko osnovnih principa izrade normativnih zapisa na nivou Crne Gore, primijeniće se znanja stečena na pomenutom kursu koja se tiču redakcije postojećih zapisa u inicijalnoj bazi, kreiranja normativnih zapisa od početka i, na kraju, brisanja nepotrebnih zapisa. Iskustvo stečeno u COBISS-u omogućava rad u CONOR-u, jer su bibliografska i normativna baza međusobno kompatibilne. Ipak, riječ je o radu koji je novina u Crnoj Gori po načinu rada i značaju ponuđenih informacija. Katalogizatori nakon sticanja privilegija rade direktno u jedinstvenoj bazi zajedničkoj za sve biblioteke u Crnoj Gori, stoga je i njihova odgovornost u tom pogledu veća. Smisao ovog posla jeste pružanje što potpunije informacije o pojedinim istraživačima koji se smatraju značajnim za Crnu Goru bez obzira na njihovo porijeklo i vrstu djelatnosti. U središtu pažnje je ime istraživača i otklanjanje svih nedoumica vezanih za njegov bibliografski identitet. Iz Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ kurs je pohađala Marija Knežević, viši bibliotekar.

 

 

15.03.2019.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2018. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa dva projekta koji se tiču stručnog usavršavanja i doedukacije stručnog kadra Biblioteke. Ministarstvo kulture Crne Gore finansijski je podržalo projekte ,,Stručno usavršavanje bibliotečkih radnika u upotrebi programske obuke COBISS3/Katalogizacija-napredni kurs” i ,,Doedukacija stručnog kadra COBISS3/Pozajmica”. Jedan od projekata već je realizovan, a realizacija drugog projekta očekuje se tokom narednih mjeseci.

 

15.03.2019.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja u posjeti Biblioteci
14.03.2019. godine Narodnu biblioteku ,,Stevan Samardžić“ posjetili su predstavnici Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja. Ova zvanična posjeta Biblioteci od strane sekretarke za društvene djelatnosti Emine Salihović i njenih saradnika, višeg savjetnika za kulturu Dragana Paldrmića i samostalnog savjetnika za kulturu Ermina Đurđevića, protekla je u prijatnoj i radnoj atmosferi. Gosti su se upoznali sa uslovima i standardima po kojima radi naša ustanova, a potom obišli sve prostorije koje Biblioteka koristi. S obzirom na otežavajuće uslove u kojima ova ustanova kulture obavlja svoje redovne aktivnosti već dugi niz godina, predstavnici Sekretarijata izrazili su punu podršku našem radu i entuzijam u što skorije preseljenje u renovirane prostorije Doma kulture.

 

 

15.03.2019.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije
U Narodnoj biblioteci Srbije, u periodu od 04. do 08. marta 2019. godine, održan je kurs „Upotreba programske opreme COBISS3/Katalogizacija - napredni kurs “. Iz naše biblioteke kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić, koje su ranije stekle privilegije potrebne za učešće. Novu građu polaznicima su prezentovali bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. Sredstva za obuku obezbijeđena su učešćem na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu“ koji raspisuje Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

 

14.03.2019.

Biblioteka poklonila knjige Domu starih i raseljenih lica u Pljevljima
28. februara 2019. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posjetila je Dom starih i raseljenih lica u Pljevljima. Tom prilikom Biblioteka je Domu poklonila sve naslove iz svoje izdavačke produkcije, uzevši na taj način značajno učešće u formiranju tek osnovanog bibliotečkog fonda ove javne ustanove. U okviru posjete obavljena je i radionica koju su bibliotekari organizovali sa korisnicima usluga Doma, a na kojoj su prisutnima predstavljeni neki od zavičajnih pisaca i pročitani izvodi iz njihovih djela.

 

 

12.03.2019.

Savjet mladih DPS-a Pljevlja donirao Biblioteci 150 knjiga
U susret obilježavanju Svjetskog dana knjige, predstavnici Savjeta mladih DPS Pljevlja, 11. 03. 2019. godine, posjetili su Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ u Pljevljima, i tom prilikom ustanovi donirali 150 knjiga. Prema riječima Šćepana Tošića, člana Izvršnog odbora Savjeta mladih, tim gestom željeli su da skrenu pažnju sugrađanima na vrijednost knjige i značaj ustanova kulture u gradu, naročito u vremenu informatičkih dostignuća, kada je dodatno potrebno promovisati kulturu čitanja kao vječitog fenomena naučnog i moralnog uzdizanja čovjeka. Direktorka ustanove, Đina Bajčeta, srdačno se zahvalila Savjetu na ovom vrijednom poklonu, izrazivši posebno zadovoljstvo što jedna ovakva donacija stiže od mladih ljudi Pljevalja.

 

 

07.02.2019.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima - najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2019.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima do 31. marta 2019. godine. Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi. Nagrade će biti dodijeljene povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

18.01.2019.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2018. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

 

Uz srdačnu zahvalnost dajemo imena darodavaca: Besim Veljović (Prijepolje), Zoran Raonić (Pljevlja), Olivera Doklestić (Herceg Novi), Dara Radojević (Gornji Milanovac), Bojan Strunjaš (Pljevlja), Gojko Čelebić (Beograd), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Veljko Rajković (Podgorica), Đorđe Šćepović (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Milenko Jović (Pljevlja), Nadir Dacić (Sarajevo), Radoje Čolović (Beograd), Vladislav Bajčeta (Beograd), Vojislav Knežević (Pljevlja), Đoko Ostojić (Kragujevac), Ana Krivokapić (Danilovgrad), Goran Tomović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Petar Krivokapić (Cetinje), Miro Šarac (Pljevlja), Veselin Pavlićević (Podgorica), Milorad Grbović (Negotin), Branislav Antov Mikulić (Sarajevo), Aleksandar Saša Zeković (Podgorica), Zorana Baćović (Podgorica), Vladimirka Bajčeta (Pljevlja), Milja Jelovac (Bar), Milika Vojinović (Pljevlja), Božidar Đondović (Pljevlja), Milanka Aranitović Rakočević (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Andrijevica), Velimir Ralević (Berane), Danko Radovanović (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Mirko Demić (Kragujevac), Nenad Gugl (Čačak), Lela Milosavljević (Užice), Boris Jovanović Kastel (Podgorica), Lazar Đačić (Pljevlja), Milovan Čavić (Pljevlja), Zoran Rankić (Beograd), Dragić Rabrenović (Bijelo Polje), Rajko Davidović (Pljevlja), Slađana Pupović (Florida), Milorad Joknić (Pljevlja), Ratko Stanimirović (Beograd), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ (Kraljevo), Narodna biblioteka Budve, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ (Obrenovac), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ (Negotin), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Ministarstvo kulture Crne Gore (Podgorica), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Matica srpska (Novi Sad), Centar za kulturu Berane, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Srpski nacionalni savjet (Podgorica), Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ (Podgorica), OŠ „Salko Aljković“ (Pljevlja), Književni klub „Dalma“ (Pljevlja).

 

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je tokom 2018. godine značajnim brojem naslova.

 

01.12.2018..

Predstavljeni „Sabrani radovi“ Stevana Samardžića
Povodom izlaska iz štampe „Sabranih radova“ Stevana Samardžića, Biblioteka je priredila književno veče na kome je ova dugo očekivana knjiga predstavljena pljevaljskoj čitalačkoj publici. Veče je organizovano 30. novembra 2018. godine u okviru bogatog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti. O knjizi su govorili: Dobrilo Aranitović, priređivač, istoričari Salih Selimović i Milić Petrović, recenzenti knjige. Direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, istakla je da se ove godine navršava 140 godina od rođenja Stevana Samardžića, jednog od prvih književnika sa ovih prostora, kulturno-prosvjetnog radnika i publiciste, tako da je obaveza Biblioteke, koja nosi njegovo ime, bila da sabere sve njegove radove na jednom mjestu i podsjeti čitalačku javnost o značaju njegovog rada, ne samo u okviru zavičajnog kulturnog miljea, već i mnogo šire. Izdavač knjige je Narodna biblioteka Stevan Samardžić, knjiga je štampana na Cetinju u štampariji „Obod“, u tiražu od 500 primjeraka. Književno veče je održano u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

26.11.2018.

Okrugli sto zavičajnih bibliotekara u Novom Pazaru
Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, 23. novembra 2018. godine, organizovala je u svojim prostorijama Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, čija je ovogodišnja tema bila „Stari zanati“. Učešće u ovom stručnom skupu, čiji je cilj afirmacija zavičajnih fondova, kao i povećanje standarda u njihovoj organizaciji, uzele su biblioteke iz Srbije i Crne Gore: Narodna biblioteka Užice, Narodna biblioteka Pirot, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Narodna biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, Narodna biblioteka Bijelo Polje, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ Novi Pazar. Razvoj zanatstva u Pljevljima od srednjeg vijeka pa sve do modernih vremna, značaj esnafskih udruženja, kao i uticaj koji su njihovi najznačajniji predstavnici ostavili u ukupnom privrednom i kulturnom životu pljevaljske sredine, predstavila je Sofija Jelovac, zavičajna bibliotekarka naše Biblioteke. Sve prezentacije urađene su u PowerPoint formi i biće publikovane kao posebna građa na zajedničkom DVD-u.

 

 

 

 

05.11.2018.

Predstavljena „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga“
U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče na kome su promovisana „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića“. Ovo sedmoknjižje izašlo je u izdanju Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ iz Podgorice, kao rezultat višedecenijskog naučno-istraživačkog rada. O književnom djelu Marka Miljanova govorili su urednik izdanja, akademik Radomir Ivanović i dr Radomir Prelević, predsjednik Fonda za razvoj Kuča. Izvode iz djela Marka Miljanova govorio je mladi književnik Miljan Živković, dok je u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio guslar Ognjen Mićević. Veče je održano u sali Skupštine opštine Pljevlja, 03. novembra 2018. godine, sa početkom u 19 časova.

 

 

30.10.2018.

Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja obilježili 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Povodom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda, priredilo je Veče kulture, u kome je uzela učešće i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Tom prilikom predstavljena je zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. O izdavačkoj djelatnosti Biblioteke i značaju afirmisanja mladih stvaralaca govorila je direktorica ove ustanove Đina Bajčeta, koja se zahvalila organizatoru na pozivu. O promovisanoj knjizi govorila je bibliotekarka Sofija Jelovac, profesorica filozofije, koja je urednik i recenzent knjige, dok je stihove čitao sam autor. Dr Bajo Cmiljanić, predsjednik Udruženja, zahvalio se Biblioteci na učešću u ovoj večeri, kao i mnogobrojnoj publici, prijateljima, piscima, koji su prisustvovali i podržali ovu kulturnu svetkovinu, koja se organizuje već dugi niz godina povodom ovog značajnog praznika knjige. Veče je održano u Domu ratnih vojnih invalida, 26. oktobra 2018. godine, sa početkom u 19 časova. Prilikom ove posjete Biblioteke Beogradu, na samom Sajmu su nabavljeni brojni vrijedni naslovi novije izdavačke produkcije, iz svih oblasti znanja, kulture, umjetnosti, čime je fond ove ustanove značajno obogaćen.

 

 

 

 

08.10.2018.

Promovisan književni opus Borisa Jovanovića Kastela
U predivnom ambijentu svečane sale Skupštine opštine Pljevlja, pred brojnim kulturnim i naučnim radnicima, poštovaocima poezije, 5. oktobra 2018. godine, promovisan je književni opus pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. U ime organizatora, Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, veče je otvorila i prisutne pozdravila direktorica Đina Bajčeta, dok je o književnom stvaralaštvu sa pjesnikom razgovarala urednica Sofija Jelovac. Fokus ovog vrlo zanimljivog i slojevitog razgovora odnosio se na prepoznatljivost Kastelovog životnog i književnog Mediterana, kao simbola svjetskosti na crnogorskoj i međunarodnoj sceni, ambijentalnost i čulnost njegovih poetskih horizonata, lirsku rekonstrukciju istorijskih odjeka, kompatibilnost lokalnog i univerzalnog kroz prozorljivu dimenziju njegove poezije i odnos dionizijskog i apolonijskog talasa vrlo često prisutnih u njegovom djelu. U završnoj fazi dijaloga mogao se čuti pjesnikov stav o stanju knjige i književnosti u vremenu informaciono-komunikacionih tehnologija, i prednostima i anomalijama na domaćoj kulturnoj sceni u posljednjih tri decenije. Stihove iz Kastelovih knjiga poezije čitala je gimnazijalka Katarina Jović.

 

 

 

 

03.10.2018.

 

28.09.2018.

Održan Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, 26.09.2018. godine, održan je I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, na temu „Monografijom kroz zavičaj“. Učešće u ovom stručnom skupu, koji je održan u sali Skupštine Opštine Pljevlja, uzeli su bibliotekari iz Crne Gore i Srbije, predstavivši u powerpoint prezentacijama monografije koje baštine u zavičajnim fondovima, a koje su značajna i nezaobilazna bibliotečka građa o istorijskim, kulturnim, privrednim i drugim osobenostima pojedinih sredina. Okrugli sto otvorila je direktorica biblioteke, Đina Bajčeta, poželjevši gostima uspješan rad i ugodan boravak u Pljevljima. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe pljevaljskog kraja, koje su zabilježile monografije zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, predstavila je zavičajna bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i urednica Okruglog stola. Svi predstavljeni radovi biće publikovani na zajedničkom DVD-u, i tako postati značajan izvor informacija u što uspješnojoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

 

 

25.09.2018.

Biblioteka organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja sa temom „Monografijom kroz zavičaj“. Okrugli sto će se održati 26. septembra 2018. godine, sa početkom u 11 časova u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Na Okruglom stolu učestvovaće: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, Narodna biblioteka „Radosav LJumović“ iz Podgorice, Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora, Narodna biblioteka iz Bijelog Polja, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Prijepolja, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Stare Pazove i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Značaj ovakvih stručnih skupova sastoji se u što uspješnijoj postavci i budućem razvoju zavičajnih fondova, kao i u razmjeni međusobnih iskustava zavičajnih bibliotekara. Urednica Okruglog stola je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja NB „Stevan Samardžić“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.08.2018.

Objavljen poetski prvenac „Nebeska ćuprija“ Milana Bajčete
Ovih dana izašla je iz štampe zbirka pjesama „Nebeska Ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. Bajčeta je dvostruki dobitnik književne nagrade „Svitanje“ kao i nagrade „Dušan Grbović“, koje Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ dodjeljuje za najbolje prozne i poetske radove mladih književnih stvaralaca sa sjevera Crne Gore. Za literarni rad na temu „Neprolazna svjetlost Svetog Save“, dobio je nagradu koju dodjeljuje Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“. NJegov književni prvenac, zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, objavljen je u izdanju Biblioteke. Osim poetskim i proznim stvaralaštvom, Bajčeta se bavi i glumom i član je dramske sekcije Kulturno umjetničkog društva „Pljevlja“.

 

 

09.07.2018.

"Zavičajni rokenrol" okupio bibliotekare
Biblioteka "Vuk Karadžić" iz Prijepolja organizovala je Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, 6. jula 2018. godine. Učešće u ovom stručnom skupu uzelo je više biblioteka iz Srbije i Crne Gore. Razvoj ovog muzičkog pravca u svojoj sredini predstavila je i naša ustanova. Svi radovi koji su prikazani u power point formi biće objavljeni na zajedničkom CD-ROM-u, kao i prethodnih godina, i na taj način postati značajan izvor informacija u proučavanju i što uspješnijoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

06.06.2018.

Učenici OŠ "Jakub Kubur" posjetili Biblioteku
U srijedu 06. 06. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici OŠ „Jakub Kubur“ sa Boljanića. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga Biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

04.06.2018.

Predstavljena knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića. Veče je održano u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 01.06.2018. godine, pred brojnom čitalačkom publikom. O knjizi su govorili: mr Isak Kalpačina, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Rekavši nešto više o motivu i načinu nastanka ove publikacije, autor se toplim riječima zahvalio svima onima koji su pomogli da njegov dugogodišnji prikupljački rad, na polju narodne usmene književnosti, dobije svoj konačni književni oblik. Posebnu zahvalnost izrazio je Biblioteci, koja je izdavač knjige.

 

 

04.06.2018.

Učenici OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 31. 05. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici mlađeg uzrasta OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom. Učenici su poklonili Biblioteci dvadesetak knjiga po svom izboru.

 

 

01.06.2018.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Radoje Tošić“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U srijedu, 30.05.2017. godine, učenici OŠ ,,Radoje Tošić“, sa Srdanovog Groba su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje i pravilima korišćenja bibliotečkog fonda. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

30.05.2018.

 

29.05.2018.

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa održana na Cetinju
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, održala je Međunarodnu konfereciju bibliotekara, arhivista i muzeologa, 24. i 25. maja 2018. godine. Cilj konferencije bio je da ukaže na mogućnosti novih tehnologija u ovim oblastima kulture, kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije, ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike. Značaj ove konferencije potvrđuje se prevashodno u razmjeni dobrih praksi i saradnji između različitih ustanova, uz izraženu težnju da se izvori kulturne baštine, kakvi su muzejski predmeti, bibliotečka i arhivska građa, što bolje približe javnosti. Time se stvara dobra osnova za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava. Tokom dvodnevne konferencije svoje radove su izlagala 33 učesnika iz Crne Gore i regiona. U radu konferencije su učestvovali zaposleni iz naše Biblioteke, direktorica Đina Bajčeta i viša bibliotekarka Marija Knežević.

 

 

23.05.2018.

Održan edukativni kurs za bibliotekare


U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, održan je petodnevni kurs Upotreba programske opreme COBISS 3 / Katalogizacija početni kurs. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Nacionalne biblioteke od 14. do 18. maja 2018. godine. Kurs je namijenjen je bibliotekarima koji se obučavaju za dobijanje licence za uzajamnu katalogizaciju monografskih publikacija. Predavač je bila mr Đurđa Martinović iz Nacionalnog COBISS centra Crne Gore, a polaznici su bibliotekari iz Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Pljevalja. Iz naše Biblioteke kurs su pohađale Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

09.05.2018.

Sa sajma knjiga u Podgorici
8. maja 2018. godine, bibliotekari Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” posjetili su 13. Međunarodni sajam knjiga u Podgorici, čiji je ovogodišnji slogan: ,,Oprez: Čitanje može izazvati slobodno razmišljanje! Djeca čitalaca i sami postaju čitaoci!”. Tom prilikom, za potrebe fonda, kupljeno je više novih naslova iz beletristike, kao i školske lektire. Tog dana, u organizaciji Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević” sa Cetinja, održan je okrugli sto na temu: ,,Crnogorsko bibliotekarstvo, stanje i perspektive”. Učešće u radu okruglog stola, ispred naše Biblioteke, uzela je direktorica Đina Bajčeta.

 

 

25.04.2018.

Nagrada „Dušan Grbović“ uručena mladim pjesnicima
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 24.04. 2018. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je uručena nagrada „Dušan Grbović“ za poetsko stvaralaštvo mladih. Gosti večeri bili su pjesnik Đorđe Šćepović i glumac Petar Novaković. Prvu nagradu dobio je Vukašin Tanjević, student istorije umjetnosti, za pjesmu „Epitaf“. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković, studentinja turizma, sa pjesmom „Biti pjesma“. Treću nagradu podijelili su Jakov Janjušević, učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i Matija Vraneš, student prava, za pjesme „Ogledalo“ i „Nada“. O ovogodišnjem Konkursu, prispjelim radovima, nagrađenim pjesmama, kao i onim koje su ušle u najužu konkurenciju, a nisu dobile Nagradu, govorila je profesorica Nevena Jelovac, predstavnica stručnog Žirija. Nagrađenim pjesnicima direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, uručila je diplomu, novčani dio nagrade i knjigu „Sabrani književni radovi Dušana Grbovića“. Laureati su pročitali nagrađene radove, koji će biti objavljeni u LJetopisu Biblioteke. Moderator večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac.

 

 

 

 

24.04.2018.

Učenici OŠ "Boško Buha" i polaznici JPU "Lane" posjetili Biblioteku
Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su polaznici JPU ,,Lane” i učenici OŠ ,,Boško Buha”. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu i da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja.

 

 

19.04.2018.

 

17.04.2018.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije


U Narоdnоj bibliоtеci Srbijе 13.04.2018. gоdinе оdržan jе jеdnоdnеvni kurs Upоtrеba prоgramskе оprеmе CОBISS3/Invеntar. Кurs jе оbavеzan za bibliоtеkе kоjе prvi put izvоdе invеntar. Iz našе bibliоtеkе kurs su pоhađala dva pоlaznika, Stanоjka Ljiljanić, bibliоtеkar savjеtnik i Marija Кnеžеvić, viši bibliоtеkar. Кakо sе оvaj sеgmеnt rada prvi put izvоdi u Crnоj Gоri, kurs jе pоhađala i rukоvоdilac Naciоnalnоg CОBISS cеntra Đurđa Matinоvić radi dоbijanja оdgоvarajućih privilеgija. Nоvu građu prеzеntоvala jе Еmina Čanо-Tоmić, bibliоtеkar savjеtnik.

Bibliоtеka „Stеvan Samardžić“ Pljеvlja jе učеstvоvala na Коnkursu Ministarstva kulturе Prоgram zaštitе i оčuvanja kulturnih dоbara za 2018. gоd. i dоbila srеdstva za оbuku stručnоg kadra za taj sеgmеnt rada u CОBISS sistеmu. Pоslijе оdržanоg kursa bibliоtеka ćе imati mоgućnоst еlеktrоskе rеvizijе knjižnоg fоnda. Invеntar sе izvоdi isključivо s prоgramskоm оprеmоm CОBISS3. Bibliоtеka mоžе zapоčеti pоstupak kada ispuni svе uslоvе kоjе pоstavlja Naciоnalni CОBISS cеntar. Оsim tоga pоtrеbnо jе priprеmiti оdgоvarajuću оkоlinu na sеrvеru za pоtrеbе invеntara, štо jе aktivnоst IZUMА.

Pоslijе оdržanоg kursa, naša bibliоtеka jе ispunila svе prеduslоvе za izvоđеnjе invеntara, оdnоsnо еlеktrоnskе rеvizijе. Prоblеm jе štо jе dоsta knjižnоg fоnda smjеštеnо u pakеtima, a оsnоvni uslоv jе da svе knjigе budu na pоlicama kakо bi sе mоglе еlеktrоnski оčitavati.

 

16.04.2018.

Dоdijеljеna nagrada „Dušan Grbоvić“


Na sjеdnici Žirija za dоdjеlu nagradе „Dušan Grbоvić“, оdržanоj 16.04.2018. gоdinе, dоnеšеna jе оdluka о оvоgоdišnjim dоbitnicima. Na Коnkurs, kоji jе tim pоvоdоm Bibliоtеka raspisala pоčеtkоm fеbruara, prispjеlо jе оkо 150 radоva, iz svih gradоva sa sjеvеra Crnе Gоrе. Stručni žiri u sastavu Nеvеna Jеlоvac, Snеžana Grujičić, Sоfija Jеlоvac, Аlеm Кadić i Zоran Raоnić, оdlučiо jе da Nagrada za najbоljе pоеtskо оstvarеnjе mladih stvaralaca, оvaj put budе dоdijеljеna slеdеćim učеsnicima: Vukašinu Tanjеviću, za оsvоjеnо prvо mjеstо, sa pjеsmоm „Еpitaf“; Jеlеni Vukоvić, drugоplasiranоj, sa pjеsmоm „Biti pjеsma“; Jakоvu Janjušеviću i Matiji Vranеšu, kоji su sa pjеsmama „Оglеdalо“ i „Nada“, pоdijеlili trеćе mjеstо. Nagrađеni radоvi bićе оbjavljеni u „Ljеtоpisu“ Bibliоtеkе, dоk jе svеčanо uručеnjе planiranо za Svjеtski dan knjigе.

 

12.04.2018

Učenici prvog razreda OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 12. 04. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici prvog razreda OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

23.03.2018.

Biblioteka obilježila Svjetski dan poezije
Povodom Svjetskog dana poezije, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ 23. marta upriličila je književno veče, na kome je predstavljena zbirka poezije Dare Radojević „Hlebna duša“. Pjesnikinja Radojević živi i radi u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je više književnih nagrada, učesnik na brojnim međunarodnim književnim manifestacijama, kao i osnivač i prvi predsjednik književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca. Do sada je objavila zbirke pjesama: „Jasika u hrastovoj šumi“, „Pismo sestri“, „Ogrlica“, „Voljenja“, „Hoću više“, „Vez mjesečevom srmom“ i „Hlebna duša“. Pjesnikinja je izrazila posebnu zahvalnost Biblioteci na pozivu, rekavši tom prilikom nešto više o svojim pjesmama. O promovisanoj knjizi govorio je zavičajni pisac, Zoran Raonić, dok je o ukupnom stvaralaštvu pjesnikinje govorila Đina Bajčeta, direktorka Biblioteke. Stihove promovisane zbirke kazivala je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator večeri. Promocija je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

20.03.2018.

 

01.02.2018.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            II KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Dušan Grbović”

          namijenjenu poetskom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni na sjeveru Crne Gore, uzrasta od 15 do 25 godina.

 

 

•Učesnici Konkursa treba da pošalju najmanje tri pjesme.
•   Konkuriše se sa radovima koji nisu ranije publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrješenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu. Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke, 1. februara, do 31. marta 2018. godine.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće petočlani stručni žiri koji imenuje Savjet Biblioteke. Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se tri najbolja rada. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

Obavještenje o Konkursu biće poslano svim narodnim bibliotekama na sjeveru Crne Gore.

25.01.2018.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2017. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa pet projekata. Projekti: Upotreba programske opreme za inventar, Objavljivanje romana „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića, Objavljivanje „Sabranih radova Stevana Samardžića“ (Tom1) i Tehničko – tehnološko osavremenjivanje rada u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ podržani su od strane Ministarstva i uvršteni u Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu. Realizacija projekata biće ostvarena tokom narednih mjeseci.

 

09.01.2018.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2017. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

Uz srdačnu zahvalnost, dajemo imena darodavaca: Milić Petrović (Beograd), Mirko Demić (Kragujevac), Vladan Bajčeta (Beograd), Milenko Ćirović Ljutički (Beograd), Momir Đurović (Podgorica), Slobodan Boban Šaulić (Beograd), Jelena Marković (Sarajevo), Edin Smailović (Bijelo Polje), Tiho Vujović (Cetinje), Stanimir Ćirović (Banjaluka), Miladin Ćosović (Gornji Milanovac), Blagoje Vujisić (Bijelo Ponje), Sonja Tomović Šundić (Podgorica), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Petar Koprivica (Podgorica), Radojica Grba (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Zora Jestrović (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Radomir Terzić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Rajko Palibrk (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ivana Cvijetić (Pljevlja), Drago Peruničić (Pljevlja), Milenko Šarac (Pljevlja), Božo Čolović (Pljevlja), Marina Terzić (Pljevlja), Selma Šljuka (Pljevlja), Safet Čakar (Pljevlja), Aida Čelebić (Pljevlja), Drago Gogić (Pljevlja), Milika Vojinović (Pljevlja), Milan Lacmanović (Pljevlja), Jelena Knežević Rondović (Pljevlja), Snežana Bujaković (Pljevlja), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Univerzitet Crne Gore (Podgorica), Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava (Pljevlja), Islamski kulturni centar (Podgorica), Biblioteka „Vuk Karadžić“ (Prijepolje), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka (Budva), Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić“ (Ljubinje), Štamparija „Pegaz“ (Bijelo Polje), Muzej (Prijepolje), Književni klub Dalma (Pljevlja).

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je i tokom 2017. godine značajnim brojem naslova.

 

30.11.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja održala je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/ Preuzimanje zapisa i fond. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Biblioteke, 27, 28. i 29. novembra 2017. godine, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti iz Maribora. Polaznici su bili bibliotekari i knjižničari iz narodnih i školskih biblioteka Crne Gore. Iz naše biblioteke Kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

 

23.11.2017.

"Svi moji" Zuvdije Hodžića pred pljevaljskom publikom
Roman „Svi moji“ Zuvdije Hodžića promovisan je u okviru Novembarskih svečanosti 2017. godine u organizaciji NB „Stevan Samardžić“. Zuvdija Hodžić je za ovu knjigu dobio nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“, koja je jedna u nizu u dugogodišnjem književnom radu ovog autora. O knjizi je govorila Marija Knežević istakavši njen anegdotski karakter kada svjedoči o davno prošlim vremenima, ali i kada je riječ o novijoj istoriji. Anegdota u ovoj knjizi ima adekvatan govor za svako vrijeme, pa na taj način predočava čitaocu najrazličitije sadržaje u etnološkom, etičkom, antropološkom i socijalnom smislu. Pričajući priču o bektašijama, redu derviša rasprostranjenom među Albancima, Hodžić je dao široku i istorijski duboku pripovijest koja mudrošću vizure objedinjuje različitosti konstantno prisutne u ljudskom rodu. Zlehuda ljudska praksa kroz istoriju svog postojanja često je različitosti razvijala u protivurječnosti. Moderni i smjeli poduhvat povezivanja hronološki i značenjski udaljenih pozicija, mudro „držanje“ sveprisutnog, ali diskretnog pripovjedača, dinamičan i autentičan iskaz, ulivaju povjerenje u knjigu i njenog autora.

 

 

21.11.2017.

 

11.07.2017.

Predstavljena knjiga „Njegoševa filozofija čovjeka“


Njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz književne i kulturne istorije, u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša, Biblioteka je u programu „Pljevaljskih novembarskih svečanosti“ priredila predstavljanje knjige „Njegoševa filozofija čovjeka“, prof. dr Sonje Tomović Šundić. Veče je održano 6. novembra 2017. godine, u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom. Tim povodom direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, naglasila je značaj učešća kulturnih ustanova u obilježavanju jubileja iz naše kulturne prošlosti , istakavši važnost novih čitanja kultnih djela iz naše književne istorije, kakvo je svakako i „Gorski vijenac“.

Sažet kritički osvrt na knjigu „Njegoševa filozofija čovjeka“ dala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Autorka knjige prof. dr Sonja Tomović Šundić, održala je slovo o svom kritičko-filozofskom djelu, u kome je, nakon višegodišnjih istraživanja pjesnikovog stvaralaštva, rekonstruisala njegovu ideju o čovjeku, predstavivši je u knjizi kao svojevrsnu, autentičnu antropologiju.

 

 

03.11.2017.

 

30.10.2017.

Bibliotekari posjetili Sajam knjiga u BeograduBibliotekari naše biblioteke posjetili su 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ovogodišnji Sajam pod sloganom „Ključ je u knjigama“ okupio je oko 500 izlagača. Knjižni fond naše Biblioteke obogaćen je sa 180 knjiga, a znatan broj nabavljenih publikacija pripada stručnoj literaturi iz oblasti književne kritike i esejistike, filozofije i društvenih nauka. I knjižni fond Odjeljenja za djecu dobio je nove aktuelne naslove u izdanju Kreativnog centra i Pčelice. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo. Najveći broj publikacija kupljen je kod izdavača Službeni glasnik, Arhipelag, Fedon, Laguna, Geopoetika, Akademska knjiga, Naučna knjiga, Knjižara Zorana Stojanovića, Kreativni centar i Pčelica.

14.10.2017.

Novo čitanje Vladana Desnice
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je u subotu, 14. oktobra organizovala još jednu u nizu književnih tribina Novo čitanje, a tema je bila Novo čitanje Vladana Desnice. Tribina je bila jubilarnog karaktera, jer se ove godine navršilo pedeset godina od smrti Vladana Desnice, pa je Biblioteka na ovaj način obilježila jubilej i podsjetila ljubitelje pisane riječi na život i djelo ovog značajnog pisca. O djelu Vladana Desnice govorio je dr Vladan Bajčeta sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Bajčeta je govorio o poetici Vladana Desnice i kao pjesnika, pripovjedača, dramskog pisca, iako je on široj publici najviše poznat kao romanopisac – autor Proljeća Ivana Galeba i Zimskog ljetovanja. Gost večeri ukazao je na monolitnost Desničinog književnog stvaralaštva, a svoje izlaganje ilustrovao je audio zapisima intervjua Vladana Desnice, pa je publika imala priliku da čuje glas davno preminulog pisca. Moderator večeri bila je bibliotekarka Marija Knežević koja je veče otvorila izlaganjem o biografiji Desnice i opštim načelima njegove poetike.

 

 

13.10.2017.

04.10.2017.

Pjesnici o Pjesniku
Vitu Nikoliću, jednom od najvećih pjesnika novijeg vremena na prostoru Crne Gore Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posvetila je književno veče organizovano 4. oktobra 2017. godine. Na ovoj manifestaciji naslovljenoj „Pjesnici o Pjesniku“ o njegovoj inspirativnoj ličnosti, specifičnom odnosu prema javnom, posebno političkom životu, kao i o stvaralaštvu, govorili su pjesnici iz Nikšića Ana Pejović i Spasoje Bajović. Najznačajnije momente iz biografije Vita Nikolića istakla je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Kratak književno-teoriski pristup djelu izložila je Marija Knežević, uz napomenu da je djelo ovog pjesnika još uvijek nedovoljno proučeno od strane kritičke i naučne misli. Pjesme Vita Nikolića govorio je zavičajni pisac Rajko Palibrk, a pjesmu o pjesniku njegova sestra Milka Nikolić. Stvaralaštvo ovog značajnog pjesnika upisano je u put sazrijevanja brojnih generacija gimnazijalaca i studenata širom Crne Gore i izvan nje, a anegdote dopunjavaju njegovu autentičnu pjesničku egzistenciju.

 

 

03.10.2017.

Biblioteka dobila vrijedan poklon

Biblioteka je ovih dana dobila vrijedan poklon u knjigama od Slobodana Šaulića, darodavca koji je u više navrata donirao publikacije za naše fondove, iskazavši na taj način posebnu brigu prema zavičajnoj biblioteci. Donacija obuhvata 100 naslova, različite žanrovske sadržine. U poklonu su sadržane i brojne vrijedne publikacije koje će značajno upotpuniti zavičajnu zbirku Biblioteke.

04.08.2017.

Vrijedan poklon Biblioteci„Islamski kulturni centar“ iz Podgorice donirao je Biblioteci vrijedan poklon u knjigama religiozno-istorijske islamske tematike. Donirane knjige stručne sadržine, odabrane u okviru projekta, namijenjene su narodnim, univerzitetskim i gradskim bibliotekama. Knjige je uručio predsjednik IKC Džihad Ramović i prof. Ersan Spahić.

17.06.2017.

Biblioteka uzela učešće na okruglom stolu ,,Naši Romi“
16. juna 2017. godine, u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ u Prijepolju, održan je IV okrugli sto zavičajnih odjeljenja biblioteka Srbije i Crne Gore, na temu ,,Naši Romi“. Okrugli sto je organizovan u cilju afirmacije zavičajnih fondova, predstavljanja resursa svojih zavičajnih zbirki, animiranja istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondova, povećanja standarda i razmjene iskustava.

U radu Okruglog stola uzeli su učešće bibliotekari iz Pirota, Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Užica, Obrenovca, Bijelog Polja, Inđije, Prijepolja i Pljevalja.

Nakon radnog dijela, u maloj sali Doma kulture, za bibliotekare je održana pozorišna predstava ,,Mečkino dete“ (po motivima istoimene romske bajke). Glumci su bili članovi amaterske dječije pozorišne scene Doma kulture. Predstava je dala doprinos da se usmeno književno blago Roma sačuva od zaborava.

08.06.2017.

Svečano uručenje Nagrade „Svitanje“
U svečanoj atmosferi, uz prisustvo brojne publike, i ove godine uručena je Nagrada „Svitanje“ mladim proznim piscima iz Pljevalja. Podsjećamo da je ova nagrada uručena po šesti put i da se tim povodom prisutnima obratila Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, čestitajući dobitnicima na uspjehu i poželjevši im još bolje rezultate u budućem radu. Sofija Milić, Jana Drobnjak i Milan Bajčeta primili su nagradu i, po uobičajenom protokolu, pročitali svoje radove, dok je u ime Sofije Dakić nagradu primila njena majka, a odlomak priče pročitala Marija Knežević, moderator večeri. Posebnu draž svečanosti dali su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Pljevalja - Dunja Sokić, Emilija Marić, Ana Sokić, Elena Vemić i Jovan Zečević, izvodeći kompozicije na gitari, klaviru i harmonici.

 

07.06.2017.

 

30.05.2017.

Predstavljena zbirka pjesama „Maloljetni suncokret“ Selme Šljuke
U organizaciji Biblioteke, 29. maja 2017. godine, priređeno je književno veče, na kojoj je predstavljena zbirka pjesama Selme Šljuke „Maloljetni suncokret“. Nakon objavljivanja svoje prve zbirke pjesama „Deseto nebo“, zavičajna pjesnikinja se, ovom prilikom, čitalačkoj publici predstavila svojom novom knjigom. O knjizi su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, bibliotekarka i autorka. Organizacijom ovakvih tribina, pored organizovanja literarnih konkursa, kao i izdavanja knjiga zavičajnih autora, Biblioteka pruža podršku mladim stvaraocima iz Pljevalja u njihovim književnim poduhvatima.

 

 

 

 

24.05.2017.

 

19.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Salko Aljković “ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U četvrtak 18.05.2017. godine, učenici prvog i drugog razreda OŠ ,,Salko Aljković“ i područnog odjeljenja Guke su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

18.05.2017.

Promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja Vukovića


U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ zavičajnog pisca Miroja Vukovića. Kako je sadržaj knjige posvećen rudarskom nasenju Gradac, u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu, postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita vremena, govori o sudbini rudarskih naselja, kao posebnih društvenih i socioloških fenomena. U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

 

 

 

 

 

 

16.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Boško Buha“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U utorak 16.05.2017. godine učenici prvog razreda OŠ ,,Boško Buha“ i prvog i četvrtog razreda područnog odjeljenja Komini su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa značajem knjiga za njihovo dalje obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici, koje se ne iznose iz Biblioteke. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.05.2017.

Dodijeljena nagrada „Svitanje“

Nakon što je razmotrio radove pristigle na Konkurs za nagradu „Svitanje“, kojih je bilo četrdesetak, žiri je i ove godine dodijelio nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. Žiri u sastavu: Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, odlučio je da se ove godine nagrade podijele na po dva učesnika za oba uzrasta. Za stariji uzrast dodijeljena je nagrada Sofiji Dakić za priču „Sat među slikama oslikava svitanja“ i Milanu Bajčeti za priču „Ne dam te“. Među radovima mlađih učesnicika Konkursa izabrana je priča „Poruka ptića“ Jane Drobnjak i „Čiste ruke“ Sofije Milić. Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u Ljetopisu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Svečano uručenje nagrade Biblioteka će upriličiti početkom juna mjeseca.

Osim nagrađenih, još desetak radova ušlo je u uži izbor. Među ovim radovima biće izabrani oni koji će takođe biti objavljeni u Ljetopisu, što može da bude podsticaj za stvaralački rad mladog naraštaja Pljevalja.

12.05.2017.

 

11.05.2017.

Sa Sajma knjiga u Podgorici


Posjetu Sajmu knjiga u Podgorici, 12. po redu, čiji je ovogodišnji slogan: „Imamo svijet za tebe“, upriličili su i zaposleni u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjiga. Za korisnike NB „Stevan Samardžić“ na Sajmu su kupljene knjige iz raznih oblasti – beletristike, religije, filozofije, psihologije, ali i drugih oblasti znanja, onako kako to nalaže profesionalan odnos prema poslu koji se obavlja, ali i raspoloživa materijalna sredstva.

Dana 8. maja, kada su bibliotekari iz Pljevalja bili na Sajmu, organizovana je i promocija knjige „Zavičajne strune“ pljevaljskog pisca Radojice Grbe o kojoj su govorili prof. dr Mirko Jakovljević i prof. dr Draško Došljak. Izdavač knjige je Književni klub „Dalma“ iz Pljevalja. Skroman štand na Sajmu imali su i izdavači iz Pljevalja.

 

 

26.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike
26.04. 2017. godine, u prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Svijet bajki u Biblioteci“. Učesnici radionice su bili predškolci vrtića ,,Lane“ . Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

24.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike


U prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“. Učesnici radionice su bili predškolci JPU ,,Eko bajka“ . Radionica je trajala dva školska časa. Uz pomoć vaspitačica sami su izradili svoju bajku , koju su poklonili Biblioteci. Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07.04.2017.

Predstavljen roman „Ćutanja iz Gore“ Mirka Demića
Roman „Ćutanja iz Gore“, autora Mirka Demića, koji je ovjenčan nagradom „Meša Selimović“ za 2016. godinu, predstavljen je i u našem gradu. Tim povodom Biblioteka je priredila književno veče, koje je pred brojnom čitalačkom publikom održano 6. aprila 2017. godine, u sali SO Pljevlja. Nakon što je publiku upoznala sa obimnim i plodnim djelom nagrađenog pisca, direktorka Biblioteke, Đina Bajčeta, pročitala je izvod iz besjede koju je pisac održao prilikom svečanog uručenja Nagrade u beogradskom Narodnom pozorištu, 15.03.2017. godine. O knjizi je govorila bibliotekarka Sofija Jelovac, dok je autor u powerpoint prezentaciji predstavio publici nastanak svog petoknjižja: „Molski akordi“, „Ataka na Itaku“, „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, „Povratnički rekvijem“ i „Ćutanja iz Gore“, roman koji je prvi dio ovog petoknjižja.

 

 

04.04.2017.

 

31.03.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima - najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs je produžen do 30. aprila 2017. godine, zbog malog broja prispjelih radova i biće ponovo objavljen na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.03.2017.

Promocija knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića


Brojna publika pratila je promociju knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića čiji je izdavač Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“. O knjizi su govorili Zoran Raonić, pisac i Marija Knežević, recenzent ove pjesničke zbirke. Stihove su govorili Teodora Milinković, Danilo Knežević i Milić Dujović, učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Književno veče održano je u sali Gimnazije koja je na ovaj način bila domaćin manifestacije pruživši podršku svom nekadašnjem učeniku i Biblioteci kao izdavaču. Prisutne je pozdravila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta istakavši da je ovaj poduhvat dio planskih aktivnosti ove ustanove u namjeri da izađe u susret mladoj populaciji Pljevalja.

Zoran Raonić je rekao da Boris Bajić kao mlad pjesnik ima i temu i izrazit dar da to kaže na poetičan način, „za razliku od mnogih savremenih pjesnika, pogotovo onih mladih, koji ključ poezije zatvaraju u nekakav pretjerani hermetizam, kad se puno toga kazuje, a malo kaže“.

Knjigu je za štampu pripremila Branka Kovačević koja je kao njen ilustrator dala vizuelni refleks poetskom izrazu zbirke.

Na kraju se publici obratio i sam autor koji je uz kratak komentar pročitao nekoliko svojih pjesama i zahvalio se svima koji su pomogli „Orfeju“ da ugleda svjetlost.

 

 

 

 

20.3.2017.

 

01.03.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu


U Narodnoj biblioteci Srbije 27. i 28. februara 2017. godine održan je kurs „COBISS3/fond serijske publikacije“. Polaznici kursa bili su bibliotekari iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Iz naše biblioteke kurs su pohađale bibliotekarke Stanojka Ljiljanić i Marija Knežević koje su ranije stekle privilegije potrebne za učešće. Novu građu polaznicima je prezentovala Ljiljana Dragićević, bibliotekarka savjetnica.

COBISS3 je naziv za treću generaciju programske opreme koju je IZUM razvio za potrebe funkcionisanja COBISS sistema. Prilikom vođenja fonda serijskih publikacija moguće je inventarisanje serijskih publikacija, priprema i uređivanje modela izlaženja, bilježenje dotoka publikacija na osnovu modela izlaženja, podrška u postupcima povezivanja i razvezivanje svesaka, kao i otpis svesaka i godišta serijskih publikacija.

Sredstva za obuku obezbijeđena su učešćem na konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu“.

 

01.02.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima, najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima do 31. marta 2017. godine. Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi. Nagrade će biti dodijeljene povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.01.2017.

Zahvalnost darodavcima


Knjižni fond Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ tokom 2016. godine uvećan je značajnim brojem knjiga i drugih publikacija. Osim kupovinom, kao najzastupljenijim vidom nabavke, fond je obogaćen i velikim brojem naslova koji su na police Biblioteke prispjeli putem poklona. Objavljivanjem imena pojedinaca i ustanova, koji su na ovaj način izrazili posebnu brigu za rad naše ustanove, želimo i na ovaj način da im se zahvalimo:

 

Dobrilo Aranitović (Šabac), Radoje Čolović (Beograd), Vladan Bajčeta (Beograd), Ljubomir Zuković (Novi Sad), Miroslav Damjanović (Beograd), Sadik Tašaković (Beograd), Bogić Rakočević (Podgorica), Zoran Arsović (Banjaluka), Duško Pevulja (Banjaluka), Nadina Grebović (Sarajevo), Gordana Stokić Simončić (Beograd), Aleksandra Uletilović (Banjaluka), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jakuta Alikavazović (Pariz), Borislav Mandić (Herceg Novi), Svetlana Kalezić (Podgorica), Milanka Zuković Piper (Beograd), Nikola Drobnjaković (Beograd), Milorad Grbović (Negotin), Branko Bane Borović (Beograd), Branislav Mikulić (Sarajevo), Jasmina Ahmetagić (Beograd), Ilija Vuković (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Beograd), Dragana Ljiljanić (Podgorica), Miloje Popović Kavaja (Beograd), Mila Živojinović (Beograd), Zoran Kostić (Banjaluka), Nevenka Čolović Perović (Beograd), Vladimir Dulanović Toki (Nova Varoš), Andrija Dutina (Novi Sad), Danko Radovanović (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ismet Šljuka (Pljevlja), Isak Kalpačina (Pljevlja), Radojica Grba (Pljevlja), Ljubinka Šubarić (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Milan Knežević (Pljevlja), Vojislav Knežević (Pljevlja), Ljubenko Zvizdić (Pljevlja), Velinka Bela Aritonović (Pljevlja), Bajčeta Stanko (Pljevlja), Kost Begija (Pljevlja), Asim Kuhinja (Pljevlja), Marija Dragaš (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Bojana Klačar (Pljevlja), Kemal Talić (Pljevlja), Sara Knežević (Pljevlja), Milojka Jelovac (Pljevlja), Jovanka Peruničić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Gorica Kovačević (Pljevlja), Poklon porodice profesora Nenada Matejevića (Pljevlja), CANU (Podgorica), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ (Sombor), Crveni krst (Novi Sad), Zavičajni muzej (Pljevlja), Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Odbor za izgradnju crkve pomirnice (Pljevlja), Radio Bijelo Polje.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo akademiku Ljubomiru Zukoviću, na čiju inicijativu je Biblioteka primila donaciju od 500 poklonjenih knjiga. Učešće u ovoj značajnoj donaciji, koja je osim brojnih izdanja aktuelne beletristike obuhvatila i brojne naslove stručne literature iz svih oblasti znanja i umjetnosti, uzele su sledeće biblioteke: Biblioteka Matice srpske (Novi Sad), Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ (Zrenjanin), Gradska biblioteka Priboj, Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ (Vrbas), IP „Prometej“ (Novi Sad).

 

Kao i prethodnih godina, „Fond knjiga porodice Danice Dragašević“ uvećan je značajnim brojem naslova. Najvrijedniji dio Fonda čini zbirka „Nobelovci“, koja obuhvata djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost od 1901. do danas.

28.12.2016.

Predstavljen 3. broj „Ljetopisa“ Biblioteke
Treći broj „Ljetopisa“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ predstavljen je pred zavičajnom publikom 27. januara 2016. godine u sali SO Pljevlja. O časopisu su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Marija Knežević, urednica časopisa, i Sofija Jelovac, članica redakcije. „Ljetopis“ je izašao iz štampe sredinom oktobra ove godine. Sadržaj je raspoređen u dvanaest rubrika, koje donose brojne priloge, kako iz oblasti bibliotečke djelatnosti, tako i književnosti, umjetnosti, nauke. Pored vjerne čitalačke publike, promociji su prisustvovali i zavičajni pisci i autori priloga u časopisu.

 

 

 

 

 

 

 

Latinica/Ћирилица

Pročitajte i Vi

 

 Linkovi:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2017   -   Narodna biblioteka "Stevan Samardžić"   -  Pljevlja