Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 

26.11.2018.

Okrugli sto zavičajnih bibliotekara u Novom Pazaru
Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, 23. novembra 2018. godine, organizovala je u svojim prostorijama Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, čija je ovogodišnja tema bila „Stari zanati“. Učešće u ovom stručnom skupu, čiji je cilj afirmacija zavičajnih fondova, kao i povećanje standarda u njihovoj organizaciji, uzele su biblioteke iz Srbije i Crne Gore: Narodna biblioteka Užice, Narodna biblioteka Pirot, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Narodna biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, Narodna biblioteka Bijelo Polje, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ Novi Pazar. Razvoj zanatstva u Pljevljima od srednjeg vijeka pa sve do modernih vremna, značaj esnafskih udruženja, kao i uticaj koji su njihovi najznačajniji predstavnici ostavili u ukupnom privrednom i kulturnom životu pljevaljske sredine, predstavila je Sofija Jelovac, zavičajna bibliotekarka naše Biblioteke. Sve prezentacije urađene su u PowerPoint formi i biće publikovane kao posebna građa na zajedničkom DVD-u.

 

 

 

 

 

 

 

 


30.10.2018.

Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja obilježili 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Povodom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda, priredilo je Veče kulture, u kome je uzela učešće i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Tom prilikom predstavljena je zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. O izdavačkoj djelatnosti Biblioteke i značaju afirmisanja mladih stvaralaca govorila je direktorica ove ustanove Đina Bajčeta, koja se zahvalila organizatoru na pozivu. O promovisanoj knjizi govorila je bibliotekarka Sofija Jelovac, profesorica filozofije, koja je urednik i recenzent knjige, dok je stihove čitao sam autor. Dr Bajo Cmiljanić, predsjednik Udruženja, zahvalio se Biblioteci na učešću u ovoj večeri, kao i mnogobrojnoj publici, prijateljima, piscima, koji su prisustvovali i podržali ovu kulturnu svetkovinu, koja se organizuje već dugi niz godina povodom ovog značajnog praznika knjige. Veče je održano u Domu ratnih vojnih invalida, 26. oktobra 2018. godine, sa početkom u 19 časova. Prilikom ove posjete Biblioteke Beogradu, na samom Sajmu su nabavljeni brojni vrijedni naslovi novije izdavačke produkcije, iz svih oblasti znanja, kulture, umjetnosti, čime je fond ove ustanove značajno obogaćen.

 

 

 

 

 

 

 

 


08.10.2018.

Promovisan književni opus Borisa Jovanovića Kastela
U predivnom ambijentu svečane sale Skupštine opštine Pljevlja, pred brojnim kulturnim i naučnim radnicima, poštovaocima poezije, 5. oktobra 2018. godine, promovisan je književni opus pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. U ime organizatora, Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, veče je otvorila i prisutne pozdravila direktorica Đina Bajčeta, dok je o književnom stvaralaštvu sa pjesnikom razgovarala urednica Sofija Jelovac. Fokus ovog vrlo zanimljivog i slojevitog razgovora odnosio se na prepoznatljivost Kastelovog životnog i književnog Mediterana, kao simbola svjetskosti na crnogorskoj i međunarodnoj sceni, ambijentalnost i čulnost njegovih poetskih horizonata, lirsku rekonstrukciju istorijskih odjeka, kompatibilnost lokalnog i univerzalnog kroz prozorljivu dimenziju njegove poezije i odnos dionizijskog i apolonijskog talasa vrlo često prisutnih u njegovom djelu. U završnoj fazi dijaloga mogao se čuti pjesnikov stav o stanju knjige i književnosti u vremenu informaciono-komunikacionih tehnologija, i prednostima i anomalijama na domaćoj kulturnoj sceni u posljednjih tri decenije. Stihove iz Kastelovih knjiga poezije čitala je gimnazijalka Katarina Jović.

 

 

 

 

 

 

 

 


28.09.2018.

Održan Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, 26.09.2018. godine, održan je I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, na temu „Monografijom kroz zavičaj“. Učešće u ovom stručnom skupu, koji je održan u sali Skupštine Opštine Pljevlja, uzeli su bibliotekari iz Crne Gore i Srbije, predstavivši u powerpoint prezentacijama monografije koje baštine u zavičajnim fondovima, a koje su značajna i nezaobilazna bibliotečka građa o istorijskim, kulturnim, privrednim i drugim osobenostima pojedinih sredina. Okrugli sto otvorila je direktorica biblioteke, Đina Bajčeta, poželjevši gostima uspješan rad i ugodan boravak u Pljevljima. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe pljevaljskog kraja, koje su zabilježile monografije zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, predstavila je zavičajna bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i urednica Okruglog stola. Svi predstavljeni radovi biće publikovani na zajedničkom DVD-u, i tako postati značajan izvor informacija u što uspješnojoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

 

 

 

 

 

 


23.08.2018.

Objavljen poetski prvenac „Nebeska ćuprija“ Milana BajčeteOvih dana izašla je iz štampe zbirka pjesama „Nebeska Ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. Bajčeta je dvostruki dobitnik književne nagrade „Svitanje“ kao i nagrade „Dušan Grbović“, koje Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ dodjeljuje za najbolje prozne i poetske radove mladih književnih stvaralaca sa sjevera Crne Gore. Za literarni rad na temu „Neprolazna svjetlost Svetog Save“, dobio je nagradu koju dodjeljuje Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“. NJegov književni prvenac, zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, objavljen je u izdanju Biblioteke. Osim poetskim i proznim stvaralaštvom, Bajčeta se bavi i glumom i član je dramske sekcije Kulturno umjetničkog društva „Pljevlja“.

 

 

 


09.07.2018.

"Zavičajni rokenrol" okupio bibliotekareBiblioteka "Vuk Karadžić" iz Prijepolja organizovala je Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, 6. jula 2018. godine. Učešće u ovom stručnom skupu uzelo je više biblioteka iz Srbije i Crne Gore. Razvoj ovog muzičkog pravca u svojoj sredini predstavila je i naša ustanova. Svi radovi koji su prikazani u power point formi biće objavljeni na zajedničkom CD-ROM-u, kao i prethodnih godina, i na taj način postati značajan izvor informacija u proučavanju i što uspješnijoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

 


04.06.2018.

Predstavljena knjiga „Tako se priča“,zavičajnog pisca Zorana RaonićaNarodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića. Veče je održano u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 01.06.2018. godine, pred brojnom čitalačkom publikom. O knjizi su govorili: mr Isak Kalpačina, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Rekavši nešto više o motivu i načinu nastanka ove publikacije, autor se toplim riječima zahvalio svima onima koji su pomogli da njegov dugogodišnji prikupljački rad, na polju narodne usmene književnosti, dobije svoj konačni književni oblik. Posebnu zahvalnost izrazio je Biblioteci, koja je izdavač knjige.

 

 

 


25.04.2018.

Nagrada „Dušan Grbović“ uručena mladim pjesnicima
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 24.04. 2018. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je uručena nagrada „Dušan Grbović“ za poetsko stvaralaštvo mladih. Gosti večeri bili su pjesnik Đorđe Šćepović i glumac Petar Novaković. Prvu nagradu dobio je Vukašin Tanjević, student istorije umjetnosti, za pjesmu „Epitaf“. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković, studentinja turizma, sa pjesmom „Biti pjesma“. Treću nagradu podijelili su Jakov Janjušević, učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i Matija Vraneš, student prava, za pjesme „Ogledalo“ i „Nada“. O ovogodišnjem Konkursu, prispjelim radovima, nagrađenim pjesmama, kao i onim koje su ušle u najužu konkurenciju, a nisu dobile Nagradu, govorila je profesorica Nevena Jelovac, predstavnica stručnog Žirija. Nagrađenim pjesnicima direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, uručila je diplomu, novčani dio nagrade i knjigu „Sabrani književni radovi Dušana Grbovića“. Laureati su pročitali nagrađene radove, koji će biti objavljeni u LJetopisu Biblioteke. Moderator večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac.

 

 

 

 

 

 

 

 


19.04.2018.


17.04.2018.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije


U Narоdnоj bibliоtеci Srbijе 13.04.2018. gоdinе оdržan jе jеdnоdnеvni kurs Upоtrеba prоgramskе оprеmе CОBISS3/Invеntar. Кurs jе оbavеzan za bibliоtеkе kоjе prvi put izvоdе invеntar. Iz našе bibliоtеkе kurs su pоhađala dva pоlaznika, Stanоjka Ljiljanić, bibliоtеkar savjеtnik i Marija Кnеžеvić, viši bibliоtеkar. Кakо sе оvaj sеgmеnt rada prvi put izvоdi u Crnоj Gоri, kurs jе pоhađala i rukоvоdilac Naciоnalnоg CОBISS cеntra Đurđa Matinоvić radi dоbijanja оdgоvarajućih privilеgija. Nоvu građu prеzеntоvala jе Еmina Čanо-Tоmić, bibliоtеkar savjеtnik.

Bibliоtеka „Stеvan Samardžić“ Pljеvlja jе učеstvоvala na Коnkursu Ministarstva kulturе Prоgram zaštitе i оčuvanja kulturnih dоbara za 2018. gоd. i dоbila srеdstva za оbuku stručnоg kadra za taj sеgmеnt rada u CОBISS sistеmu. Pоslijе оdržanоg kursa bibliоtеka ćе imati mоgućnоst еlеktrоskе rеvizijе knjižnоg fоnda. Invеntar sе izvоdi isključivо s prоgramskоm оprеmоm CОBISS3. Bibliоtеka mоžе zapоčеti pоstupak kada ispuni svе uslоvе kоjе pоstavlja Naciоnalni CОBISS cеntar. Оsim tоga pоtrеbnо jе priprеmiti оdgоvarajuću оkоlinu na sеrvеru za pоtrеbе invеntara, štо jе aktivnоst IZUMА.

Pоslijе оdržanоg kursa, naša bibliоtеka jе ispunila svе prеduslоvе za izvоđеnjе invеntara, оdnоsnо еlеktrоnskе rеvizijе. Prоblеm jе štо jе dоsta knjižnоg fоnda smjеštеnо u pakеtima, a оsnоvni uslоv jе da svе knjigе budu na pоlicama kakо bi sе mоglе еlеktrоnski оčitavati.

 


23.03.2018.

Biblioteka obilježila Svjetski dan poezijePovodom Svjetskog dana poezije, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ 23. marta upriličila je književno veče, na kome je predstavljena zbirka poezije Dare Radojević „Hlebna duša“. Pjesnikinja Radojević živi i radi u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je više književnih nagrada, učesnik na brojnim međunarodnim književnim manifestacijama, kao i osnivač i prvi predsjednik književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca. Do sada je objavila zbirke pjesama: „Jasika u hrastovoj šumi“, „Pismo sestri“, „Ogrlica“, „Voljenja“, „Hoću više“, „Vez mjesečevom srmom“ i „Hlebna duša“. Pjesnikinja je izrazila posebnu zahvalnost Biblioteci na pozivu, rekavši tom prilikom nešto više o svojim pjesmama. O promovisanoj knjizi govorio je zavičajni pisac, Zoran Raonić, dok je o ukupnom stvaralaštvu pjesnikinje govorila Đina Bajčeta, direktorka Biblioteke. Stihove promovisane zbirke kazivala je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator večeri. Promocija je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

 


25.01.2018.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2017. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa pet projekata. Projekti: Upotreba programske opreme za inventar, Objavljivanje romana „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića, Objavljivanje „Sabranih radova Stevana Samardžića“ (Tom1) i Tehničko – tehnološko osavremenjivanje rada u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ podržani su od strane Ministarstva i uvršteni u Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu. Realizacija projekata biće ostvarena tokom narednih mjeseci.

 


09.01.2018.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2017. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

Uz srdačnu zahvalnost, dajemo imena darodavaca:Milić Petrović (Beograd), Mirko Demić (Kragujevac), Vladan Bajčeta (Beograd), Milenko Ćirović Ljutički (Beograd), Momir Đurović (Podgorica), Slobodan Boban Šaulić (Beograd), Jelena Marković (Sarajevo), Edin Smailović (Bijelo Polje), Tiho Vujović (Cetinje), Stanimir Ćirović (Banjaluka), Miladin Ćosović (Gornji Milanovac), Blagoje Vujisić (Bijelo Ponje), Sonja Tomović Šundić (Podgorica), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Petar Koprivica (Podgorica), Radojica Grba (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Zora Jestrović (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Radomir Terzić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Rajko Palibrk (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ivana Cvijetić (Pljevlja), Drago Peruničić (Pljevlja), Milenko Šarac (Pljevlja), Božo Čolović (Pljevlja), Marina Terzić (Pljevlja), Selma Šljuka (Pljevlja), Safet Čakar (Pljevlja), Aida Čelebić (Pljevlja), Drago Gogić (Pljevlja), Milika Vojinović (Pljevlja), Milan Lacmanović (Pljevlja), Jelena Knežević Rondović (Pljevlja), Snežana Bujaković (Pljevlja), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Univerzitet Crne Gore (Podgorica), Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava (Pljevlja), Islamski kulturni centar (Podgorica), Biblioteka „Vuk Karadžić“ (Prijepolje), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka (Budva), Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić“ (Ljubinje), Štamparija „Pegaz“ (Bijelo Polje), Muzej (Prijepolje), Književni klub Dalma (Pljevlja).

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je i tokom 2017. godine značajnim brojem naslova.

 


30.11.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursuNacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja održala je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/ Preuzimanje zapisa i fond. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Biblioteke, 27, 28. i 29. novembra 2017. godine, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti iz Maribora. Polaznici su bili bibliotekari i knjižničari iz narodnih i školskih biblioteka Crne Gore. Iz naše biblioteke Kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

 

 


23.11.2017.

„Svi moji“ Zuvdije Hodžića pred pljevaljskom publikomRoman „Svi moji“ Zuvdije Hodžića promovisan je u okviru Novembarskih svečanosti 2017. godine u organizaciji NB „Stevan Samardžić“. Zuvdija Hodžić je za ovu knjigu dobio nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“, koja je jedna u nizu u dugogodišnjem književnom radu ovog autora. O knjizi je govorila Marija Knežević istakavši njen anegdotski karakter kada svjedoči o davno prošlim vremenima, ali i kada je riječ o novijoj istoriji. Anegdota u ovoj knjizi ima adekvatan govor za svako vrijeme, pa na taj način predočava čitaocu najrazličitije sadržaje u etnološkom, etičkom, antropološkom i socijalnom smislu. Pričajući priču o bektašijama, redu derviša rasprostranjenom među Albancima, Hodžić je dao široku i istorijski duboku pripovijest koja mudrošću vizure objedinjuje različitosti konstantno prisutne u ljudskom rodu. Zlehuda ljudska praksa kroz istoriju svog postojanja često je različitosti razvijala u protivurječnosti. Moderni i smjeli poduhvat povezivanja hronološki i značenjski udaljenih pozicija, mudro „držanje“ sveprisutnog, ali diskretnog pripovjedača, dinamičan i autentičan iskaz, ulivaju povjerenje u knjigu i njenog autora.

 

 


<

07.11.2017.

Predstavljena knjiga „Njegoševa filozofija čovjeka“
Njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz književne i kulturne istorije, u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša, Biblioteka je u programu „Pljevaljskih novembarskih svečanosti“ priredila predstavljanje knjige „Njegoševa filozofija čovjeka“, prof. dr Sonje Tomović Šundić. Veče je održano 6. novembra 2017. godine, u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom. Tim povodom direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, naglasila je značaj učešća kulturnih ustanova u obilježavanju jubileja iz naše kulturne prošlosti , istakavši važnost novih čitanja kultnih djela iz naše književne istorije, kakvo je svakako i „Gorski vijenac“. Sažet kritički osvrt na knjigu „Njegoševa filozofija čovjeka“ dala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Autorka knjige prof. dr Sonja Tomović Šundić, održala je slovo o svom kritičko-filozofskom djelu, u kome je, nakon višegodišnjih istraživanja pjesnikovog stvaralaštva, rekonstruisala njegovu ideju o čovjeku, predstavivši je u knjizi kao svojevrsnu, autentičnu antropologiju.

 

 

 


 30.10.2017.

Bibliotekari posjetili Sajam knjiga u Beogradu


Bibliotekari naše biblioteke posjetili su 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ovogodišnji Sajam pod sloganom „Ključ je u knjigama“ okupio je oko 500 izlagača. Knjižni fond naše Biblioteke obogaćen je sa 180 knjiga, a znatan broj nabavljenih publikacija pripada stručnoj literaturi iz oblasti književne kritike i esejistike, filozofije i društvenih nauka.

I knjižni fond Odjeljenja za djecu dobio je nove aktuelne naslove u izdanju Kreativnog centra i Pčelice. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo.Najveći broj publikacija kupljen je kod izdavača Službeni glasnik, Arhipelag, Fedon, Laguna, Geopoetika, Akademska knjiga, Naučna knjiga, Knjižara Zorana Stojanovića, Kreativni centar i Pčelica .

 

 


25.10.2017.

Predstavljena knjiga Milenka Mira ŠarcaPred brojnom čitalačkom publikom, Biblioteka je 24.10.2017. godine priredila književno veče, na kojoj je promovisana knjiga poezije Milenka Mira Šarca, „Povratak kući“. Zbirku je zavičajni pjesnik objavio nakon prethodna tri književna ostvarenja: knjige poezije „Pozni otkosi“, knjige aforizama i epigrama „Rafalna paljba“, kao i knjige haiku poezije „Kuća na dalekom brdu”.O knjizi su govorili: Milivoje Irić, profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti, Sofija Jelovac, profesorica filozofije, koja je i recenzent knjige, kao i sam autor.

 

 


17.10.2017.

Okrugli sto zavičajnih bibliotekaraBiblioteka je uzela učešće na okruglom stolu „Kulturno-umjetnička i prosvjetna društva – ljepša strana zavičajne istorije“, koji je 16. oktobra 2017. godine održan u prostorijama Centra za kulturu u Bijelom Polju. Organizator ovogodišnjeg okupljanja bila je Narodna biblioteka Bijelo Polje. Bibliotekari zavičajnih odjeljenja gradskih biblioteka iz Crne Gore i Srbije, prikazali su u Powerpoint formi svoje radove, predstavivši tom prilikom značaj koji su kulturno-prosvjetna društva, afirmišući važnost kulturne edukacije i obrazovanja, u njihovim sredinama ostavila.

 

 

 


15.10.2017.

Novo čitanje Vladana DesniceNarodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je u subotu, 14. oktobra organizovala još jednu u nizu književnih tribina Novo čitanje, a tema je bila Novo čitanje Vladana Desnice. Tribina je bila jubilarnog karaktera, jer se ove godine navršilo pedeset godina od smrti Vladana Desnice, pa je Biblioteka na ovaj način obilježila jubilej i podsjetila ljubitelje pisane riječi na život i djelo ovog značajnog pisca. O djelu Vladana Desnice govorio je dr Vladan Bajčeta sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Bajčeta je govorio o poetici Vladana Desnice i kao pjesnika, pripovjedača, dramskog pisca, iako je on široj publici najviše poznat kao romanopisac – autor Proljeća Ivana Galeba i Zimskog ljetovanja. Gost večeri ukazao je na monolitnost Desničinog književnog stvaralaštva, a svoje izlaganje ilustrovao je audio zapisima intervjua Vladana Desnice, pa je publika imala priliku da čuje glas davno preminulog pisca. Moderator večeri bila je bibliotekarka Marija Knežević koja je veče otvorila izlaganjem o biografiji Desnice i opštim načelima njegove poetike.

 

 


04.10.2017.

Pjesnici o PjesnikuVitu Nikoliću, jednom od najvećih pjesnika novijeg vremena na prostoru Crne Gore Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posvetila je književno veče organizovano 4. oktobra 2017. godine. Na ovoj manifestaciji naslovljenoj „Pjesnici o Pjesniku“ o njegovoj inspirativnoj ličnosti, specifičnom odnosu prema javnom, posebno političkom životu, kao i o stvaralaštvu, govorili su pjesnici iz Nikšića Ana Pejović i Spasoje Bajović. Najznačajnije momente iz biografije Vita Nikolića istakla je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Kratak književno-teoriski pristup djelu izložila je Marija Knežević, uz napomenu da je djelo ovog pjesnika još uvijek nedovoljno proučeno od strane kritičke i naučne misli. Pjesme Vita Nikolića govorio je zavičajni pisac Rajko Palibrk, a pjesmu o pjesniku njegova sestra Milka Nikolić. Stvaralaštvo ovog značajnog pjesnika upisano je u put sazrijevanja brojnih generacija gimnazijalaca i studenata širom Crne Gore i izvan nje, a anegdote dopunjavaju njegovu autentičnu pjesničku egzistenciju.

 

 


03.10.2017.

Biblioteka dobila vrijedan poklon


Biblioteka je ovih dana dobila vrijedan poklon u knjigama od Slobodana Šaulića, darodavca koji je u više navrata donirao publikacije za naše fondove, iskazavši na taj način posebnu brigu prema zavičajnoj biblioteci. Donacija obuhvata 100 naslova, različite žanrovske sadržine. U poklonu su sadržane i brojne vrijedne publikacije koje će značajno upotpuniti zavičajnu zbirku Biblioteke.

 


04.08.2017.

Vrijedan poklon Biblioteci„Islamski kulturni centar“ iz Podgorice donirao je Biblioteci vrijedan poklon u knjigama religiozno-istorijske islamske tematike. Donirane knjige stručne sadržine, odabrane u okviru projekta, namijenjene su narodnim, univerzitetskim i gradskim bibliotekama. Knjige je uručio predsjednik IKC Džihad Ramović i prof. Ersan Spahić.

 

 

 


17.06.2017.

Biblioteka uzela učešće na okruglom stolu "Naši Romi"
16. juna 2017. godine, u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ u Prijepolju, održan je IV okrugli sto zavičajnih odjeljenja biblioteka Srbije i Crne Gore, na temu ,,Naši Romi“. Okrugli sto je organizovan u cilju afirmacije zavičajnih fondova, predstavljanja resursa svojih zavičajnih zbirki, animiranja istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondova, povećanja standarda i razmjene iskustava.U radu Okruglog stola uzeli su učešće bibliotekari iz Pirota, Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Užica, Obrenovca, Bijelog Polja, Inđije, Prijepolja i Pljevalja.Nakon radnog dijela, u maloj sali Doma kulture, za bibliotekare je održana pozorišna predstava ,,Mečkino dete“ (po motivima istoimene romske bajke). Glumci su bili članovi amaterske dječije pozorišne scene Doma kulture. Predstava je dala doprinos da se usmeno književno blago Roma sačuva od zaborava.

 

 

 


08.06.2017.

Svečano uručenje Nagrade „Svitanje“
U svečanoj atmosferi, uz prisustvo brojne publike, i ove godine uručena je Nagrada „Svitanje“ mladim proznim piscima iz Pljevalja. Podsjećamo da je ova nagrada uručena po šesti put i da se tim povodom prisutnima obratila Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, čestitajući dobitnicima na uspjehu i poželjevši im još bolje rezultate u budućem radu. Sofija Milić, Jana Drobnjak i Milan Bajčeta primili su nagradu i, po uobičajenom protokolu, pročitali svoje radove, dok je u ime Sofije Dakić nagradu primila njena majka, a odlomak priče pročitala Marija Knežević, moderator večeri. Posebnu draž svečanosti dali su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Pljevalja - Dunja Sokić, Emilija Marić, Ana Sokić, Elena Vemić i Jovan Zečević, izvodeći kompozicije na gitari, klaviru i harmonici.

 

 

 


07.06.2017.


30.05.2017.

Predstavljena zbirka pjesama „Maloljetni suncokret“ Selme Šljuke
U organizaciji Biblioteke, 29. maja 2017. godine, priređeno je književno veče, na kojoj je predstavljena zbirka pjesama Selme Šljuke „Maloljetni suncokret“. Nakon objavljivanja svoje prve zbirke pjesama „Deseto nebo“, zavičajna pjesnikinja se, ovom prilikom, čitalačkoj publici predstavila svojom novom knjigom. O knjizi su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, bibliotekarka i autorka. Organizacijom ovakvih tribina, pored organizovanja literarnih konkursa, kao i izdavanja knjiga zavičajnih autora, Biblioteka pruža podršku mladim stvaraocima iz Pljevalja u njihovim književnim poduhvatima.

 

 

 

 

 

 

 

 


 18.05.2017.

Promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja Vukovića


U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ zavičajnog pisca Miroja Vukovića. Kako je sadržaj knjige posvećen rudarskom nasenju Gradac, u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu, postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita vremena, govori o sudbini rudarskih naselja, kao posebnih društvenih i socioloških fenomena. U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15.05.2017.

Dodijeljena nagrada „Svitanje“


Nakon što je razmotrio radove pristigle na Konkurs za nagradu „Svitanje“, kojih je bilo četrdesetak, žiri je i ove godine dodijelio nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. Žiri u sastavu: Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, odlučio je da se ove godine nagrade podijele na po dva učesnika za oba uzrasta. Za stariji uzrast dodijeljena je nagrada Sofiji Dakić za priču „Sat među slikama oslikava svitanja“ i Milanu Bajčeti za priču „Ne dam te“. Među radovima mlađih učesnicika Konkursa izabrana je priča „Poruka ptića“ Jane Drobnjak i „Čiste ruke“ Sofije Milić. Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u Ljetopisu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Svečano uručenje nagrade Biblioteka će upriličiti početkom juna mjeseca.

Osim nagrađenih, još desetak radova ušlo je u uži izbor. Među ovim radovima biće izabrani oni koji će takođe biti objavljeni u Ljetopisu, što može da bude podsticaj za stvaralački rad mladog naraštaja Pljevalja.

Dana 8. maja, kada su bibliotekari iz Pljevalja bili na Sajmu, organizovana je i promocija knjige „Zavičajne strune“ pljevaljskog pisca Radojice Grbe o kojoj su govorili prof. dr Mirko Jakovljević i prof. dr Draško Došljak. Izdavač knjige je Književni klub „Dalma“ iz Pljevalja. Skroman štand na Sajmu imali su i izdavači iz Pljevalja.

 


11.05.2017.

Sa Sajma knjiga u PodgoriciPosjetu Sajmu knjiga u Podgorici, 12. po redu, čiji je ovogodišnji slogan: „Imamo svijet za tebe“, upriličili su i zaposleni u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjiga. Za korisnike NB „Stevan Samardžić“ na Sajmu su kupljene knjige iz raznih oblasti – beletristike, religije, filozofije, psihologije, ali i drugih oblasti znanja, onako kako to nalaže profesionalan odnos prema poslu koji se obavlja, ali i raspoloživa materijalna sredstva.

 

Dana 8. maja, kada su bibliotekari iz Pljevalja bili na Sajmu, organizovana je i promocija knjige „Zavičajne strune“ pljevaljskog pisca Radojice Grbe o kojoj su govorili prof. dr Mirko Jakovljević i prof. dr Draško Došljak. Izdavač knjige je Književni klub „Dalma“ iz Pljevalja. Skroman štand na Sajmu imali su i izdavači iz Pljevalja.

 

 

 

 

 


07.04.2017.

Predstavljen roman „Ćutanja iz Gore“
Roman „Ćutanja iz Gore“, autora Mirka Demića, koji je ovjenčan nagradom „Meša Selimović“ za 2016. godinu, predstavljen je i u našem gradu. Tim povodom Biblioteka je priredila književno veče, koje je pred brojnom čitalačkom publikom održano 6. aprila 2017. godine, u sali SO Pljevlja. Nakon što je publiku upoznala sa obimnim i plodnim djelom nagrađenog pisca, direktorka Biblioteke, Đina Bajčeta, pročitala je izvod iz besjede koju je pisac održao prilikom svečanog uručenja Nagrade u beogradskom Narodnom pozorištu, 15.03.2017. godine. O knjizi je govorila bibliotekarka Sofija Jelovac, dok je autor u powerpoint prezentaciji predstavio publici nastanak svog petoknjižja: „Molski akordi“, „Ataka na Itaku“, „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, „Povratnički rekvijem“ i „Ćutanja iz Gore“, roman koji je prvi dio ovog petoknjižja.

 

 

 

 

 


 23.03.2017.

Promocija knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića


Brojna publika pratila je promociju knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića čiji je izdavač Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“. O knjizi su govorili Zoran Raonić, pisac i Marija Knežević, recenzent ove pjesničke zbirke. Stihove su govorili Teodora Milinković, Danilo Knežević i Milić Dujović, učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Književno veče održano je u sali Gimnazije koja je na ovaj način bila domaćin manifestacije pruživši podršku svom nekadašnjem učeniku i Biblioteci kao izdavaču. Prisutne je pozdravila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta istakavši da je ovaj poduhvat dio planskih aktivnosti ove ustanove u namjeri da izađe u susret mladoj populaciji Pljevalja.

 

Zoran Raonić je rekao da Boris Bajić kao mlad pjesnik ima i temu i izrazit dar da to kaže na poetičan način, „za razliku od mnogih savremenih pjesnika, pogotovo onih mladih, koji ključ poezije zatvaraju u nekakav pretjerani hermetizam, kad se puno toga kazuje, a malo kaže“.

 

Knjigu je za štampu pripremila Branka Kovačević koja je kao njen ilustrator dala vizuelni refleks poetskom izrazu zbirke.

 

Na kraju se publici obratio i sam autor koji je uz kratak komentar pročitao nekoliko svojih pjesama i zahvalio se svima koji su pomogli „Orfeju“ da ugleda svjetlost.

 

 

 

 


 28.02.2017.

170 godina štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca“
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, povodom 170 godina od objavljivalja prvog izdanja „Gorskog vijenca“, organizovala je 27-og februara u svojim prostorijama niz aktivnosti, obilježivši na taj način ovaj značajan datum u istoriji crnogorske kulture. Svečanosti su prisustvovali bibliotekari iz više gradskih bibliotka, između ostalih i bibliotekari Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja. U holu Biblioteke otvorena je izložba starih i rijetkih izdanja i prevoda „Gorskog vijenca“, kao i plakata i pozivnica štampanih brojnim povodima vezanim za ovo djelo. Izložbu je otvorio direktor Nacionalne biblioteke, gospodin Bogić Rakočević. Pred brojnom publikom i učenicima cetinjskih škola, odlomke iz Njegoševih djela govorio je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Slobodan Marunović. Dokumentarni film o Njegoševom životu i djelu prikazan je u drugom dijelu programa, kada je održana i besjeda o značaju, kako „Gorskog vijenca“, tako i ukupnog djela velikog pjesnika, filosofa i vladike. Tim povodom publici se obratila prof. dr Sonja Tomović, koja se crnogorskoj javnosti nedavno predstavila svojom novom knjigom „Njegoševa filozofija čovjeka“.

 


 23.01.2017.

Zahvalnost darodavcima


Knjižni fond Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ tokom 2016. godine uvećan je značajnim brojem knjiga i drugih publikacija. Osim kupovinom, kao najzastupljenijim vidom nabavke, fond je obogaćen i velikim brojem naslova koji su na police Biblioteke prispjeli putem poklona. Objavljivanjem imena pojedinaca i ustanova, koji su na ovaj način izrazili posebnu brigu za rad naše ustanove, želimo i na ovaj način da im se zahvalimo:

 

Dobrilo Aranitović (Šabac), Radoje Čolović (Beograd), Vladan Bajčeta (Beograd), Ljubomir Zuković (Novi Sad), Miroslav Damjanović (Beograd), Sadik Tašaković (Beograd), Bogić Rakočević (Podgorica), Zoran Arsović (Banjaluka), Duško Pevulja (Banjaluka), Nadina Grebović (Sarajevo), Gordana Stokić Simončić (Beograd), Aleksandra Uletilović (Banjaluka), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jakuta Alikavazović (Pariz), Borislav Mandić (Herceg Novi), Svetlana Kalezić (Podgorica), Milanka Zuković Piper (Beograd), Nikola Drobnjaković (Beograd), Milorad Grbović (Negotin), Branko Bane Borović (Beograd), Branislav Mikulić (Sarajevo), Jasmina Ahmetagić (Beograd), Ilija Vuković (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Beograd), Dragana Ljiljanić (Podgorica), Miloje Popović Kavaja (Beograd), Mila Živojinović (Beograd), Zoran Kostić (Banjaluka), Nevenka Čolović Perović (Beograd), Vladimir Dulanović Toki (Nova Varoš), Andrija Dutina (Novi Sad), Danko Radovanović (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ismet Šljuka (Pljevlja), Isak Kalpačina (Pljevlja), Radojica Grba (Pljevlja), Ljubinka Šubarić (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Milan Knežević (Pljevlja), Vojislav Knežević (Pljevlja), Ljubenko Zvizdić (Pljevlja), Velinka Bela Aritonović (Pljevlja), Bajčeta Stanko (Pljevlja), Kost Begija (Pljevlja), Asim Kuhinja (Pljevlja), Marija Dragaš (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Bojana Klačar (Pljevlja), Kemal Talić (Pljevlja), Sara Knežević (Pljevlja), Milojka Jelovac (Pljevlja), Jovanka Peruničić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Gorica Kovačević (Pljevlja), Poklon porodice profesora Nenada Matejevića (Pljevlja), CANU (Podgorica), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ (Sombor), Crveni krst (Novi Sad), Zavičajni muzej (Pljevlja), Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Odbor za izgradnju crkve pomirnice (Pljevlja), Radio Bijelo Polje.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo akademiku Ljubomiru Zukoviću, na čiju inicijativu je Biblioteka primila donaciju od 500 poklonjenih knjiga. Učešće u ovoj značajnoj donaciji, koja je osim brojnih izdanja aktuelne beletristike obuhvatila i brojne naslove stručne literature iz svih oblasti znanja i umjetnosti, uzele su sledeće biblioteke: Biblioteka Matice srpske (Novi Sad), Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ (Zrenjanin), Gradska biblioteka Priboj, Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ (Vrbas), IP „Prometej“ (Novi Sad).

 

Kao i prethodnih godina, „Fond knjiga porodice Danice Dragašević“ uvećan je značajnim brojem naslova. Najvrijedniji dio Fonda čini zbirka „Nobelovci“, koja obuhvata djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost od 1901. do danas.


Latinica/Ћирилица

Pročitajte i Vi

 

 Linkovi:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2017   -   Narodna biblioteka "Stevan Samardžić"  -  Pljevlja